Novosti
RAZDUŽIVANJE

Bruto inozemni dug pao je na 40 milijardi eura
Objavljeno 8. svibnja, 2018.

Bruto inozemni dug Hrvatske na kraju siječnja 2018. iznosio je 40 milijardi eura, što je za 2,1 milijardu, ili 5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, čime je potvrđen neprekidni niz godišnjeg pada inozemnog duga koji datira od kraja 2015., ističe se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria.

“Najveći doprinos smanjenju vanjskog duga na godišnjoj razini došao je od nastavka razduživanja ostalih domaćih sektora, čiji se bruto inozemni dug krajem siječnja spustio na 13,5 milijardi eura, za 5,3 posto, nastavljajući pritom trend razduživanja koji na godišnjoj razini datira od siječnja 2016.”, ističu analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke. Pritom je najviše pao vanjski dug u segmentu privatnih poduzeća, koji je na kraju siječnja iznosio 9,8 milijardi eura, što je 6 posto manje nego godinu dana prije.

Padu bruto inozemnog duga znatno je pridonijelo i smanjenje vanjske zaduženosti javnog sektora. Na kraju siječnja je bruto inozemni dug opće države iznosio 13,9 milijardi eura, što je za 820 milijuna eura ili 5,6 posto manje u odnosu prema istom mjesecu 2017. “Iznadočekivani fiskalni pokazatelji rezultirali su smanjenjem inozemnog duga opće države te razmjerno većom usmjerenošću države k financiranju na domaćem tržištu”, navode analitičari RBA.

U siječnju je nastavljen i trend razduživanja financijskog sektora, odnosno banaka. U tom je sektoru bruto inozemni dug krajem siječnja iznosio 3,9 milijardi eura, što je za 416 milijuna manje nego u istom lanjskom mjesecu. “Razduživanje bankarskog sektora posljedica je relativno jeftinijih domaćih depozita, visoke domaće likvidnosti, ali i još uvijek potisnute potražnje za kreditima”, navode analitičari RBA, koji također poručuju da u ovoj godini očekuju nastavak trenda pada bruto inozemnog duga na godišnjoj razini, i to zbog smanjenja zaduženosti svih ključnih sektora. “S obzirom na obilje likvidnosti u sustavu u okruženju niskih kamatnih stopa, vjerojatno će segment poduzeća nastaviti dio svojih inozemnih obveza zanavljati zaduživanjem na domaćem tržištu”, ističu, podsjećajući i da početkom srpnja na naplatu dolazi 750 milijuna eura euroobveznica izdanih 2011. Očekuju da će ih Vlada refinancirati novim izdanjem i prije samog dospijeća. Zaključuju kako bi se, uz očekivani rast gospodarstva, udio inozemnog duga u BDP-u krajem 2018. mogao spustiti ispod 80 posto. H

POTROŠNJA RASTE 43 MJESECA

U ožujku je potrošnja u maloprodaji porasla za 2,1 posto na godišnjoj razini, već 43. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, objavio je Državni zavod za statistiku. Prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku porasla za 2,5 posto u odnosu prema veljači. To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja rasla za 1,2 posto na godišnjoj razini, no nešto sporiji nego što se očekivalo. Time je nastavljen rekordni pozitivni trend - pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put je zabilježen u kolovozu 2014. godine. Analitičari RBA u cijeloj 2018. očekuju rast maloprodaje od oko 3 posto.

Možda ste propustili...

ODLUKA NAKON PROPALOG POSLA S IZRAELOM

Vlada poništava natječaj za avione

POLICIJA I DORH O UZROCIMA POŽARA U HIDROELEKTRANI PLAT

Još uvijek traje opsežna istraga

HSS-OVCI PODRŽALI KOLEGE

Đakovčani traže Beljakovu ostavku

Najčitanije iz rubrike