Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Konačno prekinuta crna serija na domaćoj burzi
Objavljeno 24. travnja, 2018.
Preokret na domaćem tržištu kapitala započeo je u utorak nakon što su oživjele američke burze u ponedjeljak popodne

Na Zagrebačkoj burzi konačno je prekinuta crna serija pada cijena dionica koja je trajala neprekidno punih pet tjedana. Bilo je to razdoblje depresije u kojemu su ulagači gledali neprekidni pad dionica te sve niže i niže vrijednosti indeksa Crobex. Preokret se dogodio uz ostvarene male promete, tako da analitičari postavljaju pitanje hoće li rast dionica na Zagrebačkoj burzi biti samo izuzetak koji potvrđuje pravilo ili će napokon tržište naći unutarnju snagu i preokrenuti trend u srednjem roku. Početak tjedna nije bio obećavajući. U ponedjeljak su cijene dionica još dublje zaronile i očajni ulagači mogli su čekati samo nastavak tuge. Pad cijena dionica potopio je indeks Crobex u ponedjeljak na 1772 boda (pad za 0,6 posto). Preokret na domaćem tržištu kapitala započeo je u utorak nakon što su oživjele američke burze u ponedjeljak popodne kada su prekinuti zračni napadi na Siriju koji su u zapećak stavili sukob između SAD-a i Kine oko međusobnog uvođenja carina. Dobro raspoloženje s američkih burzi preplavilo je u ponedjeljak ujutro europska tržišta kapitala i po zakonu spojenih posuda plimni val proširo se i na Zagrebačku burzu.

Rast Crobexa

Cijene dionica na domaćem tržištu kapitala u utorak su porasle i indeks Crobex povećan je na 1773 boda (rast za 0,1 posto). Nastavak dobrog raspoloženja s europskih burzi dodatno je ojačao dionice na domaćem tržištu kapitala u srijedu, tako da je indeks Crobex povećan na 1788 bodova (rast za 0,8 posto). U četvrtak je indeks Crobex porastao za 0,3 posto, na 1793 boda. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1788 bodova. To je za šest bodova ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Rast dionica nije pratio i rast prometa. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 44,4 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 28,6 i obveznicama 15,8 milijuna kuna. Prosječan dnevni promet dionicama iznosio je 5,7 milijuna kuna. To je u prosjeku za 2,3 milijuna kuna ili 28,7 posto manje u odnosu na tjedna prije. Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex osam vrijednosnica zabilježilo je rast i deset pad cijene, dok su se redovne dionice Adris grupe, Dalekovoda, Luke Rijeka i Maistre održale na početnim tjednim razinama. Među dionicama koje su zabilježile tjedno povećanje cijene nalaze se: Uljanik plovidba (rast za 13,5 posto), Atlanska plovidba (rast za 8,9 posto), Jadroplov (rast za 5,0 posto), Končar elektroindustrija (rast za 3,9 posto) i Podravka (rast za 3,4 posto). Rast dionica hrvatskih brodarskih prijevoznika vezan je uz povećanje vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index).

Polet brodarima

Indeks BDI koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu prošlog je tjedna snažno porastao za 20,9 posto jer su ulagači sve više uvjereni kako će prijetnje o međusobnom uvođenja carina između dva najveća svjetska gospodarstva biti riješene diplomatskim putem kako bi se izbjegao otvoreni carinski rat. Ovakav priželjkivani scenarij dao je polet svjetskim pomorskim prijevoznicima pri čemu se optimizam prenio i među hrvatske brodarske tvrtke. Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u petak kada je kroz blok-transakciju ostvareno 3,2 milijuna kuna prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 20.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 160,00 kuna. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 160,00 kn. To je za 0,50 kn ili 0,4 posto manje nego na početku tjedna. Snažno trgovanje dionicama Hotelsko-turističkog poduzeća - HTP Korčula dogodilo se u četvrtak kada je provedena blok-transakcija u iznosu od 4,3 milijuna kuna pri čemu si vlasnika promijenile 75.892 dionice, što čini 3,1 posto vlasničke strukture, po prosječnoj cijeni od 57,50 kn. Dionicama Valamar Riviere Poreč jače se trgovalo na početku tjedna, a nakon toga obujam prometa smanjivao se i cijena dionice topila, tako da je u petak završila na 39,40 kn (tjedni pad za 1,0 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 2,0 milijuna kuna prometa. Cijena povlaštene dionice Adris grupe spustila se u petak na 420,00 kn (tjedni pad za 0,2 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvario se 0,1 milijun kuna, a cijena se zadržala na početnih 492,00 kn. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se na 112,46 indeksnih bodova (rast za 0,07 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Ulagači, hoće li kratkotrajni optimizam uspjeti uhvatiti korijene na domaćem tržištu kapitala, saznat će se uskoro

TJEDNI PROMET VEĆI OD DVA MILIJUNA KUNA

HT 6,6 mil. kuna Hotelsko-turističko poduzeće Korčula 4,3 mil. kuna Valamar Riviera Poreč 3,1 mil. kuna Adris grupa 2,1 mil. kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike