Novosti
OPET PRIJETI HRVATSKOJ

Srbijanski ministar Vulin nije dobrodošao
Objavljeno 22. travnja, 2018.

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin nastavlja lupetanja o Hrvatskoj, a najnoviji povod bila je izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kako je nepoželjna nazočnost kontroverznog ministra na komemoraciji u Jasenovcu i priopćenja hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova kako “Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Hrvatsku”. On, kojega u Srbiji časte nadimkom Dezerter, jer je izbjegavao i nikada nije služio vojsku pa trpi i unutar vojnog sustava podrugljive pošalice, to tumači kao pokušaj kako “ušutkati nekoga tko Hrvatskoj govori istinu”.

- Najstrašnija istina o Jasenovcu je ne samo to što se dogodilo, nego što se sadašnja Hrvatska neće čak niti pokajati, neće izraziti kajanje za ono što je učinila – rekao je Vulin za srpsku državnu televiziju, ne objašnjavajući što je to Hrvatska “učinila”.

Podsjetio je kako već nekoliko dana prije nego što je bilo govora o njegovom posjetu Mlaki kod Jasenovca, hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova i premijer govore kako su njegove izjave vrlo opasne, a “nakon toga imamo informacije koje govore kako se unutar vladajuće koalicije priprema nekakva zabrana mog dolaska”. Dodao je kako nije niti namjeravao ići u Jasenovac gdje “komemoraciju održava hrvatska Vlada”.

- Ja sam htio biti sa svojim narodom, a ne s hrvatskom Vladom koju bojkotiraju svi Srbi, Židovi i Romi zbog toga što dopuštaju nekažnjeno oživljavanje ustaštva - rekao je Vulin i prokomentirao reakcije iz Hrvatske na njegovu izjavu kako “o eventualnom posjetu Hrvatskoj može odlučiti samo vrhovni zapovjednik Vojske Srbije”.

- Smetale su njima moje izjave o Stepincu, smetaju im izjave o Jasenovcu, smeta im što podsjećam koliko su Srbi diskriminirani... To njima smeta. Ovo je bio povod. A, hajde i da razjasnimo taj povod. Zanimljivo je da im nije smetalo što ja u istoj rečenici kažem - o tome mogu odlučiti ja ili vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić. Mislio sam da je u Europi sloboda kretanja zajamčena. Ali, tražili su povod - mudruje Vulin, poznat u Srbiji da govori glasno ono što Vučić misli, a njegovo ulizivanje Vučiću je degutantno i srpskim tabloidima.

Zaprijetio je kako će Srbija reagirati “na ovu provokaciju državnički, onako kako reagira jedna suverena, sigurna, stabilna država”.M.Flego

Jandroković: Tako neće ići

Zamoljen da komentira to što srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku, predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je kako je Vulinova poruka totalno neprihvatljiva i pokazuje stvarne namjere. "Koriste dan kada se komemorira žrtva da bi slali takvu vrstu političkih poruka. Jedina moguća opcija bila je da se Vulinu onemogući dolazak u Hrvatsku", rekao je. "Ako oni misle da na ovaj način mogu djelovati, vidljivo je da to tako neće ići", poručio je Jandroković. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je priopćilo da srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je najavio da će u nedjelju posjetiti područje Jasenovca, nije u ovom trenutku dobrodošao u Hrvatsku zbog svojih tvrdnji da o njegovom dolasku u Hrvatsku "može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučivati hrvatski ministri".

Vulin šteti odnosima RH i Srbije

- Hrvatska želi suradnju sa Srbijom i pružila je ruku, ali poruke poput one srbijanskog ministra obrane Aleksandara Vulina štete međusobnim odnosima, rekao je nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković. Gospodin Vulin nije osoba koja je svojim izjavama u posljednje vrijeme pridonijela smanjivanju tenzija, nego upravo suprotno - rekao je Plenković novinarima nakon državne komemoracije žrtvama ustaškoga logora u Jasenovcu.

Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar