Regija
UZGAJIVAČI HLADNOKRVNIH KONJA

Licence za pastuhe
Objavljeno 22. travnja, 2018.

ČAĐAVICA - Udruga slavonskih uzgajivača hrvatskih hladnokrvnih konja Čađavica, koja obuhvaća Virovitičko-podravsku i dio Osječko-baranjske županije, organizirala je licenciranje konja pastuha odabranih za pripusnu sezonu 2018.. Riječ je o postupku koji provodi povjerenstvo državnoga Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka (SSUUHH), odnosno pregledu zdravstvenog stanja i kondicije kojim se ocjenjuje njihova sposobnost za pripuštanje. Licenciranje je obveza uzgajivača pa je u Čađavicu dopremljeno dvadesetak pastuha s područja koje pokriva čađavačka udruga.

– Licenciranje je važno, jer muška grla prenose genetiku na potomke pa se biraju kvalitetna grla koja imaju sve osobine hrvatskog hladnokrvnjaka, pojasnio je predsjednik udruge i uzgajivač Ivan Dugaja. Članovima udruge troškovi postupka licenciranja manji su za 50 posto nego ostalim uzgajivačima. To je jedan od razloga da se svi uzgajivači uključe u udrugu i da nastupaju organizirano.

Prema riječima uzgajivača hladnokrvnjaka, predsjednika krapinske udruge i predsjednika državne komisije Mirka Majseca, Čađavačka udruga jedna je od boljih u Središnjem savezu.

– Kod starijih konja ovim pregledom napravimo samo reviziju, a kod mladih moramo ocijeniti njihovu sposobnost za pripusnu sezonu - rekao je Majsec.

Inače, djelovanje čađavačke udruge pohvalio je općinski načelnik Mirko Rončević.

– Ne možemo se pohvaliti s mnogo udruga u našoj općini koje dobro rade i postižu značajne rezultate, ali ova je udruga doista uzorna i zato Općina ne štedi sredstva kad treba pomoći njezin rad - rekao je Rončević. P.Žarković

Licenciranje je važno, jer muška grla prenose genetiku na potomke

Možda ste propustili...

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana