Gastro
ODLIČNO PRIJA UZ ROŠTILJ

Zamijesite somune
Objavljeno 27. travnja, 2018.

Dobar roštilj bit će još bolji, ćevapčići osobito, ako uz sve te zažarene delicije pripremite dobru lepinju ili pogaču. Negdje je običaj, prije nego što se u somun stave ćevapčići, raspoloviti ga i također popeći malo na rešetkama. Ne samo da će dobiti blagi miris dima nego usput pokupiti i sok koji je iscurio iz mesa. Uz povrće s grila izvrsno se slažu šnite kruha također malo grilane. Još su ukusnije ako se još tople premažu prepolovljenim češnjem češnjaka i pokapaju s malo maslinova ulja.

Lepinja - somun

SASTOJCI:

1 kg finog bijelog brašna

10 g kvasca, sol

PRIPRAVA:

Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i ostaviti na toplom mjestu 15-20 minuta. Brašno posoliti po ukusu, izdubiti i dodati nabujali kvasac. Zamijesiti malo rjeđe tijesto dodajući mlaku vodu. Ostaviti da tijesto odstoji. Nakon toga tijesto premijesiti i oblikovati lepinju - somun promjera 20-30 cm. Ponovno ostaviti da odstoji, a prije stavljanja u pećnicu narezati nekoliko puta nožem. U vrijeme ramazana ili Bajrama somun se obavezno premaže jajetom i posipa čurekotom, što daje poseban okus. Čurekot je cvjetna biljka podrijetlom iz Azije, a osim što su sjemenke iznimno ljekovite, upotrebljavaju se kao dodatci hrani, posebno pecivima.

Pivski kruh

SASTOJCI:

500 g glatkog brašna

1 vrećica praška za pecivo

žličica soli

30 g šećera 280 ml piva

2 jaja

PRIPRAVA:

Brašno, prašak za pecivo, sol i šećer dobro izmiješajte. Dodajte pivo, jaja i umijesite tijesto. Oblikujte ga u štrucu i stavite u namašćenu tepsiju dimenzija (30 × 10 cm). Tijesto pecite na 180°C oko sat vremena. Pečeni kruh izvadite i ohladite.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana