Sport
“30 GODINA PRIJATELJSTVA“

Ovacije i pjesma posvećena Žiži
Objavljeno 26. travnja, 2018.
Jedan od osnivača Kohorte bori se s teškom bolešću, a uoči projekcije filma dodijeljena mu je nagrada za životno djelo

Kohorta Osijek, Kohorta Osijek, odjekivalo je kinom Uranija nakon projekcije filma “30 godina prijateljstva“. Na taj način u gradu na Dravi počelo je obilježavanje 30 godina osječke navijačke skupine.

Navijanje s megafonom ovaj put vodio je Domagoj Mrkonjić, redatelj ovoga polusatnog filma čije je premijerno prikazivanje napunilo Uraniju članovima Kohorte, vodstvom, svim igračima i članovima stručnog stožera NK Osijek te predstavnicima Grada i Osječko-baranjske županije. Tako su rođendan Kohorte čestitali Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije te dr. Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Osijeka u ime gradonačelnika Ivana Vrkića. Tjedan dana nakon što je na istom mjestu predstavio izgled budućeg stadiona, u Uraniji je ponovno za mikrofonom, ovaj put s drugim razlogom, bio i predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović. Otkrio je svoj doticaj s Kohortom, dio njegove obitelji bio je, naime, jedan od osnivača Kohorte Dalibor Žižanović Žižo. Kako je Meštrović otkrio, on mu je bio veliki uzor. Na žalost, Žižo nije jučer bio na promociji, jer bori se s opakom bolešću. Stoga mu je cijela kinodvorana gromoglasno, baš kao što se skandira na istoku Gradskog vrta, posvetila pjesmu: “I kada teško je, uvijek smo uz tebe“. Prije toga, pripadnici Centuriona, jedne od podgrupe Kohorte srednje generacije, uručila je Žiži nagradu za Kohortino životno djelo. Umjesto Žižanovića nagradu je primio njegov prijatelj Zoran Varga “Zoki otrov“. Također, priznanje je uručeno i dugogodišnjem predsjedniku i čovjeku s najdužim stažom na tribinama Ivici Polihu-Iti. Zahvalu mu je uručio Žolt Vačora, jedan od “kohortaša“, koji s istoka vodi navijanje na štangi i s megafonom. Uoči projekcije nazočnima se obratio i sadašnji novi predsjednik Udruge Kohorta Ivan Kračun. Još jednom je pozvao sve u petak na karusel kroz grad koji počinje u 19.30 sati, a završiti će ispred Gradskog vrta na čije će se tribine preseliti, jer je oko 21.30 sati planirana bakljada. Kračun je pozvao Osječane u subotu na središnju proslavu tijekom utakmice s Lokomotivom, a igračima je poručio da svojom igrom i, dakako, pobjedom uljepšaju rođendan.

Inače, u samom filmu Mrkonjić je dao riječ članovima Kohorte različitih generacija. Svi oni opisali su različita razdoblja, okolnosti i trenutke kada su počeli navijati. No, svi su dali jednak odgovor do kada će navijati za NK Osijek i biti dio Kohorte: Do kraja života!

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike