Novosti
EUROPSKI TJEDAN CIJEPLJENJA

Broj oboljelih od ospica u EU više se nego utrostručio
Objavljeno 26. travnja, 2018.

Europu je protekle dvije godine zahvatila epidemija ospica, bolesti koja je bila gotovo iskorijenjena cijepljenjem. Samo u siječnju i veljači ove godine Europa bilježi 11 tisuća oboljelih od ospica, sa žarištima u Srbiji, Francuskoj, Ukrajini i Grčkoj.

Europski parlament prošlog je tjedna usvojio rezoluciju o padu procijepljenosti u Europskoj uniji kojom se od država članica traži jači angažman u suzbijanju dezinformacija o cijepljenju. Rezolucijom se osuđuje širenje lažnih i nepotvrđenih informacija o cijepljenju koje podrivaju povjerenje javnosti.

Ovogodišnji Europski tjedan cijepljenja, koji traje do 29. travnja, održava se pod sloganom “Spriječi. Zaštiti. Cijepi.”, a u sklopu njega Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom, putem društvenih medija želi informirati i educirati javnost o dobrobitima i važnosti cijepljenja.

Cijepljenje je pravo pojedinca na zdravstvenu zaštitu, ali i zajednička odgovornost svakoga od nas za zaštitu javnoga zdravlja, poručili su u srijedu iz HALMED-a. “Cjepiva su danas opsežno i vrlo strogo regulirana i kontrolirana, čime se osigurava najviša razina zaštite zdravlja pacijenata i javnog zdravlja. Kao jedna od najučinkovitijih i najuspješnijih javnozdravstvenih mjera, cijepljenje je spasilo te nastavlja spašavati više ljudskih života no bilo koja druga medicinska intervencija u povijesti”, ističe se. Zahvaljujući cijepljenju, podsjećaju u HALMED-u, neke su vrlo opasne bolesti, poput velikih boginja, iskorijenjene. Neke se bolesti, kao što je dječja paraliza, nalaze pred iskorjenjivanjem, dok su brojne druge zarazne bolesti - kao što su neonatalni tetanus, tuberkulozni meningitis, ospice, rubeola, difterija i druge - stavljene pod nadzor. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, svake se godine cijepljenjem sprječava dva do tri milijuna novih smrtnih slučajeva izazvanih navedenim bolestima.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, broj oboljelih od ospica u Europskoj uniji u 2017. godini više se nego utrostručio u odnosu na 2016. godinu, pri čemu 86 posto oboljelih nije bilo cijepljeno. Taj i drugi primjeri ukazuju na veliku važnost široke javne rasprave, kao i kontinuirane edukacije stanovništva o ulozi, mjestu i nepobitnoj dobrobiti cijepljenja u zaštiti zdravlja. Informacije o cjepivima u Republici Hrvatskoj pacijenti i zdravstveni radnici mogu pronaći na internetskoj stranici HALMED-a.

Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuje kako se u zadnjih šest godina u našoj zemlji broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest postotnih poena. Izrazito je alarmantna situacija u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece. Situacija je još ozbiljnija u Dubrovniku, gdje je protiv ospica lani cijepljeno samo 40,8 posto djece. “Na području Dubrovačko-neretvanske županije nema zaraženih ospicama, međutim, niska procijepljenost predstavlja opasnost od njihove pojave. Potrebno je pravilno educirati, ali i upozoriti javnost što bi značila takva jedna epidemija, posebica sa smrtnim slučajevima koji, nažalost, nisu isključeni. Apeliram na roditelje i kolege iz primarne zdravstvene zaštite da cijepe djecu”, izjavio je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić. D.Pav./H

NEDOVOLJNA INFORMIRANOST RODITELJA GLAVNI JE PROBLEM

U kampanju informiranja o važnosti cijepljenja uključili su se i europski parlamentarci. Nedovoljnu informiranost građana o važnosti cijepljenja djece, voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, navela je kao ključan problem u širenju epidemija zaraznih bolesti. “Iako su klinički učinkovita i zaštitna cjepiva jedan od najvećih izuma suvremene medicine, padom procijepljenosti povećava se rizik od izbijanja epidemija bolesti za koje se smatralo da pripadaju prošlosti. Roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu tvrdeći da je dovoljna zaštita procijepljenost druge djece, u životnu opasnost dovode sve one koji se zbog zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti te su ovisni o grupnom imunitetu koji ih štiti od bolesti”, izjavila je Šuica.

11

tisuća osoba u Europi oboljelo je od ospica samo u siječnju i veljači ove godine

Možda ste propustili...