Dome slatki dome
IZAZOV, ALI I UŽIVANJE

10 savjeta za uređenje dječje sobe
Objavljeno 3. svibnja, 2018.
Stvarate prostor koji će biti poticajan, maštovit i ugodan vašem djetetu

Dječje sobe su višefunkcionalni prostori u kojima se djeci trebaju osigurati kvalitetni uvjeti za spavanje, odmor, učenje i igru. Kvaliteta prostora ovisit će o prostornim parametrima, izboru namještaja te njegovoj dispoziciji.

1.Uključite djecu u uređenje sobe. Kada se radi o odabiru boja, oblika tj. stila namještaja, likova koje žele uključiti u dekoraciju sobe, poslušajte želje mališana. Iako ponekad nećete shvatiti sve želje, unesite bar dio njih, jer oni kreiraju prostor prema svojim potrebama. Dječje sobe mogu biti uređene tematski, ovisno o sklonostima vašeg djeteta. Za mlade sportaše osigurajte interijer u sportskom stilu, ljubitelje crtića interijer s omiljenim likovima koji se pojavljuju u obliku printa na namještaju, ili tapetama, itd. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vlastita djeca.

2. Odaberite boje zidova koje će oslikavati temperament djeteta. Plava, zelena i smeđa boja smirit će prostor, dok će ga crvena, ljubičasta, narančasta i žuta intenzivirati. Ako se radi o živim bojama, koristite nježne tonove, kako prostor ne bi postao neugodan.

3. Osigurajte kvalitetnu zaštitu od sunca. Dječja soba mora imati mogućnost zamračivanja, što je najlakše postići rolo zavjesama. Uskladite ih s bojama i motivima sobe kako bi u svakom trenutku soba bila skladna cjelina.

4. Potrudite se sobu opremiti fleksibilnim, mobilnim namještajem, koji se lako nadograđuje i dopunjuje potrebnim elementima. Potrebe djece se mjenjaju pa će ovakvi elementi, iako skuplji pojedinačno, u konačnici donijeti uštedu.

5. Odabirte kvalitetan krevet, podnicu i madrac. Kvaliteta spavanja utjecat će na bolju koncentraciju pri učenju i igri, a vrsta podnice i madraca na udobnost i pravilan položaj tijela. Prilikom kupnje istih, posavjetujte se sa stručnim osobama koje će vas uputiti u bitne detalje i preporučiti najbolje za vaše dijete.

6. Vodite računa o odnosu izvora svjetlosti i radne zone. Svjetlost mora dolaziti s prednje ili lijeve strane za dešnjake, tj. desne za ljevake. Ako je izvor svjetlosti sprijeda, potrebno je onemogućiti blještanje zaštitom od sunca. Za večernje sate osigurajte stolnu lampu koju će dijete prema potrebi jednostavno pomicati i prilagođavati trenutnim potrebama.

7. Pravilno pozicionirajte radni stol. Važno je obratiti pozornost na njegov odnos s ulaznim vratima. Idealan međuodnos je onaj u kome dijete sjedeći za stolom ima kontrolu ulaza u sobu bez zakretanja tijela. Iako ne biste željeli ometati dijete pri učenju, budite svjesni da će svaki ulazak omesti njegovu koncentraciju, a osobito kada su mu vrata smještena iza leđa.

8. Osigurajte dovoljno ladica i polica za smještaj školskih knjiga i pribora. Nastojte ih ne smještati na suprotan kraj sobe, jer time dovodite dijete u situaciju da za svaku novu knjigu ili potreban pribor mora ustajati od stola. Podalje od radne zone smjestite garderobne ormare, police za igračke i ostale elemente, koji nisu vezani uz učenje.

9. Osigurajte dovoljno slobodnog prostora na sredini ili u određenom dijelu sobe za igru djeteta. Čak i u vrlo malim sobama, uz pravilan raspored moguće je stvoriti igraonicu. Prema potrebi podignite krevet na kat, a ispod njega osigurajte slobodan prostor.

10 Osigurajte dio sobe koji će mališani kreirati prema svojim trenutačnim željama ili raspoloženjima. To je kutak s panoom ili pločom na kojima mogu pisati, šarati, računati ili vješati svoje likovne i literarne radove. Omogućite im izlaganje umjetničkih radova u svakom trenutku kada ih požele prezentirati svim ukućanima.

Uređenje dječje sobe je izazov, ali i uživanje, jer stvarate prostor koji će biti poticajan, maštovit i ugodan vašem djetetu!

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana