Osijek
DUGOROČNI PROJEKTI

Hrvatske vode do 2022. u Županiju će uložiti 2,3 mlrd. kn
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Predstavnici Hrvatskih voda i osječkog Vodovoda jučer su potpisali ugovor o sufinanciranju obnove vodovodne i kanalizacijske mreže na gradskom području vrijedan šest milijuna kuna.

Od tog iznosa 4,8 milijuna kuna osiguravaju Hrvatske vode, a njegovom provedbom omogućit će se izmještanje starih vodopskrbnih i odvodnih instalacija na području Trpimirove i Drinske i postavljanje novih, što je jedan od preduvjeta za gradnju cestovnog kružnog toka na toj lokaciji. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako se ulaganjem od 4,8 milijuna kuna pomaže obnova kanalizacijske i vodopsrkbne mreže u Osijeku, čime se pridonosi smanjivanju gubitaka u toj mreži te prate značajne infrastrukturne projekte rekonstrukcije cesta.

Gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako će se tim ugovorom obnoviti vodopskrbna mreža na tome području starija od 60 godina, te da bi bez premještanja starih vodovodnih cijevi bio upitan početak gradnje kružnog toka.

- Trenutno radimo i obaloutvrdu s Hrvatskim vodama, a za drugu etapu ovih dana ćemo dobiti građevinsku dozvolu. Ukupni radovi su na razini 44 milijuna i treća etapa koja se trenutno radi od Kožare prema Donjem gradu je negdje na razini 24 milijuna - kazao je Vrkić.

Prije potpisivanja ugovora predstavljena su ulaganja Hrvatskih voda u Osječko-baranjskoj županiji, a kako je istaknuto, do 2022. godine, u projekte navodnjavanja, obnove i razvoja vodoopskrbe te zaštite od štetnog djelovanja voda, planira se uložiti 2,3 milijarde kuna, a samo ove godine više od 200 milijuna kuna.

Jedan od projekata je izgradnja 18 sustava navodnjavanja, ukupno vrijednih 110 milijuna kuna, a Đuroković je rekao kako su u Hrvatskim vodama, u suradnji s lokalnim vlastima, odlučili dati novi zamah razvoju navodnjavanja.

- Moramo zajednički promovirati proizvodnju i plasman zdrave hrane. Hrvatske vode trebaju osigurati resurse, imamo Dravu i Dunav, i nema nikakve zapreke da ne osiguramo dovoljne količine vode za razvoj navodnjavanja - poručio je Đuroković.

Župan Anušić kazao je kako je smisao jučerašnje konferencije upoznati javnost s benefitima projekata kao što je navodnjavanje, revitalizacija voda i rukavaca na području Stare Drave Josipovac, Drave, Bilja, nasipa...

- Očekuje se da svi ti projekti generiraju nove gospodarske aktivnosti i nova radna mjesta. Županija i HV ravnomjeno razvijaju gradove i općine, tome je dokaz i šest aglomeracija koje obuhvaćaju svako mjesto u Županiji i financijske intervencije iznosom većim od milijardu kuna - izjavio je Anušić.

- Ugovorom za radove koje smo započeli HV nam sufinancira 80% investicije. Zahvaljujemo na tome, jako bi bilo teško napraviti komplicirane radove kakvi se odvijaju na Trpimirovoj. Zbog tog razloga mi intenzivno surađujemo s Hrvatskim vodama, suradnja je odlična već godinama, vidi se to i po EU projektima koje provodimo ovdje na ovom području – kazao je Jukić.

Jukić je napomenuo kako je razina arsena trenutno 30 mikrograma, a do kraja godine s uređajem za dostupanjsku filtraciju, koji Vodovod gradi s Hrvatskim vodama, doći će se do 10 mikrograma arsena po litri, što će zadovoljiti europske direktive.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike