Kultura
MEĐUNARODNO PJEVAČKO NATJECANJE UMJETNIČKE AKADEMIJE

Čak 99 mladih pjevača na 6. natjecanju “Lav Mirski”
Objavljeno 3. svibnja, 2018.
Nakon natjecanja slijedi 6. međunarodni festival vokalne glazbe InterVox

Vezani članci

ZAVRŠENO 5. MEĐUNARODNO PJEVAČKO NATJECANJE

“Lav Mirski”2017. - Laureatkinja Vanda Marijanski

5. INTERVOX I PJEVAČKO NATJECANJE “LAV MIRSKI”

U Osijek stiže više od 100 izvrsnih mladih pjevača iz osam europskih zemalja

DAROVITA OSJEČANKA NA SPLITSKOJ AKADEMIJI

Stefany Findrik: Nakon vježbanja mi ne ostaje mnogo energije za tulumarenje

Međunarodno pjevačko natjecanje “Lav Mirski” od 2013. promovira i pomaže mlade pjevače na putu njihova obrazovnoga i profesionalnoga formiranja. Organizator je od početka Umjetnička akademija, a inicijator i umjetnički voditelj izv. prof. mr. art. Berislav Jerković, voditelj Odsjeka za glazbenu umjetnost UAOS-a.

Ponosna što su u ovogodišnjem izdanju izišli izvan okvira Osijeka i Hrvatske, dekanica je Helena Sablić Tomić na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknula kako će na kraju 6. međunarodnog festivala vokalne glazbe InterVox, u Pečuhu, u nedjelju, 13. svibnja, u 19.30 operni ansambl Akademije (koji odnedavno nosi ime Opera Panonica) izvesti u novoobnovljenom Hrvatskom kazalištu operu “Gianni Schicchi”. Uz to, već su tradicionalno gosti predavači iz SAD-a.

Nakon Subotice, bit će predstavljen i Zbornik radova s 3. međunarodnog znanstvenog simpozija u povodu 100. godišnjice rođenja i 50. godišnjice smrti Albe Vidakovića.

Natjecanje se temelji na visokim profesionalnim načelima organizacije i umjetničke kvalitete, kontinuirano generira pjevačku izvrsnost te predstavlja bogatstvo i raznovrsnost vokalne umjetnosti, talenata i kreativnosti mladih umjetnika. Program službeno počinje u petak, a voditelj je Jerković itekako zadovoljan što zanimanje mladih pjevača za natjecanje ne jenjava te se svake godine vrte oko brojke 100. Ove ih godine dolazi 99, što je organizacijski vrlo zahtjevno. Završnica je u nedjelju, 6. svibnja, u 12.30 u svečanom foajeu HNK-a, kada će biti proglašeni i pobjednici, uz koncert pobjednika kategorija.

- Natjecanje može početi! - naglasio je uz osmijeh Marko Sesar, tajnik natjecanja, aludirajući da su organizatori spremni, ali i zadovoljni što svake godine natjecatelji dolaze iz 'novih' zemalja. Ove će godine svoja pjevačka umijeća okušati i pjevači iz BiH, Španjolske, Češke, Hrvatske, Slovenije, Austrije.

Riječ je o mladim pjevačima: učenicima, studentima i završenim, školovanim umjetnicima do 32 godine starosti. Do sada ih je u Osijeku nastupilo više od 250. Broj izvođača na natjecanju svake godine raste, kao i broj glazbenih institucija i zemalja iz kojih kandidati dolaze.

Prvonagrađeni natjecatelji uz novčane i prigodne nagrade osvajaju i posebnu intendantovu nagradu, nastup u opernom ili koncertnom programu HNK-a u Osijeku. Nastup na natjecanju prilika je za prezentaciju postignuća ustrajnog pjevačkog rada, krajnji izvođački trenutak višegodišnjeg glazbenog obrazovanja, uvježbavanja i pripreme te profesionalna prilika za izlazak na solističku scenu, napominju organizatori.

Natjecanje je jedino ovog tipa u istočnom dijelu Hrvatske te specifično i jedinstveno po programskoj koncepciji u cijeloj državi (raznovrsnost glazbenih stilova i programska otvorenost, brojne pjevačke kategorije formirane prema dobi pjevača, kao i prema vrsti glazbene literature). Svi događaji na natjecanju jesu i koncerti, na kojima publike ne nedostaje.

Svakog proljeća tijekom natjecanja, Osijek živi u znaku vrhunske vokalne glazbe. Postignuća na natjecanju svoju daljnju diseminaciju pronalaze u vidu profesionalnih angažmana mladih pjevača, permanentnog umjetničkog usavršavanja, razmjene iskustava i uspostavljanja kulturnih suradnji u zemlji i inozemstvu, zaključuju organizatori.

Narcisa VEKIĆ

32 godine

GORNJA JE DOBNA GRANICA ZA PJEVAČE

STRUČNI OCJENJIVAČKI SUD

Uz umjetničkog voditelja Berislava Jerkovića, stručni ocjenjivački sud ove godine čine i Ilona Tokody (Mađarska), Martina Zadro (Hrvatska), Elem Eley (SAD; predavanje Imagination vs. Interference in Singing and Teaching), Barbara Jernejčič Fürst (Slovenija), Senka Nedeljković (Srbija; koncert 7. svibnja u 19.30 na Akademiji, uz klavirsku pratnju Aleksandre Rakić) te Filip Pavišić (Hrvatska, ravnatelj Opere HNK u Osijeku).

POLOŽENO CVIJEĆE I ZAPALJENE SVIJEĆE NA GROBU LAVA MIRSKOG

U nedjelju, 29. travnja, obilježena je 50. godišnjica smrti istaknutog osječkog dirigenta i intendanta HNK-a u Osijeku Lava Mirskog (1893. - 1968.), a tom su prigodom predstavnici Odsjeka za glazbenu umjetnost UAOS-a na groblju sv. Ane položili cvijeće i zapalili svijeće na grobu velikog maestra. Tim je ujedno i počelo natjecanje koje nosi njegovo ime. Lav Mirski bio je i zamjenik predsjednika osječkog Ogranka Matice hrvatske, ravnatelj osječke Opere, osnivač Osječke filharmonije te ravnatelj Glazbene škole.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente