Regija
DIO VUKOVARACA PLAĆAT ĆE TROSTRUKO VIŠE

Divlji deponiji odgovor na skuplji odvoz otpada?
Objavljeno 25. travnja, 2018.

VUKOVAR - Hoće li i koliko poskupjeti odvoz kućnog otpada, pitanje je koje se posljednjih tjedana često postavlja, a najprecizniji je odgovor: većini da, nekima čak i trostruko, a nekima će iznosi na računima biti manji. Naime, posljednjih je 15 godina gradska tvrtka Komunalac uslugu odvoza naplaćivala po članu kućanstva, po cijeni od 16 kuna za nositelja te 8 kuna za svakog člana kućanstva. Tako su samci plaćali 16 kuna mjesečno, a dvočlane obitelji 24 kune. S druge strane, prema novom cjeniku, koji stupa na snagu 1. svibnja, fiksni dio (paušal) za kućanstva za kantu od 80 i 120 litara iznosit će 33,90 kuna s PDV-om, a cijena za stanare u zgradama bit će 42,90 kuna. Jasno je kako će njima iznosi na računima biti značajno veći, nekima čak i trostruko.

Kada je riječ o varijabilnom dijelu cijene koji se odnosi na količinu otpada koju će odvoziti Komunalac, naknada za zbrinjavanje iznosi 4 lipe po litri volumena otpada pa je na Vukovarcima da sami odluče koliko će puta mjesečno iznositi otpad za odvoz. No, ni tu stanje nije idealno, s obzirom na to da nam je iz Komunalca pojašnjeno da će građanima biti naplaćena ista cijena neovisno o tomu je li kanta za smeće puna ili dopola prazna. Drugim riječima, svima se isplati čekati da napune kantu, a ne izvoziti ju pred kuću jednom tjedno, kao do sada. Takav bi princip itekako mogao utjecati na širenje neugodnih mirisa, posebice u ljetnim mjesecima, no oni koji žele uštedjeti vjerojatno će se odlučiti da samo jednom do dva puta mjesečno smeće u kantama ostave ispred kuće, kako bi ih djelatnici Komunalca ispraznili prema rasporedu odvoza.

Najavom novog principa naplate, koji dijelom ovisi o količini otpada, dio se Vukovaraca očito odlučio na strategiju “neću smeće bacati u svoju kantu, nego ću ga negdje dalje istresti”. Stoga su na nekoliko mjesta počeli nicati divlji deponiji, pa će, suprotno od želje da grad bude čistiji, a građani savjesno razvrstavaju i odlažu otpad, djelatnici Komunalca imati dodatni posao na čišćenju divljih deponija. Dragana Korpoš

Stanari zgrada ovise o susjedima

Za one koji žive u stanovima, cijena će djelomično ovisiti i o tomu koliko će smeća u zajedničke kontejnere bacati njihovi susjedi. Prema novoj odluci, svi će stanari zajednički snositi trošak zbrinjavanja otpada iz kontejnera, s tim da će se ukupni iznos dijeliti na sve stanare u zgradi prema broju članova obitelji. Na taj je način definirano da četveročlana obitelj plaća više od dvočlane, neovisno o tomu koliko tko smeća baci u kontejnere.

Bila kanta poluprazna ili puna, njezino se pražnjenje plaća isto

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike