Mozaik
HRVATSKI FILM PONOVNO U CANNESU

Teret u programu “15 dana autora”
Objavljeno 25. travnja, 2018.
Film se naslanja na nagrađivani dokumentarac “Dubina dva” (2016.), a oba filma se bave istom temom prikrivanih zločina

Debitantski dugometražni igrani film “Teret” Ognjena Glavonića, nastao kao manjinska hrvatska koprodukcija, uvršten je u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu - 15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs), čije se jubilarno, 50. izdanje održava od 9. do 19. svibnja.

“Teret” je priča o vozaču kamiona tijekom NATO-ovog bombardiranja Srbije 1999. Vlada je dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd, kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata. Kada završi posao, vraća se kući gdje se suočava s posljedicama svojih djela...

Inače, film se naslanja na nagrađivani dokumentarac “Dubina dva” (2016.), a oba filma ne samo što se bave istom temom prikrivanih zločina nego su svojevrsna kontemplacija o osobnoj odgovornosti zbog tragičnih događaja.

- Iako je “Dubina dva” snimljena prije “Tereta”, nastala je iz istraživanja i pripremanja za igrani film, nakon što je scenarij za “Teret” bio završen, kada je velika količina materijala, svedočenja, dokaza koje nisam htio na silu ugurati u scenarij u meni s vremenom počela dobivati glas, drukčiju formu od igranog filma. “Teret” je film u kojem pratimo samo jednog lika tijekom jednog dana koji provodi radeći novi posao za koji nije još uvijek potpuno siguran što on zapravo jest. Scenarij je napisan na osnovi stvarnih događaja, ali dosta toga je zasnovano i na mojim sjećanjima, iskustvima i strahovima iz djetinjstva, pa i pričama, stvarima i idejama koje me danas zanimaju i opsjedaju - kaže redatelj, koji potpisuje i scenarij. Glume Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović i Ivan Lučev.

- Za Leona sam se odlučio nakon što sam vidio neke dobre filmova u kojima je odlično tumačio potpuno različite uloge, i nakon što sam čuo da je tada bio isključivo posvećen filmskoj glumi. Počeli smo raditi na filmu tri godine prije samog snimanja. Iskustvo, kako ono životno, tako i profesionalno, koje je on unio ne samo u svoj lik i sam film već i na samo snimanje koje je bilo vrlo iscrpljujuće, meni kao rastrojenom debitantu ulilo je neku vrstu sigurnosti i intuitivne spoznaje da će možda ipak sve biti dobro. Pavle je na setu bio tih, zamišljen, posvećen, brz, bistar, intuitivan, prisutan i odustan u isto vrijeme, i nadam se da je nešto od toga ostalo zabilježeno i u filmu - dodaje Glavonić.

Hrvatski film ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. U istoj su selekciji prošle godine prikazane “Trešnje” Dubravke Turić, a godinu prije i kratkometražni igrani film “Zvir” Miroslava Sikavice. Ankica Jurić Tilić je 2015. s ostatkom ekipe filma “Zvizdan” u režiji Dalibora Matanića osvojila nagradu žirija (Prix du Jury) u natjecateljskom programu Un Certain Regard.

Program “15 dana autora” održava se usporedno s festivalom u Cannesu. Održava se od 1969. i predstavlja nove glasove svjetskoga filma, prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Kroz povijest pozornost šire publike i kritike skrenuo je na neke od najuspješnijih redatelja današnjice. U sklopu ovogodišnjeg programa svoje će nove filmove među ostalima predstaviti Gaspar Noé, Ming Zhang i mnogi drugi. N.Vekić

Najčitanije iz rubrike