Dome slatki dome
PROLJEĆE

Idealno vrijeme za uređenje vašeg vrta
Objavljeno 26. travnja, 2018.
Prvi su odabir biljke koje možemo saditi posvuda: u gredice, žardinjere

Svi ljubitelji cvijeća zasigurno su jedva dočekali toplije vrijeme kako bi osmislili proljetni izgled vrta ili terasa i kupili i posadili biljke koje će ih krasiti. Prvi su odabir biljke koje je lako uzgojiti, koje možemo saditi posvuda: u žardinijerama, na cvjetnim obrubima ili na mješovitim gredicama, na travnjacima ili ispod listopadnih stabala, gdje će imati dovoljno sunca i topline dok drveće ne prolista. Proljetno cvijeće najljepše djeluje posađeno u velikim skupinama, a odabirom vrsta i boja možete stvoriti prekrasne maštovite proljetne kreacije.

Naravno, prvi su odabir mnogobrojnih ljubitelja cvijeća jednogodišnje biljke, o kojima ne treba razmišljati mjesecima unaprijed. Jednogodišnje se biljke siju u proljeće, cvatu od kasnog proljeća pa sve do jeseni, a osjemene se iste godine. U jesen treba skupiti sjeme i čuvati ga na suhom i hladnom mjestu te ga ponovno posijati u proljeće.

Što posaditi

Ako se još niste odlučili koje ćete biljke ovog proljeća zasaditi u svom vrtu, prošetajte tržnicom ili posjetite najbliži vrtni centar.

Cinija cvate od lipnja do rujna, a sije se u ožujku ili početkom travnja u sandučiće odnosno krajem travnja ili u svibnju na otvorenom. Dragoljub cvate od lipnja do rujna, a sije se u sandučiće u ožujku ili travnju odnosno na otvorenom potkraj travnja ili na početku svibnja. Na toplijim se položajima ta biljka razmnožava sama, a poznata je po svojim ljekovitim, kao i začinskim, svojstvima. Kadifa cvate od lipnja do listopada, a sije se u sandučiće u ožujku odnosno na otvorenom u travnju ili svibnju. Posađena u povrtnjaku odbija obliće.

Lijepi dečko cvate od lipnja do listopada, a sije se u ožujku u sandučiće odnosno u travnju ili svibnju na otvorenom. Specifičnost ove biljke je što uspijeva rasti čak i u polusjeni.

Ljekoviti neven

Lijepa kata cvate od srpnja ili kolovoza do listopada ili studenoga, a sije se u ožujku u sandučiće odnosno u travnju ili svibnju na otvorenom. Na zaštićenim i toplim mjestima razmnožava se sama.

Kada je u pitanju mak, postoje različite vrste jednogodišnjeg maka, a cvatu većinom od svibnja do srpnja, dok se siju u jesen ili od ožujka do svibnja.

Neven cvate od svibnja ili lipnja do listopada ili studenoga, a od travnja sije se na otvorenom. Poznat je po svojim ljekovitim svojstvima.

Ukrasni slak cvate od lipnja do rujna, a sije se u travnju ili svibnju na otvorenom. Prikladan je za pokrivanje metalnih i žičanih ograda. Uresnica (Kozmos) cvate od lipnja ili srpnja pa sve do listopada ili studenoga, a sije se na otvorenom u travnju ili svibnju. Na toplijim mjestima razmnožava se sama, a dodatna pogodnost je što uspijeva i u polusjeni te je prikladna za sadnju uz ograde.

Zijevalica cvate od lipnja do kolovoza ili rujna, a sije se u sandučiće u veljači ili ožujku, a na otvoreno se presađuje potkraj travnja ili u svibnju. J.Kn.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna