Kultura
KONCERT ČETIRIJU AKADEMIJ NA 3. DANIMA JULIJA KNIFERA

Dokazali zavidnu razinu spremnosti instrumentalista
Objavljeno 30. travnja, 2018.

Vezani članci

OTVORENI 3. DANI JULIJA KNIFERA

Lokacija skulpture posvećene Kniferovu meandru još je tajna

U OSIJEKU I ĐAKOVU, OD 25. DO 28. TRAVNJA - 3. DANI JULIJA KNIFERA

Helena Sablić Tomić: Obnova Kniferove rodne kuće još uvijek nije na “meniju” Grada Osijeka

OSUSPJEŠNO ZAVRŠENI PRVI DANI JULIJA KNIFERA

Manifestacija koja mora postati tradicionalna

Na završnom su koncertu ovogodišnjih, 3. dana Julija Knifera nastupili studenti instrumentalističkih smjerova UAOS-a, Muzičke akademije u Puli, ASMANGU-a (Ansambl studenata Muzičke akademije za novu glazbu) i S/UMAS-a, a na repertoaru su bila raznovrsna djela suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja.

Ansambl S/UMAS-a djeluje od 2015., a osnovan je pri Umjetničkoj akademiji u Splitu na inicijativu docenta Gordana Tudora, skladatelja i saksofonista te umjetničkog voditelja ansambla.

U dvorani Filozofskog fakulteta koncert je započeo izvedbom kompozicije “Workers Union” Louisa Andriessena. Kvalitetnom suradnjom akademija izveli su ovo konceptualno zahtjevno djelo. Petar Hlašć je s velikom emocijom i virtuoznošću izveo dvije skladbe na harmonici - Jouni Ilri Kaipainen “Gena” te Adalbert Marković “Golden Rocks in the moonlight”.

Nakon svake se skladbe dvoranom prolomio gromoglasan pljesak popraćen usklicima, i to posve zasluženo, uzme li se u obzir zahtjevnost programa te njegovo trajanje.

Ansambl za novu glazbu Umjetničke akademije u Osijeku izveo je skladbe prof. Davora Bobića “Molto Baranja” i “High Spirits” prof. Sanje Drakulić. Ansambl S/UMAS je odličnom energijom i usklađenošću izvodio djela Franka Zappe, Dubravka Detonija te Guillaumea Ortija. Kompozicija “Cat Chat” prof. Sande Majurec, koju su izveli studenti sve četiri akademije, našla se u programu kao skladba koja je zahtijevala najviše pojedinačnih izvođača, a time i dokazala zavidnu razinu spremnosti instrumentalista.

Posljednji su nastupali studenti Muzičke akademije u Zagrebu, članovi ansambla ASMANGU (Ansambl za suvremenu glazbu Muzičke akademije u Zagrebu) pod dirigentskom palicom njihovog mentora prof. Berislava Šipuša. Izveli su zahtjevno djelo poznatog skladatelja talijanske avangarde Luciana Beria pod nazivom "Folk Songs", za mezzosopran i sedam instrumenata. Velikim glasovima i osmijesima zaokružili su večer bogatu raznolikom glazbom, suradnjom i idejama.

Luka GOTOVAC

gromoglasan

PLJESAK USLIJEDIO JE NAKON SVAKE SKLADBE

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike