Osijek
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Ina Marić zanemarivala je obveze poslovodnog i stručnog voditelja škole
Objavljeno 7. svibnja, 2018.
U 11 godina njezina mandata ravnateljice u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna provedeno je 25 inspekcijskih nadzora

Vezani članci

ODLUKOM ŠKOLSKOG ODBORA ŠKOLE PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Ina Marić više nije ravnateljica

Nakon što smo prvi objavili vijest da je Ina Marić, dugogodišnja ravnateljica osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, razriješena te dužnosti u četvrtak, 3. svibnja 2018., na sjednici Školskog odbora, koji je tu odluku donio na prijedlog Službe prosvjetne inspekcije, iz resornog ministarstva doznajemo razloge tog prijedloga.

- U nadzoru prosvjetne inspekcije obavljenom 25. siječnja i 14. ožujka 2018., utvrđeno je, između ostalog, da je ravnateljica škole Ina Marić, prof., zanemarivala obveze poslovodnog i stručnog voditelja škole. Na temelju činjeničnog stanja utvrđenog u Zapisniku o nadzoru prosvjetne inspekcije, viši je prosvjetni inspektor Školskom odboru škole 18. travnja 2018. uputio obrazloženi Prijedlog za razrješenje ravnateljice - otkrivaju nam iz Ministarstva.

Podsjetimo, u našem su listu prošle godine, krajem svibnja, brojni zaposleni, umirovljeni i bivši djelatnici škole javno progovorili o, kako su tada istaknuli, atmosferi straha koja vlada u školi - prozvali su ravnateljicu zbog “verbalnih prijetnji i zastrašivanja, svakodnevne izloženosti stresu i pritiscima, zbog ponižavanja, nepotizma, manipulacija, neopravdanih prekida ugovora o radu, stopiranja napredovanja i usavršavanja te općenitog kršenja etičkog kodeksa škole...” Govorili su i o nepravilnostima u tadašnjem postupku izbora i imenovanja ravnatelja te škole te brojnim nadzorima prosvjetne inspekcije. Ravnateljica je Marić sve opovrgavala te isticala kako je inspekcija svaki put ustanovila da nema nepravilnosti u radu škole. Iz Ministarstva doznajemo i točan broj provedenih inspekcijskih nadzora tijekom njezinih jedanaeset godina upravljanja školom.

- U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek od 1. rujna 2007., od kada Ina Marić obavlja poslove ravnatelja, do danas, obavljeno je 25 inspekcijskih nadzora - ističu iz Ministarstva.

Posljednji su nadzori, čini se, bili presudni. U javno objavljenom Zaključku s 20. sjednice Školskog odbora, na kojemu je donesena odluka o razrješenju ravnateljice Marić, stoji kako su za razrješenje ravnateljice glasala četiri člana Školskog odbora, a petero ih je glasalo za oslobađanje Marić od obavljanja obveze rada tijekom otkaznog roka. U petak, 4. svibnja, na 21. sjednici birao se vršitelj dužnosti ravnatelja škole, no o kome je riječ još uvijek se ne može doznati, kao ni neki drugi detalji – primjerice, ima li otkazivanje ugovora o radu zbog kršenja obveza iz radnog odnosa jednoj od nastavnica, o kojemu se odlučivalo na 20. zasjedanju, veze s razrješenjem Ine Marić.

- Školski odbor još nije višem prosvjetnom inspektoru dostavio izvješće o usvajanju ili odbijanju njegova prijedloga. Sukladno s navedenim postupkom, još je uvijek u tijeku i unutar zadanih rokova. U skladu s člankom 16. i člankom 38. Zakona o prosvjetnoj inspekciji, inspektor je dužan kao službenu tajnu čuvati činjenice i podatke koji su u vezi s inspekcijskim nadzorom te ga nitko ne smije ometati u provedbi nadzora i poduzimanju mjera - zaključuju u Ministarstvu.

Jasenka PEJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana