Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: BRASSICA OLERACEA VAR. BOTRYTIS L.

Brokula obnavlja i pomlađuje
Objavljeno 23. travnja, 2018.

Kaulin ili kavolin, druga su imena za brokulu, a to ime dobiva po talijanskoj riječi brocco, što znači ogranak. Kao povrtnica uzgaja se nekoliko stoljeća prije rođenja Isusa Krista, i to na području Mediterana. Godine 1560. Katarina Medici predstavila je brokulu francuskom dvoru.

Danas se uzgaja mnogo vrsta i podvrsta brokule, ali se zna da je razlika između brokule i cvjetače u samim cvjetovima koji su kod brokule vezani uz stabljiku, a kod cvjetače zbijeni u glavicu. Razlika je također i u boji, jer brokula može biti od zelene do ljubičaste boje. Vrijeme cvatnje brokule je od lipnja do srpnja. Miris joj je po zelenilu, a okus pomalo gorak. Uzgaja se u vrtovima i na poljima - plantažama. Bere se cijela biljka bez korijena.

Da su od pamtivijeka biljke iz obitelji krstašica bile te koje su čuvale zdravlje čovjeka znaju dobro osobe koje redovito uživaju u tradicionalnim jelima pripremljenim od broskve, brokule, cvjetače, kelja, kupusa bijelog i crvenog, prokulica... Brokula je povrće koje nam sigurno osigurava dug i zdrav život ponajprije zahvaljujući koncentraciji, to jest prirodnom i rijetkom odnosu ljekovitih sastojaka koji nas štite od možebitnih bolesti, a to su antioksidansi (sulforafan, beta-karoten, folna kiselina, lutein, razni vitamini...) i antikarcinomi, te regeneratori koji imaju moć regeneracije naših oštećenih stanica, što je velika garancija dugovječnosti, a to nam potvrđuju znanstvena istraživanja o tamnozelenom povrću među kojima su brokula, cvjetača, kelj, kupus...

U dijetama koje su potrebne za liječenje teških i kroničnih bolesti te za jačanje našeg imunološkog sustava potrebno je dnevno unositi oko sto grama svježe kuhane brokule, soka brokule ili veću koncentraciju brokulina u kapsulama - kompresama. U dijetama brokula djeluje smirujuće. Brokula uvelike nadmašuje ostale vrste krstašica u ljekovitosti.

Klice brokule su nakon brokule veliki izvor ljekovitih tvari koje rabimo u liječenju najtežih bolesti kao što su tumori - novotvorine i karcinomi. Najpoznatiji znanstveni instituti u svijetu se slažu u ocjeni da u borbi protiv najtežih bolesti karcinoma treba što prije u naš jelovnik uvrstiti biljke iz obitelji krstašica, i to brokulu, kelj, klice brokule, crveni kupus, cvjetaču, a od ostalih vrsta povrća s antikarcinomnim djelovanjem luk i rajčicu. I.Lesinger

Za jačanje imunološkog sustava potrebno je dnevno unositi oko 100 grama svježe kuhane brokule

U kuhinji
Koktel s voćem

Oprane brokule meljemo u mikseru te iscijedimo sok pomoću sokovnika ili pijemo dobivenu gustu masu. Savjetuje se uzimanje zajedno s mrkvom i jabukom, kao koktel povrća i voća.

Za preventivu uzimamo 2 do 3 puta na tjedan i to 2 puta po 0,5 dl soka ili 100 grama kuhane brokule, a u terapiji svaki dan 2 puta po 1 dl soka ili 200 grama kuhane brokule.

Juhe s prosom

Najbolje je uzimati standardne juhe od brokule s malo dodatka žitarica, i to prosa. Mogu se pripremiti i krem-juhe s kiselim vrhnjem uz jučerašnji, prepečeni kruh.

Salate

Kuhanu brokulu rado miješamo s korijenom koromača, prokulicama, bijelim lukom i sve začinimo maslinovim uljem i s malo soli. Osobno salatu začinim đumbirom.

Ljekovito djelovanje

PREPORUČUJE SE ZA PREVENTIVU I LIJEČENJE:

l KARCINOMA (kod rizika od karcinoma dojki, maternice i endometrija potrebno je uzimati pojačano u prehrani proizvode od brokule, ekstrakt brokule, kapsule brokule; kod karcinoma želuca - kolona debelog crijeva (sastojak brokule sulforafan štiti od nastanka karcinoma želuca i crijeva - colona); pluća, te kod tumorskih bolesti koje su u nastajanju)

l BOLESTI SRCA (slabog rada, upalnih procesa srčanog mišića, arteriosklerotičnih plakova...)

l OČNIH BOLESTI (kod očne mrene)

l ZA JAČANJE IMUNITETA (u preventivi i kurativi uzimamo brokulu radi jačanja otpornosti tijela, brokula povećava stvaranje antitumorskih enzima)

l DIJABETESA (dobro djeluje indirektno na razinu šećera u krvi)

l OSTEOPOROZE (zbog sadržaja kalcija dobra je namirnica u dijetama)

l SMANJUJE VISOKI KRVNI TLAK, ČISTI KRVNE ŽILE

l MASNOĆA U KRVI (uzimajući u dijeti brokulu zajedno s lukom, bijelim lukom, mrkvom, keljom i kupusom možemo smanjiti masnoće u krvi - u raznim jelima kao što su salate, kuhani prilozi...)

l BOLESTI JETRE (masna jetra, slab rad, razne lezije kao posljedica žutice)