Kultura
PREMIJERNO 18. SVIBNJA U HNK-U U OSIJEKU

Balet “Mali princ” ujedinio austrijske baletne soliste i male osječke baletane
Objavljeno 5. svibnja, 2018.

Od prošle je baletne premijere na daskama osječkog HNK prošlo nekoliko sezona. Bio je to još uvijek itekako aktualan “Orašar”, za koji su izvedbe danima unaprijed rasprodane. Sudeći prema naslovu najnovije - “Mali princ” - nema razloga da i nju ne snađe slična sudbina. Baletna koprodukcija HNK u Osijeku, Europaballett St. Pölten i Odjela za suvremeni ples Glazbene škole Franje Kuhača Osijek može se (za sada) pogledati samo u svibnju. Premijera je u petak, 18. svibnja, u 20 sati, a reprizne izvedbe 19., 21. i 22. svibnja, u 20 sati.

Osječka će publika moći uživati u baletu nastalom prema čarobnoj priči o dječaku s ružom i lisicom, u koreografiji Reinera Feistela. Balet nastao prema Saint-Exhupéryjevoj najprevođenijoj (više od 290 jezika i dijalekata te prodana u više od 80 milijuna primjeraka) i najvoljenijoj knjizi ujedinio je austrijske baletne soliste i male osječke plesačice. Austrijska ju je publika premijerno pogledala bez osječkih mališana.

Premda ova koprodukcija nije u rangu dosadašnji (“Vragolasta djevojka”, “Orašar”), u kojima su austrijski plesači bili gosti, a nositelji su bili osječki umjetnici i djeca, ova jednako veseli i izvođače, a nadamo se da će i publiku. Uz desetak solista iz St. Pöltena nastupaju i djeca iz Baletnog studija HNK (koje je uvježbao Vuk Ognjenović), i 30 djevojčica Plesnog odjela GŠFK, čije su mentorice Nikoola Livančić, Martina Terzić, Laura del Carmen Velasco Farrera i Ivona Dumenčić Janson. Prema ocjeni Ognjenovića, riječ je o suvremenijem baletnom izričaju s vrlo malo scenografije. Iako je kostimograf iz St. Pöltena, kostimi su na temelju skica šivani u krojačnici osječkog HNK. Austrijski su plesači, gostujući u Osijeku u sklopu Dana austrijske kulture, svratili i na probu kostima.

Glazba je kolaž poznatih brojeva, od filmske do klasične glazbe. Bit će to, s obzirom na sve, ocjenjuje Ognjenović, predstava za sve uzraste, da se prisjete lijepe priče, uživaju u likovima, lijepoj glazbi.

- Gledatelji će uistinu moći uživati, opusiti se, predstava traje oko sat vremena, bez pauze, gotovo koliko vam treba i da knjigu pročitate - kaže Vuk, priznajući da i sam svako malo posegne za knjigom i uvijek ju iznova s užitkom pročita, premda svaki ju put pomalo drukčije doživi, kako sazrijeva, a i sam je otac.

Saint-Exupéryjeva novela adaptirana je u raznim medijima kroz desetljeća. Richard Burton 1974. napravio je Grammyjem nagrađenu snimku, a skladatelj Riccardo Cocciante producirao mjuzikl na francuskom. Ruski skladatelj Lev Knipper napisao je trodijelnu simfoniju, prvi put izvedenu u Moskvi 1978. U filmu i televiziji, Loewe i tekstopisac Lerner, s redateljem Stanleyem Donenom producirali su mjuzikl 1974.

Konzervatorij St. Pölten dobio je predznak europski, što znači da su svoj rad - financijski i umjetnički - podignuli na višu razinu, što posredno i osječkom baletu podiže kvalitetu, zaključuje Ognjenović, uz nadu da će sljedeću sezonu publici ponuditi novi baletni premijerni naslov, kako bi publika više uživala.

Narcisa VEKIĆ
AUSTRIJSKA AUTORSKA EKIPA

Redatelj je Michael Fichtenbaum, koreograf Reiner Feistel, kostimograf i scenograf Stefan Wiel, a oblikovatelj rasvjete i videoprojekcije Philipp Preiss. Plešu: Princ - Gabriel Belucci, Pilot - Levan Tsintsadze, Kralj - Walaa Almejbl, Ruža - Carol Pitta, Lisica - Gala Lara, Fenjerdžija - Rachael Carrier, Hvalisavac - Cassiano Rodrigues and Dominik Vaida, Zmija - Mayara Viçoso i Poslovan čovjek - Khanya Mandongana.

Nikad ne ćemo doznati je li pišući ga 1943. kao posvetu dječaku Leonu Vertu, Antoine de Saint-Exhupéry znao koliko će velik postati “Mali princ”. Sa sigurnošću znamo da se doista istinski vidi samo srcem, da se s ljudima, cvjetovima i stvarima zbližimo samo ako ih pripitomimo, ako se pripitomimo. Znamo i da istu stvar možemo vidjeti na najmanje dva načina. Možemo vidjeti bou koja je progutala slona ili banalni šešir. Stvar je pristupa. I mašte - stoji u najavi.

četiri

IZVEDBE SU SAMO U SVIBNJU

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike