Sport
ČUDO U NAŠICAMA

Tata Horvat gledao sinovo remek-djelo
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Još u subotu pred utakmicu četvrtfinala EHF Kupa s Fuchse Berlinom, atmosfera oko našičkog rukometnog kluba nije djelovala baš sjajno. Fuchse Berlin čekao se nakon dva neočekivana poraza u hrvatskom prvenstvu koja je prilično poremetila ambicije Našičana. Subota nešto prije 21 sati! Ludnica! Na tribinama, ali i na terenu. Kasnije se nastavila u svlačionici, ali i u našičkim kafićima do dugo u noć, jer ne pobjeđuje se svaki dan s osam razlike (28:20) treću momčad najjače lige svijeta. Uz čestitke za veliku pobjedu predsjedniku RK NEXE Josipu Ergoviću i mladom treneru Hrvoju Horvatu stigla je na mobitel nakon susreta još jedna dobra vijest. Poreč je svladao Dubravu. Ponovno drže konce u svojim rukama i u borbi za drugo mjesto u hrvatskom prvenstvu.

Oprali gorak okus

Na terenu je poslije susreta bio i legendarni Hrvoje Horvat, otac trenera NEXE-a. Uživo je pratio sinovo remek-djelo. Ovo je već sada najveća pobjeda našičkog kluba, ali i najveća u karijeri trenera koji je iz određenih rukometnih krugova označen najperspektivnijim u Hrvatskoj. Što je ipak kompromitirao porazima od Dubrave i Varaždina.

- Ha, kada je Berlin ipak malo slabiji protivnik od Varaždina i Dubrave - našalio se mlađi Hrvoje Horvat nakon susreta nakon kojeg je priznao kako su ga emocije poplavile.

Jer ostati miran nakon ovakve utakmice može samo robot. A trebat će sačuvati mirnoću, jer neće u berlinskih 60 minuta biti baš tako lako obraniti osam razlike. S druge strane je Bundes ligaš. S ugledom na terenu, ali i izvan njega. Uostalom, nakon susreta njihov trener Velimir Petković bez ustručavanja je rekao:

- Ne želim umanjiti pobjedu NEXE-a, ali previše je u ovoj utakmici bilo dopušteno. Ovakva agresivnost sigurno neće biti dopuštena u Berlinu - rekao je Petković, jasno upozorivši Našičane kako će učiniti sve ne bi li se plasirali na Final four EHF kupa.

No, NEXE ne treba “spustiti gaće”. Nisu ni u prvoj utakmici u kojoj su imali uz fanatičnost i jasan plan. Bilo je točno jasno tko što i kada radi. Iskusni Zrnić i Barišić-Jaman preuzeli su odgovornost. Šipić i Tomić na crti koristili su “nisko težište” u borbi s visokom njemačkom obranom na čelu s našim Jakovom Gojunom. Ante Gadža maestralno je dirigirao napadom. Tko zna gdje bi tom momku već sada bio vrh da prošle godine nije polomio ligamente i povratak je bio težak. Kristian Pilipović. On je posebna priča. Nikakvog respekta nije imao prema vrhunskim suparnicima. Vratar NEXE-a postao je ljubimac publike. Navijači vole osebujne tipove, posebno kada pokažu zube velikima.

Moglo je i više

Mogli su čak Našičani s još većom razlikom na uzvrat. Remek-djelo ipak nije bilo savršeno. Kod deset razlike Nijemci su postigli tri pogotka na prazan gol u situaciji sa sedmim igračem u polju. Bila je jasna Horvatova ideja. Igrati dugački napad do granice pasivnosti. Ali, ne i izgubiti loptu u začetku akcije. Zato svaka lopta i u uzvratu može biti ključna.

- Ne možemo mi ništa čuvati. Ako ćemo tako razmišljati i ako će biti i sekunda zadovoljštine onda ćemo tu prednost izgubiti. Osam razlike može se lako istopiti. Bitna će biti psihološka priprema i izdržati rafalne nalete na početku. Ali, vjerujem u dečke - rekao je trener NEXE-a, koje 60 minuta dijeli od Final foura u Magdeburgu. Čudo!

Krešimir LACKOVIĆ
NEXE                    28  (12)
F. Berlin                 20  (9)

NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2000. Suci: Peter Horvath i Marton Balazs (Mađarska).

NEXE: P. Lelić, Pilipović (11+3), Šipić 3, Gadža 6, Leban 1, Eter 1, Zrnić 3 (1), Mrđenović, Barišić-Jaman 8(1), Buvinić 3, Greganić, Jurić-Grgić, Čuić, Lavrič 1, Tomić 1 i Brumen.

FUCHSE BERLIN: Heinvetter (5+1), Stochl (2+1), Elisson, Wiede 5(1), Milde, Vuković 1, Struck 1, Gojun 2, Lindberg 5(2), Fath 4, Reisky i Koch 2.

SEDMERCI: NEXE 4 (2), Fuchse Berlin 6(3); ISKLJUČENJA: NEXE 14 minuta (Tomić 2+2, Eter 2, Lavrič 2, Mrđenović 2+2, Šipić 2), Fuchse Berlin 8 minuta (Gojun 2+2, Struck 2, Wiede 2).

Najčitanije iz rubrike