Osijek
PREDSTAVLJENE DVIJE KNJIGE ZVONIMIRA LOVRIĆA

Stručna literatura te anegdote i priče o odrastanju u Osijeku
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Prema stavu prof. dr. sc. Zvonimira Lovrića kako trauma nije samo jedinstvena ozljeda, tako ni predstavljanje njegovog stručnog priručnika “Zbrinjavanje politraumatiziranih”, nije moglo proći kao predstavljanje samo jedne knjige.

U Klubu knjižare Nova u petak su tako prezentirane dvije Lovrićeve knjige - “Zbrinjavanje politraumatiziranih” i “Stare priče iz mog Osijeka”. I dok prva knjiga predstavlja stručnu medicinsku literatutu u kojoj se autor bavi traumama s aspekta svoje uže struke – kirurgije i traumatologije - namijenjena ponajviše prije i poslijediplomantima. No, autorova je želja da se ona ne koristi isključivo za učenje, nego upravo onda kada je najpotrebnija - u trijaži.

O ovoj je knjizi kao stručni recenzent govorio dr. sc. Ivan Lovrić, voditelj Zavoda za traumatologiju Klinike za kirurgiju KBC-a Osijek (nisu u rodu, nap.a.), koji je rekao kako prof. Lovrić ističe nužnost komunikacije između ozlijeđenog i liječnika koji prvi pruža pomoć, a nakon zbrinjavanja traume i tima koji će dočekati bolesnika u bolnici.

Druga knjiga donosi priče i anegdote iz vremena autorova odrastanja i mladenaštva 70-ih i 80-ih u rodnom Osijeku. Miroslav Škoro, autorov prijatelj, govorio je o Conetu, kako je autoru nadimak.

- I dok priručnik posvećuje drugima, jer se i u svome poslu posvećuje drugima, ove priče posvećuje samom sebi - rekao je Škoro.

Zanimljivo jest da je ovaj rukopis Lovrić slučajno pronašao prije nekoliko godina, dao si je vremena i sjeo za računalo i prepisao ih onakvima kakvim su prvotno zabilježene prije više desetljeća.

- Uz iznimku priče o vicevima iz 80-ih - priznao je autor.

Zvonimir Lovrić profesor je u trajnom zvanju, specijalist opće kirurgije (uža specijalnost traumatologija), zaposlen u Kliničkoj bolnici Dubrava Zagreb. Bio je i ratni kirurg u osječkoj bolnici.

D. Kuštro

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike