Regija
UNIŠTAVANJE ŠTETNIKA U ŠUMAMA

Avionima u borbu s
hrastovom stjenicom
Objavljeno 9. svibnja, 2018.
Hrastova mrežasta stjenica zahvatila je Spačvanski bazen, a zbog obilja hrane i manjka neprijatelja jako brzo se širi

SPAČVA - Na području Uprave šuma Podružnice Vinkovci Hrvatske šume d.o.o. sutra (četvrtak), ili u petak, provest će se aviotretiranje suzbijanja mrežaste hrastove stjenice.

Siše lisne sokove

Riječ je o metodi hladnog mikroniranja primjenom sredstva za zaštitu bilja (SZB) iz zraka. Mrežasta hrastova stjenica štetnik je koji živi na hrastu i siše njegove lisne sokove. Listovi gube zelenu boju i ne dolazi do fotosinteze, a zbog nedostatka hrane stabla obustavljaju svoje životne funkcije, zbog čega se u sušnim godinama mogu očekivati masovnija sušenja. Fiziološko slabljenje hrasta dovodi i do znatno ranijeg opadanja žira koji neće imati svoju klijavost, čime se onemogućuje prirodna obnova najvrednijih šumskih sastojina. Hrastova mrežasta stjenica zahvatila je Spačvanski bazen, a zbog obilja hrane i manjka prirodnih neprijatelja te odgovarajuće klime širi se velikom brzinom. Kokac je u Hrvatsku stigao prije četiri godine, najvjerojatnije transportom iz Turske i Italije, a proširio se na 14 županija. Posebice je uzeo maha na području Uprave šuma Podružnice Vinkovci gdje je šuma lani požutjela dva mjeseca ranije nego što je to uobičajeno.

- Suzbijanje provodimo biološkim insekticidom ASSET na površini od 770 hektara, i pri tome namjeravamo djelovati na zimsku generaciju stjenice i njihova jajašca. Nakon približno mjesec dana, početkom lipnja, tretirali bismo površinu od 530 hektara i pri tome planiramo djelovati na ličinke stjenice. Sve ove površine nalaze se u fazi obnove šuma pa nam je i tretman najvažniji u tim šumama - pojasnili su nam u Direkciji Hrvatskih šuma.

Izvanredna situacija

U odgovoru na upit Glasa Slavonije napominju da su ishodili posebno rješenje (dozvolu) Ministarstva poljoprivrede, jer se svaka primjena sredstva za zaštitu bilja iz zraka (aviotretiranje) odobrava samo u izvanrednim situacijama, kao što je to u ovome slučaju.

- Osim tretiranja iz zraka, suzbijanje stjenice vršimo i sa zemlje traktorskim atomizerima na području klonsko-sjemenske plantaže Petkovac, na površini od 25 hektara. Sve ove zahvate radimo u suradnji sa znanstvenicima sa Šumarskog fakulteta u sklopu projekta koji uključuje istraživanje razvoja, štetnosti i suzbijanja hrastove mrežaste stjenice, pojašnjavaju u Hrvatskim šumama.

Pokusi suzbijanja hrastove mrežaste stjenice započeti su 2016., nastavljeni su i lani, ali štetnik je pokazao veliku otpornost na gotovo sve preparate. Velik problem predstavlja ograničenje dopuštenih sredstava koja postavljaju EU regulativa i FSC certifikat. Na području UŠP-a Vinkovci prije godinu dana su s četiri insekticida obavljena tretiranja sa zemlje koja nisu dala rezultate, i zato se pristupilo tretiranju iz zraka najmanje štetnim insekticidom. Tretiranje obavljeno krajem srpnja i početkom kolovoza na 400 hektara na području šumarija Otok, Županja i Lipovac. Rezultati na kontrolnim pločama bili su zadovoljavajući, zabilježen je određen broj uginulih stjenica, a s obzirom na moguću golemu gospodarsku štetu, nastavlja se s novim tretiranjima.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Ovaj kukac u Hrvatsku je stigao prije četiri godine, najvjerojatnije transportom iz Turske i Italije

Možda ste propustili...

ČETVRTI U DRŽAVI, PRVI U SLAVONIJI I BARANJI

Belišće je za svu djecu osiguralo besplatni vrtić

NA 7. ŠVARGLIJADU UZORKE DONIJELI NATJECATELJI IZ TRI SLAVONSKE ŽUPANIJE

Najšvargl prave Sebastijan Bell i Mario Kuba

POMOĆ OBITELJIMA U (NE)PRILIKAMA

Darovani štednjaci ugrijali domove 1048 obitelji!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana