Osijek
SKINULA SE I PREKRŠILA JAVNI RED I MIR

Kazna za sunčanje na balkonu
bez odjeće iznosi i do 750 kn!
Objavljeno 7. svibnja, 2018.
Policija smatra da u određenom trenutku balkoni mogu biti tzv. “fiktivna javna mjesta”

Dolaskom ljetnih temperatura sasvim je razumljivo odjenuti laganu odjeću, no neki u Osijeku išli su i korak dalje pa su se, kako tvrdi sugrađanin koji je poslao mail našoj redakciji – goli sunčali na balkonu! Konkretno, riječ je o ženskoj osobi, djevojci koja je toliko uznemirila Osječanina da se zapitao je li takav čin sam po sebi zakonom zabranjen?

- Gotovo svaki dan može se vidjeti kako se u susjednoj zgradi na balkonu gola sunča jedna djevojka. To nije prikladno, s obzirom na to da preko puta žive obitelji s malom djecom. Kad god djeca iziđu na balkon, moraju gledati golotinju pa me zanima je li to prema našem zakonu zabranjeno – napisao je sugrađanin kojeg je susjeda očigledno toliko razljutila svojim ponašanjem da bi joj on predvidio kažnjavanje.

Učinila bi to i policija, točnije, kažnjavaju zbog prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a prema članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako doznajemo iz PU osječko-baranjske, za takav čin predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 do 200 DEM, odnosno u protuvrijednosti domaće valute okvirno od 185 do 750 kuna.

- Moral shvaćamo kao općeprihvaćeni standard društvenog ponašanja, tako da radnja prekršaja u pravilu predstavlja ponašanje koje znatnije odstupa od stavova sredine u kojoj se odvija. U praksi to je najčešće obavljanje fizioloških potreba na javnome mjestu, kao i razgolićavanje – stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

I dok bi netko smatrao da su balkoni i terase privatna, policija smatra da u određenom trenutku to mogu biti i javna mjesta, nazvana “fiktivna javna mjesta”. Javnost takvih mjesta, stoji nadalje u odgovoru osječke policije, prosuđuje se prema posljedici koja je nastupila, što znači da radnju ondje čini dostupnom javnosti.

- Izložena je pogledima javnosti ili je posljedica radnje nastupila na javnome mjestu, a što može biti i glasna glazba iz stanova ili kuća koja se čuje na ulici i sl. - poručuje policija koja je na području PU osječko-baranjske prošle godine evidentirala šest prekršaja vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana, a godinu prije - 18 prema čl. 14. spomenutog Zakona. Dodaju pak da se svi prekršaji ne odnose isključivo na golotinju. Sudeći prema visini kazne, djevojka će ubuduće dobro razmisliti hoće li se sunčati bez ijednog komada odjeće!

Marija MIHELIĆ
ŠTO S MUŠKARCIMA GOLOGA TORZA?

Iako će žensko razgolićavanje nerijetko izazvati negodovanje, moramo se složiti da ljeti gotovo svakodnevno svjedočimo muškim “toplesima” koji ne donose ugodan prizor.

- Moj susjed ljeti hoda samo u kratkim hlačama i godinama to podrazumijevamo kao “normalno”. Čak i da nije krupnije građe, a jest, nimalo mi nije ugodno svakodnevno gledati polugolog muškarca u zajedničkom dvorištu. Nije mi palo na pamet da ga tužim, no smatram da je to jedna vrsta diskriminacije - zaključuje sugrađanka iz Retfale.

Čini se da se muškarci golog torza kažnjavaju samo na Hvaru koji je 2017. godine uveo drakonske kazne, u ovom slučaju 500 eura.

I U ZAGREBU SE SUNČAJU BEZ ODJEĆE

Prošle godine u Zagrebu je zabilježen slučaj sunčanja gole djevojke na vlastitom balkonu. Trenutak je fotografski zabilježen i ubrzo se fotografija počela širiti društvenim mrežama. “Vjerojatno je kažnjena, jer je fotografija ubrzo nestala iz grupe na društvenoj mreži”, prokomentirao je jedan Zagrepčanin, a tko ju je prijavio zbog sunčanja na vlastitom balkonu bez odjeće, nije poznato.

prekršaj

OVAKVO PONAŠANJE ODSTUPA OD STAVOVA SREDINE

Najčitanije iz rubrike