Regija
MALA HRVATSKA HEROINA

Lorena vježba čeljust i ima četiri zubića
Objavljeno 26. travnja, 2018.

ČRNKOVCI

Treći srpnja ove godine Lorena Amidžić iz Črnkovaca proslavit će svoj prvi rođendan. Za nju i njezine najbliže to neće biti obična rođendanska fešta jer na njoj će ta mlada obitelj ponajprije proslavljati život i novu priliku koju je dobila Lorena unatoč iznimno lošim prognozama nakon svoga rođenja. No ona je danas vesela i sretna beba s četiri zubića, koja odlično napreduje, počinje izgovarati prve riječi i stidljivo kreće u istraživanje svijeta puzajući i oslanjajući se na hodalicu…

Za rijetke koji nisu čuli za njezin slučaj, što je na noge podigao cijelu Hrvatsku, ali i dobar dio Europe, spomenimo da je Lorena prvo dijete u Europi i 25. u svijetu koje je rođeno sa sraslim čeljustima. Da bi uopće mogla preživjeti, majka ju je mjesecima hranila na sondu i živjela u neprestanom strahu od Lorenina povraćanja, prehlade koja bi izazvala začepljenje nosića, pomno pazeći na položaj koji joj neće otežati disanje, jer bi sve to u trenu moglo izazvati gušenje i smrt… Nakon početnog odbijanja domaćih maksilofacijalnih kirurga u Zagrebu da je operiraju, obitelji Amidžić novu su nadu podarili specijalisti KBC-a Osijek, a osobito specijalist MFK-a, dr. Vedran Zubčić, koji im je pribavio odgovarajuću literaturu i dao preporuke kako se nositi s Loreninim problemima, koji su u medicini u svijetu dosad zabilježeni u Indiji, Turskoj, arapskim i afričkim zemljama. Dr. Zubčić im je i preporučio daljnje liječenje u Austriji, na Klinik fur Mund, Kiefer unf Gesichtchirurgie u Linzu, gdje su odredili hitan operativni zahvat razdvajanja čeljusti za 1. prosinca, koji će obitelj Amidžić slaviti kao drugi Lorenin rođendan. S obzirom na to da je bilo neizvjesno hoće li HZZO pokriti troškove Lorenine operacije i boravka u Austriji, koje je poslije i odobrio, a koji su iznosili više od 30.000 eura, očajna obitelj prije operacije obratila se za pomoć javnosti i u roku od samo 48 sati skupljen je sav potreban novac za putovanje i operaciju. Lorena je tako uz pomoć vrhunskih europskih maksilofacijalnih kirurga i velikog srca hrvatskih ljudi dobila priliku za normalan život. Neodoljiv osmijeh ne silazi s njezina lica otkako se uoči Božića s roditeljima vratila kući.

- Tri mjeseca nakon operacije bili smo na kontroli u Austriji i liječnici su jako zadovoljni njezinim napretkom, no i dalje nas čeka puno rada i terapija s njom kako bi se čeljust mogla dovesti u optimalno gibljivo stanje, kakvo bi trebalo biti - objašnjava nam Lorenina majka Anamaria.

Amidžićevi s Lorenom idu tri puta tjedno na fizikalne terapije lica radi rehabilitacije zgloba čeljusti. Svakih 15 dana odlaze i u KBC Osijek, gdje Loreni pod anestezijom izvode rastezanje čeljusti. I kod kuće svakodnevno nekoliko puta rade na gibanju Lorenine čeljusti kako su im pokazali austrijski terapeuti u bolnici.

- Cijeli proces doista ide sporo i zahtijeva puno rada, no kada vidimo koliko ona uživa u kašicama na žličicu sa svoja četiri zuba, bočicama, koliko je stalno nasmijana i obožava se “kreveljiti”, što prije nije mogla, koliko strpljivo sve to podnosi – ništa nam nije teško - poručuje mama Anamaria.

Lidija ANIČIĆ
K logopedu kada počne govoriti

Amidžićeve čeka i rehabilitacija kod logopeda, s kojim su već bili na dogovoru u Slavonskom Brodu. No zaključeno je da se pričeka da Lorena počne govoriti te će se, sukladno s njezinim izgovorom riječi, odlučiti kakve će joj logopedske vježbe biti potrebne.

Na kontroli u Austriji maksilofacijalni kirurzi bili su iznimno zadovoljni Loreninim napretkom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike