Regija
NOVA IZLOŽBA

Kad bi drveće hodalo
Objavljeno 23. travnja, 2018.

POŽEGA

Gradski muzej postavio je novu izložbu u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom iz Zagreba “Kad bi drveće hodalo“”. Izložba je posvećena ostavštini hrvatskog pjesnika Grigora Viteza, koja je u vlasništvu Hrvatskog školskog muzeja, a autorica je izložbe Sonja Gaćina Škalamera. Izložba je otvorena uz predstavu za djecu i odrasle, inspirirana najpoznatijim stihovima Grigora Viteza, a otvorena je do 13. lipnja. Predstava je realizirana uz glumačku ekipu “Kazališta prijatelj” iz Zagreba. Izložbu je otvorila Ana Balog, učenica OŠ Grigora Viteza iz Poljane.

Ostavština Grigora Viteza, zahvaljujući njegovoj kćerki Olgi Vitez Babić, od 2012. godine u posjedu je Hrvatskog školskog muzeja, od osobnih dokumenata, autobiografije, rukopisa, korespondencije, fotografija, učeničkih radova, hemoretike, tiskane građe, knjiga do uporabnih i osobnih predmeta. Darovana ostavština pohranjena je u muzejskim zbirkama, arhivskoj zbirci i pedagoškoj knjižnici i postala je dijelom hrvatske kulturne baštine. U povodu 105. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Grigora Viteza, sačuvana se ostavština prvi put prezentira široj javnosti ovom izložbom.

- Poznati teoretičar književnosti Joža Skok rekao je da ono što je Ivan Brlić-Mažuranić za hrvatsku bajku i Mato Lovrak za dječji roman, to je Grigor Vitez za modernu dječju poeziju - istaknula je na otvorenju izložbe Gaćina Škalamera.

- Vitezova poetika inspiracija je raznim umjetnicima i umjetnostima, likovnim, literarnim, scenskim, te je predmet književnih, lingvističkih i povijesnih istraživanja objavljenih u brojnim radovima. Predmetom je novijih istraživanja Vitezov urednički rad i utjecaj na razvoj dječje književnosti i kulture čitanja u Hrvatskoj i južnoslavenskim zemljama. Vedrina, duhovnost i razigranost Vitezove lirike osvajaju novu djecu, a odraslima bude sjećanja na bezazlenost i ljepotu igre, mašte i slobode djetinjstva - rekla je Gaćina Škalamera.AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike