Kultura
3. MEĐUNARODNI FESTIVAL U OSIJEKU

Promišljanje odnosa žene i umjetnosti, s naglaskom na glazbi
Objavljeno 8. svibnja, 2018.

Predstava, skladateljski seminar, radionica, multimedijalno istraživanje, Osječka glazbena srijeda, ritual i ples, rock-koncert, osvrt, intermedijalno istraživanje, istraživački projekt, koncert, predavanja, filmovi, najava projekta, izložba suvremene vizualne umjetnosti, monodrama – sve vas to očekuje na 3. međunarodnom festivalu “Umjetnost i žena”, koji će se održati 16. i 17. svibnja 2018. u organizaciji osječke Akademije za umjetnost i kulturu na nekoliko lokacija u Osijeku.

- Neobično nam je drago što smo uspjeli onako ženski inatno doći do trećeg festivala. Krenuli smo s idejom Irene Vrkljan, koja je rekla da su ženski osjećaji "osjećaji vremena", i upravo su ti osjećaji pokrenuli ovu lavinu različitih kreativnih energija koje oblikuju ženski tekst i jedan novi kulturološki pogled na umjetnost, bez obzira na to u kojim područjima umjetnosti razmišljali – kazala je prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica Akademije na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Kada smo krenuli prije tri godine, postavili smo koordinate da ćemo promišljati odnos žene i umjetnosti - glazbene, likovne, kazališne, izvedbene i filmske. Sljedeće godine naš Odsjek za primijenjenu umjetnost dao je jedan iskorak iz tog našeg inicijalnog razmišljanja, a ove godine oblikovatelj programa je tim s našeg novog petog odsjeka – Odsjeka za novu glazbu te smo zamolili kolegicu predavačicu Blanku Gigić Karl i red. prof. art. Sanju Drakulić da naprave različit kolaž promišljanja odnosa žene i umjetnosti, s naglaskom na glazbi – istaknula je dekanica.

- Imali smo dobru ideju – prikazati ženu u svim njezinim zanimljivim aspektima: kao vječno nadahnuće, inspiraciju, autora i najvjerojatnije glavnog nositelja umjetnosti, jer se danas umjetnosti okreću sve više žene – kazala je Drakulić, voditeljica Odsjeka. J.Pejaković

PROGRAM FESTIVALA “UMJETNOST I ŽENA”

Program započinje u srijedu, 16. svibnja u 11 sati u OŠ Franje Krežme predstavom ruske bajke "Žaba carevna", nastavlja se u 13 sati u svečanoj dvorani Akademije skladateljskim seminarom "Elektronika Ane Horvat", nakon čega se spomenuta predstava seli u sjenicu ispred Akademije, iza koje dolazi "Body Percussion" radionica. Program se nastavlja u svečanoj dvorani Akademije multimedijalnim istraživanjem "Od ritma tijela do grafike", filmom "Iza lica zrcala", predavanjem "Zašto baš o umjetnosti", najavom projekta "Panonia Gitar Fest 2019" te premijerom filma "Dok se budem dvoumila", nakon čega na Građevinskom fakultetu s početkom u 19.30 sati slijedi koncert Osječka glazbena srijeda. Prvi dan završava rock-koncertom Red Roostersa u sjenici ispred Akademije, a u drugi ćemo ući već u 10 sati u knjižnici Akademije u zgradi Rektorata (bivšem Odjelu za kulturologiju) uz osvrt na glazbenice u izdanjima Cantusa i Muzičkog informativnog centra, predavanje "Riječke ženske priče" i filmom "Zašto". Program se nastavlja multimedijalnim istraživanjem "Zvuk u vizualnoj umjetnosti" u 16 sati u svečanoj dvorani Akademije, istraživačkim projektom "Plesne emocije u kostimu" te koncertom "Tebi kojoj pišem". Izložbom suvremene vizualne umjetnosti "Odgajanje budućnosti" u 20 sati, festival se seli u Galeriju Waldinger, a završava monodramom "Isadora", koja će početi u 21 sat u Barutani.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOVIRANA KNJIGA KRATKI SUSRETI S POGLEDOM

Kroničar lijepog Osijeka nastavio pokazivati ljubav prema gradu i građanima

2

DALIBOR HANZALEK, PRVAK OSJEČKE OPERE

Lijepo je pjevati ariju koju cijeli svijet odmah prepozna

3

SVEČANO OTVORENA IZLOŽBA U OSJEČKOJ GALERIJI WALDINGER

Trokut Josipa Alebića s vrhovima u Osijeku, Beogradu i Sarajevu