Kultura
KONCERT OBERTON STRING OCTETA U TVRĐI

Oktet koji zvuči kao cijeli orkestar
Objavljeno 25. travnja, 2018.

Vezani članci

POSLJEDNJA GLAZBENA PREMIJERA U SEZONI U HNK U OSIJEKU

Panta rhei: Iako koncert za probranu publiku, vrijedi ga poslušati

POSLJEDNJA GLAZBENA PREMIJERA

Praizvest će i djelo Anselma Schauflera na stihove Delimira Rešickog

U sklopu je Osječke glazbene srijede (iznimno u ponedjeljak) nastupio u franjevačkoj crkvi sv. Križa gudački oktet Oberton iz Graza. Ansambl čine Yevgeny Chepovetsky - violina I, Anna van der Merwe - violina II, Andrii Uhrak - violina III, Alberto Stiffoni - violina IV, Martyna Faferek - viola I, Jorge Enrique Lozano - viola II, Floris Fortin - violončelo I i Ema Grčman - violončelo II.

Sve su to mladi i iznimno daroviti glazbenici iz osam različitih zemalja, a oktet su osnovali u Grazu, gdje svi studiraju na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti. S radom su počeli 2015., na inicijativu violinista Chepovetskog.

Iako zajedno muziciraju tek treću godinu, njihov rad i trud prepoznali su mnogi organizatori glazbenih festivala, pa i OGS-a. Nastupali su u Grazu, Sarajevu, Gdansku, Beču, Osijeku, a očekuju ih još mnogi nastupi, između ostalih i u Latviji i Švicarskoj.

Prvi je na programu osječkog koncerta bio Haydnov Divertimento u Es-duru (Echo). Već se od početka čuo istančani osjećaj za skupno muziciranje. Sasvim su uspješno uspjeli dočarati jeku, koja je, nekako, lajtmotiv toga djela. Posebnost je gudačkog okteta to što je spoj kvalitete i boje gudačkog trija i gudačkog kvarteta, a uz dosjetljivost skladatelja i spretnost izvođača, može postići prizvuk čitavog orkestra. Upravo se to i dogodilo tijekom Šostakovičeva Dva komada za gudački oktet (op. 11), čija je izvedba uz duge i ispjevane fraze oduševila publiku. Za kraj su izveli Raffov Gudački oktet (op. 176) iz 1872., razdoblja skladateljeve najveće kreativnosti. Tom su izvedbom naglasili raznolikost repertoara koji su pripremili, obuhvativši razdoblje klasicizma, romantizma i 20. st. Svakom su stilu pristupili na najbolji mogući način, pokazujući svoju prilagodljivost različitim karakterima.

Nakon velikodušnog su se aplauza vratili, kako bi odsvirali djelo Giacoma Puccinija “Nessun dorma”. Pred ansamblom ovakve kvalitete zasigurno je još mnogo odličnih nastupa, a ovaj u franjevačkoj crkvi osječka će publika dugo pamtiti.Nataša Belaj

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike