Gastro
PRAKTIČNA I BRZA PRIPREMA

Pravo vrijeme za uživanje u roštilju
Objavljeno 27. travnja, 2018.

Proljeće je pravo vrijeme za uživanje u šetnjama i izletima, ali i u jelima s roštilja. Prednosti su višestruke: priprema hrane praktična je i brza, a to je ujedno prilika za druženje s prijateljima i boravak u prirodi. Na roštilju se može pripremati sve: meso, riba, povrće i voće, pa i sir, a uz sve to najvažnije je da za pripremu roštilja ne treba imati neko veliko kulinarsko umijeće.

Ipak, uz nekoliko zlatnih savjeta kuhara može se poboljšati ovaj vrsni užitak. Prije svega, valja znati da se žar za roštilj priprema tako da se s pomoću papira zapali sitno nasječeno drvo, a kada se razgori, dodaje se drveni ugljen ili ugljeni briketi. Kako bi se napravio dobar žar, potrebno je osigurati dovoljan dotok zraka. Rešetka roštilja stavlja se kada je žar pripremljen, a kad se dovoljno zagrije, premaže se kriškom slanine ili krpicom namočenom u ulje da se meso ne bi lijepilo za rešetku. Optimalna je temperatura za pečenje ako se dlan može držati neposredno nad rešetkom do tri sekunde.

Mariniranje omekšava meso

Da bi meso s roštilja bilo što mekše i ukusnije, potrebno ga je ostaviti u marinadi nekoliko sati. Pripremanje marinade stvar je ukusa, ali prilagođava se i vrsti mesa. Pri mariniranju bijelog i crvenog mesa za marinadu se najčešće upotrebljavaju ulje, zdrobljeni češnjak, sol, papar, mljevena crvena paprika. S paprom i mljevenom paprikom ne smije se pretjerivati jer bi mogli izgorjeti na žaru. Začini preporuke su i naribana kora limuna i začinsko bilje poput ružmarina, bosiljka, majčine dušice. Prije nego što se stavi na vruću rešetku, meso treba malo ocijediti kako marinada ne bi kapala na žar i stvarala plamen.

Meso koje se peče u komadu treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi. Koliko ga puta treba okrenuti ovisi o jačini žara, ali i umijeću kuhara. Dobri roštiljari meso okreću samo jednom, a ako nema posebnih zahtjeva, znat ćemo da je meso gotovo kada vilica lako prodre u njega. Ovako pripremljeno meso treba soliti i papriti tek kada je gotovo posve pečeno, jer sol izvlači vodu, pa bi iz mesa iscurio sok, dok zapečen papar ima neugodan okus i miris. Kada se riba stavi na rešetku, treba je nekoliko puta povući po njoj kako se ne bi zalijepila, a okreće se samo jednom, i to kada se potpuno otpustila od rešetke. Prije pečenja ribe na roštilju dobro ju je posoliti krupnom soli i premazati uljem.

Patlidžani i drugo povrće

Uz meso i ribu s roštilja savršeno se sljubljuje razno povrće, a mnogima su nezaobilazna stavka patlidžani s roštilja. S obzirom na to da je patlidžan pun vode i tvari koje mu daju gorčinu, prije bilo kakvog pečenja ili kuhanja dobro ga je narezati na ploške i posuti solju te ostaviti da odstoji. Zatim se prebriše ubrusom i može se dalje pripremati. Ploške patlidžana peku se desetak minuta tako da ih se samo jednom okrene te pritom malo premaže uljem s pomoću kista. Bit će mnogo ukusnije ako ih se premaže kombinacijom maslinova ulja, češnjaka i začinskog bilja.Kada je roštiljanje gotovo, ne zaboravite ugasiti vatru i očistiti roštilj. Najbolje je pustiti da se žar sam ugasi. Kada je potpuno ugašen, valja ga pokupiti i baciti u smeće. J.Kn.

Masnoću s rešetke treba temeljito skinuti žičanom četkom te svakako izbjegavati pranje deterdžentom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike