Novosti
ODOBRENO IZRUČENJE HRVATSKOJ

Sud u Londonu: Nema dokaza o političkom progonu Ivice Todorića
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Ivica Todorić, osnivač Agrokora, prema odluci Westminsterskog suda u Londonu, treba biti izručen Hrvatskoj. Izručenje je u ponedjeljak odobrila sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni.

Todorić će, međutim, ostati na slobodi uz postrožene mjere opreza do pravomoćnosti odluke o izručenju. Umjesto dvaput tjedno, Todorić će se u nadležnu londonsku policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću. Osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu na ovu odluku, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je za televiziju N1 kako nije iznenađena odlukom suda u Londonu.

Sutkinja Arbuthnot je u presudi koja je napisana na 17 stranica odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja. “Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju jer on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom”, stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora. “Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke”, navodi sutkinja.

Na ročištu 10. travnja saslušana su dva svjedoka Todorićeve obrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama William John Bartlett i odvjetnica Sloković. Todorićeva je obrana kroz njihova svjedočenja nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da državno odvjetništvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice, pa bi slijedom toga Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta. Odvjetnica Clare Montgomery, koja je zastupala Hrvatsku, nastojala je dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika, nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Ona je isticala da DORH ima sasvim dovoljno dokaza za kazneni postupak te da za ovaj slučaj uopće nije važno koliko bi Todorić trebao čekati na suđenje nakon izručenja jer postoje čvrsti dokazi, dokumenti i svjedoci koji govore o njegovoj krivnji.

“Ovo je još jedna moja pobjeda”, izjavio je Todorić novinarima nakon odluke londonskog suda. Najavio je da će koristiti sve zakonske mogućnosti koje mu se pružaju u Velikoj Britaniji da bi izbjegao izručenje. No unatoč tome, kaže da će se uskoro pojaviti u Hrvatskoj.

Dijana PAVLOVIĆ/H
TODORIĆU BLOKIRANO 64 MILIJUNA EURA, FINANCIRA GA SUPRUGA

Ivici Todoriću blokirano je 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi, doznaje se od njegove obrane, a boravak u Londonu financira se novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge. Njegova supruga prodala je obiteljsku kuću za 250.000 eura i taj je novac donijela i uredno prijavila u Britaniji. Iz toga iznosa plaćena je Todorićeva jamčevina i plaćaju se troškovi života u Londonu, doznaje se od Todorićeve obrane.