Novosti
OTVORENI PRORAČUN

Po izdvajanjima za obrazovanje u vrhu Virovitička županija
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Proračuni svih hrvatskih županija za 2018. godinu otprije dva tjedna dostupni su i na aplikaciji Otvoreni proračun. Kako bi građanima približila spomenutu aplikaciju, Hrvatska zajednica županija napravila je i video, koji objašnjava koliko županije ulažu u obrazovanje, ali i u koje svrhe. Prema proračunskim podacima dostupnima na aplikaciji Otvoreni proračun, naše županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna. Među županijama koje po stanovniku izdvajaju najviše za obrazovanje, ističu se Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska te jedna slavonska - Virovitičko-podravska županija. Sukladno s tim, na važnost ulaganja u mlađe generacije i njihovo obrazovanje, ali i na modernizaciju sustava obrazovanja, osvrnuo se i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– U posljednjih devet godina izgradili smo više od 30 novih škola i pet novih sportskih dvorana. Na razini Hrvatske imamo najveći porast broja visokoobrazovnih osoba, s visokim školama u Virovitici i Orahovici. Puno ulažemo u modernizaciju školstva, energetsku obnovu, bolje uvjete učiteljima i učenicima. Jedini smo od županija koji smo razvoj u STEM području pokrenuli već u petom razredu. Sufinanciramo i nabavu udžbenika učenicima prvih razreda, no ni to neće biti sve – kazao je, između ostalog, Igor Andrović.

Programi u koje županije najviše izdvajaju odnose se na financiranja prijevoza učenika, kapitalna ulaganja u školske objekte, nabavu opreme, kreditiranje i stipendiranje studenata, ali i sudjelovanje u projektima Europske unije.V.Grgurić

Osječka županija: Besplatni obrok s obiteljskih gospodarstava

Svaka županija ističe se različitim ulaganjima u obrazovanje iznad zakonskog standarda. Primjerice, Varaždinska je županija prva po ulaganjima u Centre izvrsnosti, kao oblike dodatne nastave za nadarene učenike iz matematike, fizike, informatike i poduzetništva. Nadalje, Osječko-baranjska županija svim je osnovnoškolcima osigurala besplatne obroke, a namirnice su za pripremu tih obroka s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja županije. Šibensko-kninska županija želi dati značajan doprinos obrazovanju odraslih kao jednako važnom i u isto vrijeme specifičnom dijelu cjelokupnog obrazovnog sustava utemeljenog na načelima cjeloživotnog učenja pa će nastaviti ulagati u ustanove za obrazovanje odraslih.

Županije za obrazovanje u prosjeku izdvajaju 19 posto proračuna