Kultura
U OSIJEKU I ĐAKOVU, OD 25. DO 28. TRAVNJA - 3. DANI JULIJA KNIFERA

Helena Sablić Tomić: Obnova Kniferove rodne kuće još uvijek nije na “meniju” Grada Osijeka
Objavljeno 24. travnja, 2018.

Vezani članci

11. THT NAGRADA OD 20. TRAVNJA DO 13. SVIBNJA

Među 36 odabranih autora i četvero mladih Slavonaca

STUDENTSKA IZLOŽBA “MEANDAR U ŠAVU” NA DANIMA JULIJA KNIFERA

Kostimi nadahnuti meandrom

3. DANI JULIJA KNIFERA NA UMJETNIČKOJ AKADEMIJI

Traži se lokacija u gradu za oslikavanje originalnog Kniferovog meandra

Podnaslovljeni - Asocijativni meandar - u Osijeku i Đakovu se od srijede, 25. do subote 28. travnja, u organizaciji Umjetničke akademije, održavaju 3. dani Julija Knifera, koji će struci i publici ponuditi bogat interdisciplinarni program, koji se sastoji od koncerata, predstava, izložbi, predavanja i - sporta!

Prije tri godine UAOS je započeo senzibiliziranje ne samo osječke javnosti za lik i djelo našeg sugrađanina Julija Knifera.

- Nismo uspjeli da ulica nosi Kniferovo ime, ali jesmo za prolaz. Grad Osijek još uvijek nije prepoznao značenje Julija Knifera za kulturno brendiranje grada. Knifer je bio osebujan umjetnik, zaljubljenik u sport - primarno nogomet, sekundarno trčanje. Sve smo aktivnosti nastojali vezati upravo uz Kniferov prolaz. Obnova Kniferove rodne kuće još nije na “meniju” Grada. Nadamo se da ćemo i ovim Danima senzibilizirati javnost - naglasila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dekanica Helena Sablić Tomić, ponosna što ove godine organizaciju preuzima novoosnovani Odsjek za novu glazbu.

Asistent Tihomir Ranogajec otkrio je otkud ideja za podnaslovom - iz jedne Kniferove rečenice novinaru Željku Senečiću, kojom zapravo citira Igora Stravinskog da je “glazba samo ritam”. Ta jednostavna rečenica dala je Kniferu poticaj da se i on u svojoj umjetnosti okrene jednostavnosti ritma - crno/bijelo, horizontalno/vertikalno.

Likovni vrhunac izložba je Atelje na otvorenom, kojom autor Igor Loinjak i formom i (otvorenim) prostorom priziva duh i ideje velikog likovnog umjetnika Julija Knifera. Manifestacija će glazbeno kulminirati Koncertom četiriju akademija - instrumentalističkih smjerova UAOS-a, Muzičke akademije u Puli, ASMANGU i S/UMAS, koji će se održati u petak, u dvorani Filozofskog fakulteta te u subotu u Đakovu (u 16 sati, u Centru za kulturu) - uključivat će mnoštvo različitih instrumenata, dodao je Ranogajec.

Kazališna poslastica diplomska je predstava studenata iz lutkarstva 2. godine MA Kazališne umjetnosti, “Pleti mi, dušo, sevdah”, a na rasporedu je 26. travnja, u 17 sati, u dvorani Umjetničke akademije.

Srijeda je dan predavanja, među kojima organizatori ističu u 15 sati okrugli stol “Note Kniferovog meandra – glazbeni korijeni Kniferovog koncepta”, koji će moderirati Igor Gajin, a okupit će znanstvena i interdisciplinarna imena Osijeka i Hrvatske - Krešimira Purgara, Gorana Rema, Igora Loinjaka, Dubravka Matakovića i Gorana Lišnjića.

Predavanje Krešimira Purgara “Apstraktno slikarstvo i kraj povijesti umjetnosti” u 11 je sati, a u 14 Vuka Ognjenovića “I. Stravinski – Baleti”. Slijedi u 17 sati predavanje Bojana Gagića “Luminoakustika, digitalna genetika i svašta između”.

U četvrtak će predavanje u 10 sati održati Davor Šarić “Suvremeni film”, dok je u podne u Muzeju likovnih umjetnosti koncert Gordana Tudora, na kojem će na saksofonu izvesti širok repertoar suvremenih autora. U 19.30 sati u dvorana Filozofskog fakulteta koncert je četiriju akademija, a u 20 sati u Centru za kulturu Đakovo predstava UAOS-a, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad “True West”.

Središnji dio u subotu utrka je Osječki meandar, koja u 10 sati starta s Pješačkog mosta, a cilj je u Prolazu Julija Knifera. Dužina staze je pet kilometara, a organizatori su osigurali i policijski nadzor. Ove godine, kaže Zoran Pupovac (predavač na UAOS-u), očekuju najveći odaziv trkača i najmasovniju utrku.

Dani Julija Knifera tradicionalna su manifestacija u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku čiji početak leži u projektu Godina Julija Knifera, kojim je UAOS 2014. obilježio Kniferov 90. rođendan i desetu obljetnicu od smrti. Ovogodišnji su Dani usmjereni interdisciplinarnosti u umjetnosti te promatraju Knifera i kao vizualnog umjetnika, ali i umjetnika 20. i 21. stoljeća.

Narcisa VEKIĆ

Interdisciplinarni program sastoji se od koncerata, predstava, izložbi, predavanja i - sporta!

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike