Osijek
UNIKOM OBILJEŽIO DAN PLANETA ZEMLJE

Stvarajmo zajedno održivi
ekosustav za budućnost!
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Brojne udruge, škole i tvrtke u ponedjeljak su se u Esseker centru odazvale velikoj Unikomovoj manifestaciji obilježavanja Dana planeta Zemlje kako bi se još jednom upozorilo na važnost očuvanja okoliša, podizanje ekološke svijesti i stvaranje održivog ekosustava za buduće generacije.

- Za razliku od prethodnih godina, kada je naglasak bio na odvojenom prikupljanju otpada, ove smo godine proširili priču i želimo poticati ponovnu uporabu svega što građani možda smatraju otpadom, a od čega se ipak nešto korisno može napraviti - od glomaznog otpada poput namještaja, do otpadnog tekstila, uz naglasak na što manjem bacanju hrane – kaže Davor Vić, direktor tvrtke Unikom, koja je dvanestu godinu obilježila taj važan ekodatum.

Udruga Plantaža na svojem je štandu priredila tri aktivnosti.

- U suradnji s firmom Rog-Joma imamo popravljaonicu bicikala – svi građani mogu doći i obaviti sitne popravke na našem štandu. Tu je i izrada žonglerskih rekvizita uz pomoć žonglerske skupine “Plamingo arts”, ali i radionica izrade cvjetnih kuglica, kojom želimo promicati vrtlarenje na svakom koraku – kaže Darija Gabrić, tajnica Plantaže.

Na susjednom štandu učenici Ugostiteljsko-turističke škole od starih kolača napravili su nove.

- Iskoristili smo ostatke biskvita i gužvare i napravili smo punč-kocke - kaže buduća slastičarka Ivana Anđelić.

A čuvarice tradicije iz udruge Šokačka grana pokazale su kako od staroga kruha pripremiti neka tradicijska zaboravljena šokačka jela - poparu, flute, pohani kruh, knedle, prezle... Učenici Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna pokazali su kako prenamijeniti neke odjevne i druge predmete. Lucija Osvald, 3. razred OŠ Svete Ane, kaže nam da je puno naučila.

- Čula sam da, kada nam se pokida računalo ili nešto drugo na nekom uređaju, to ne trebamo baciti, nego da možemo odnijeti u tvrtku Metal-Zec – kazala je.

Unikom se ove godine uključio i u nacionalnu kampanju “Nisam za bacit!” Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je zajedno s Gradom Osijekom glavni pokrovitelj manifestacije.

- Cilj nam je edukacija i zaštita okoliša te poticanje na stvaranje nove dodane vrijednosti od iskoristivog otpada – poručio je prigodno dogradonačelnik Boris Piližota.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Davor Vić

direktor Unikoma

Upravo ovakve manifestacije najbolje mogu pokazati što odvojeno prikupljanje otpada znači za građane i za princip kružne ekonomije, koji je u Europi prihvaćen kao jedini koji treba slijediti. Unikom je to odavno prepoznao, i na ovaj način želimo iznova educirati građane.

Aleksandra Čilić

načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

U Fondu se trudimo poticati i zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost javnim pozivima i našim programima. Uz kampanju “Nisam za bacit!”, radimo i na projektima energetske učinkovitosti te će u skorije vrijeme biti i javni pozivi iz tog područja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana