Autoglas
TEST LJETNIH GUMA

Relativno nepoznate gume pokazale su se kao najbolje
Objavljeno 24. travnja, 2018.
Hrvatski autoklub napravio je test guma dvaju dimenzija 175/65 R14 T i 205/55 R16 H

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testiranja ljetnih guma koje HAK i partneri provode kako bi olakšali izbor vozačima. Vozače se ujedno upozorava na prednosti i nedostatke testiranih kandidata, njihove performanse u uvjetima kojima su namijenjene, utjecaj na potrošnju goriva te trajnost.

Testiranje je i ovaj put napravljeno u dvije dimenzije, 175/65 R14 T i 205/55 R16 H. Manjom, 175/65 R14 T, koriste se mali gradski automobili poput Ford Fieste, Hyundaija i10, Mazde 2, Peugeota 206, Renault Twinga, Toyote Yaris, ili Volkswagen UP-a, dok se onom većom, 205/55 R16 H, služe auti kompaktne i niže srednje klase, Audi A3, BMW Serije 1, Ford Focus i Mondeo, Honda Civic, Hyundai i30, Mazde 3 i 5, Mercedes A, B i C klase, Opel Astra, Meriva i Zafira, Peugeot 308, Renault Megane, Scenic i Laguna, Škoda Octavia, Toyota Auris i Volkswagen Golf, Jetta ili Passat.

Loša Perfecta

Iako ponovno nije bilo odlikaša s najboljom ocjenom izvrstan, manja dimenzija donijela je dva velika iznenađenja. Na vrh su se od 14 testiranih kandidata probili proizvodi od kojih to nitko nije očekivao, a na neki način podbacile tradicionalne uspješnice iz premium segmenta koje su se, uz izuzetak Dunlopa, na našoj ljestvici neočekivano našle u donjem dijelu poretka.

Pobjeda je pripala gumi Falken Sincera SN832 Ecorun, koja je za 0,1 bod u ukupnoj ocjeni bila uspješnija od još jednog velikog iznenađenja, gume Semperit Comfort-Life 2 (drugi i jeftiniji brend Contija).

U oba slučaju riječ je o vrlo kvalitetnim gumama iz nižeg cjenovnog razreda i zapravo najboljoj ponudi u dimenziji 175/65 R14. Oba proizvoda ne pokazuju gotovo nikakve slabosti ili nedostatke i sveukupno su vrlo uvjerljiva. Samo ova dva proizvoda dobila su ukupnu ocjenu vrlo preporučljivo. Njih čak 11 prošlo je s ukupnom ocjenom preporučljivo, i to ponajviše zbog većih ili manjih nedostataka uočenih na mokrom. Jedina guma koja je podbacila i smatramo je gubitnikom ovog testiranja bila je ona izuzetno popularna u našim krajevima, Sava Perfecta. Zbog izrazito lošeg rezultata na mokroj podlozi Sava Perfecta može se samo djelomice preporučiti.

Svi testirani kandidati u dimenziji 175/65 R14 smatraju se vrlo preporučljivima na suhoj cesti gdje Maxxis ostvaruje najbolji rezultat. Njegov je zaustavni put na suhom čak pet metara kraći od onog koji ostvaruje Firestone. No za razliku od suhe podloge, na kojoj su svi bili uspješni, mokra je predstavljala najveći problem našim kandidatima. Samo tri proizvoda (Conti, Falken i Semperit) nisu imala problema s mokrim uvjetima na cesti pa je ukupna razina performansi na mokrom prilično razočarala.

Solidno

U dimenziji 205/55 R16 bilo je 16 kandidata. Ni ovdje nije bilo odlikaša, ali je vrlo preporučljivih guma bilo čak šest (Michelin Primacy 3, Bridgestone Turanza T001 Evo, Continental PremiumContact 5, Firestone Roadhawk, Hankook Ventus Prime 3 K125, Semperit Speed-Life 2). Osam proizvoda je u razredu niže i može se preporučiti zbog nedostataka na mokrom, suhom ili u pogledu trajnosti, dok se dva kandidata (Infinity Ecosis i Vredestein Sportrac 5) preporučuju tek djelomice, i to zbog pada na testu pri maksimalnoj brzini.

Uz izuzetak Goodyeara, premium brendovi ovdje nisu podbacili, što se od njih načelno i očekuje, a s obzirom na ukupnu ocjenu, pobjednikom se u ovoj dimenziji može smatrati Michelin Primacy 3. Ova guma nema uočenih slabosti, no isto vrijedi i za ostale vrlo preporučljive proizvode koji su sveukupno na vrlo sličnoj razini i razlike među njima samo su u detaljima. Michelin se tako ponosi najduljim trajanjem, Bridgestone i Semperit dominiraju na mokrom, Hankook i Firestone imaju prednosti na suhom, dok Continental troši najmanje goriva. Zanimljivo, Firestone i Semperit iz nižeg cjenovnog razreda bez problema se nose s mnogo skupljim i razvikanijim proizvodima te predstavljaju vrlo dobru konkurenciju skupljim brendovima iz vlastitog koncerna. Firestone Roadhawk tako predstavlja sjajnu alternativu gumi Bridgestone Turanza T001 Evo, dok u slučaju Semperita Speed-Life 2 isto vrijedi kad je riječ o skupljem proizvodu iz koncerna, gumi Continental PremiumContact 5.

Pripremio: Milan BUGARIĆ
LOŠIJA TRAJNOST OD LANJSKE

Kod manje dimenzije guma, u usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima, slabije su i ukupne ocjene u pogledu trajnosti. Životni vijek kandidata kraći je od 30.000 kilometara, ili četiri sezone, uz pretpostavku da vozači koriste dva seta guma (zimske i ljetne). No, ako se u obzir uzme činjenica da se mali gradski automobili u mnogo slučajeva koriste kao drugi auto u obitelji, tada pitanje trajnosti gume ne bi smjelo biti presudno i imati prioritet.

Iako je odlična na suhom, Sava Perfecta je podbacila na mokroj podlozi

Testirano je 30 guma, 14 u manjoj te 16 u većoj dimenziji