Novosti
U UPISNIKU SU 93 UZGAJIVAČA

Farme puževa još dobro rade
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Neki su priliku vidjeli u uzgoju puževa. Kako je ovih dana za “Glas” izjavila Alma Cvjetković, vlasnica “Helicikulture” iz Matulja, koja se bavi uzgojem, organizacijom proizvodnje, otkupom i preradom puževa, prva se u RH počela baviti uzgojem gastronomskih puževa u kompletnom biološkom ciklusu još od 1990-ih. U Upisniku farmi puževa pronašli smo – 93 organizirana uzgajivača i svi su kooperanti njezine tvrtke koja jedina u nas ima pogon za preradu puževa kontroliranog podrijetla. Plasira svoje proizvode u RH i inozemstvu, pa puževi koje otkupljuje podliježu kontroli otkupljene količine, vrste i starosti životinja. “Stroga kontrola mora se provoditi jer ipak je riječ o hrani životinjskog podrijetla”, kazala je za Glas Cvjetković. Budući da je nositelj titule Međunarodni zlatni puž 2003. i Međunarodni dijamantni puž 2007. s pravom glasa na burzi puževa već 19 godina, poštuje burzovnu cijenu, koja za trogodišnje žive i čiste puževe promjera 32 milimetra u sezoni 2018. iznosi 4,5 eura. Prema njezinu kazivanju, proizvođači mogu ostvariti i poticaje iz proračuna jedinica lokalne samouprave.

– Mi u Općini Matulji imamo stavku “pužarstvo” pa, recimo, svakih 1000 m2 farme puževa nosi jedan bod. Koliko će u određenoj godini taj bod vrijediti, ovisi o proračunu. Prošle godine jedan bod za 1000 m2 puževa iznosio je 3712 kuna. Riječ je o poticajima koji se daju svake godine za zaštitna sredstva, sjemenje i druge troškove, dok se državne potpore dobivaju jednokratno - kaže Cvjetković. Europa potiče tu proizvodnju i veliki je potrošač, ali sve mora biti kontrolirano.

“Slavonija je izuzetno povoljna za uzgoj puževa i meni je žao što nemam više kooperanata u Slavoniji”, dodaje Cvjetković. U Slatini pužarnik ima jedino Mato Munitić, koji je puževe počeo uzgajati za osobne potrebe, a zamijetio je da oni dobro uspijevaju, pa je mali pužarnik povećavao, da bi poslije stupio u kontakt s vlasnicom “Helicikulture”. Zaključio je da bi bilo isplativo baviti se tim poslom, ali će svoju improviziranu farmu morati preurediti i uskladiti s EU standardima. P. Ž.