Objavljeno 27. travnja, 2018.
Ljetni roštilj nezamisliv je bez luka, ali i osvježavajućih salata koje možete prirediti na stotinu načina. Potrebno je samo malo mašte i ugođaj je potpun
Šopska salata
Rajčice, oguljene krastavce i paprike očistite od sjemenki i narežite na kocke. Povrće stavite u dublju zdjelu pa dodajte mladi luk narezan na kolutiće i sitno narezanu ljutu papričicu. Sve dobro izmiješajte i dobro ohladite. Prije posluživanja salatu posolite, popaprite, dodajte ulje, ocat i dobro izmiješajte, a na kraju dodajte naribani feta sir.
Krastavci s jogurtom
Krastavce ogulite i ponovo operite i stavite da odstoje desetak minuta u slanoj, hladnoj vodi. Nasjeckajte na kockice i posolite. Ostavite da se malo ocijede i začinite s malo bijelog luka i papra. Prelijte jogurtom i prema želji pospite nasjeckanim peršinom ili koprom.
Urnebes salata
U dublju zdjelu nasjeckajte tri svježe ljute paprike, 1 žlicu vrhnja, 40 dag kravljeg sira, tri kuhana jaja, samo žumance, 2 žlice mljevene crvene paprike, sol, papar.
Sve dobro izradite, a ako sir nije dovoljno mastan, dodajte žlicu ulja i ponovo izradite. U preostale polovice bjelanaca možete servirati urnebes salatu, a vadite je žlicom za sladoled.
Može poslužiti i kao prilog koji se maže na topao kruh ili lepinje.
Grčka salata od mahuna
SASTOJCI:
500 g mahuna, miješano žute i zelene
25 dag rajčica
6 žlica ulja
4 žlice limunovog soka ili octa
sol
papar
šećer
luk
bosiljak
peršin
2 češnja češnjaka
PRIPREMA:
Mahune očistimo, narežemo na komadiće duge 3 cm i skuhamo u posoljenoj vodi. Kuhane mahune ocijedimo i ostavimo da se ohlade. Rajčice izrežemo u osmine i pomiješamo s ohlađenim mahunama. Od ulja, limunova soka i šećera smiješamo preljev za salatu, dodavši sitno nasjeckani luk, češnjak i mirisne začinske biljke. Tim preljevom prelijemo mahune i rajčice, promiješamo i neko vrijeme ostavimo da odstoji da se okusi prožmu. Prije nego što poslužimo, salatu ponovno promiješamo.
MALI SAVJET!
Ako roštiljate u prirodi, salate pripremite ranije i ponesite ih u dobro zatvorenim posudama spremljenje u termotorbu da bi bile hladne.