Regija
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA TURSKIH PEJZAŽA

Andreja Berković predstavila Jesen u Kapadokiji
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Vezani članci

ODRŽANA MANIFESTACIJA

Prvi Dani turske kulture u Slatini

SLATINA - U okviru Dana turske kulture, u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatine postavljena je izložba fotografija pejzaža Andreje Berković pod nazivom Jesen u Kapadokiji. Uoči otvorenja izložbe, gostoprimstvo gostima iz Zagreba i Turske iskazali su učenici i učitelji Glazbene škole Milka Kelemena i OŠ Josipa Kozarca. Mislav Premužić izveo je na klaviru Impromptu Dore Pejačević, Melita Manjkas Bacinger na flauti i Josip Jagušić na klaviru izveli su temu iz Šeherezade Nikolaja Rimski Korsakova i skladbu Orientale autora Cesara Cuia.
Autorica izložbe Andrea Berković istaknula je da je Slatina poslije Zagreba i Rijeke treći grad koji je ugostio njenu izložbu.

– Ove fotografije snimljene su krajem listopada i početkom studenoga 2016. godine, kad sam boravila 12 dana u Kapadokiji, ali to nije bio moj prvi posjet Turskoj, rekla je prevoditeljica i turistički vodič, koja često posjećuje tu zemlju. – Hodala sam i do 25 kilometara dnevno i snimila više od 2.500 fotografija, a onda sam imala vrlo težak zadatak odabrati 60-ak. Ovo je mali dio moje kolekcije, ali nadam se da sam uspjela dočarati kako to izgleda.


Skupinu fotografija snimila je kroz određene otvore pa je tu skupinu nazvala Okna, posebno je snimila Nastambe, a jednu skupinu čine fotografije snimljene iz balona. I upravo kao što je povjesničarka umjetnosti Marijana Bavčević u katalogu naznačila da u Kapadokiji „nalazimo forme koje nam svojim oblicima nude asocijacije na brojne ljudske likove koji su ovim predjelom kročili kroz povijest“, Andrea Berković je posebnu skupinu fotografija kamenih gromada u kojima je „nešto vidjela“ nazvala Skulpture. – Ovu lijevo nazvala sam General poslije bitke, u sredini su sfinga i deva, a ovu desno nazvala sam Marija od Kapadokije.  

 
Otvarajući izložbu, ataše Haşim Koç ocijenio je Dane turske kulture u Slatini kao rezultat dvomjesečne suradnje, ali također, jednako kao i gradonačelnik Denis Ostrošić, da je to početak jednog lijepog prijateljstva. – Turska agencija za suradnju i koordinaciju ima za cilj jačati odnose između država u kojima ima urede s Republikom Turskom, i nadamo se da ćemo to postići kroz projekte koje smo danas vidjeli, rekao je Koç.


Otvorenje izložbe svojim nastupom s elementima turskog folklora „ukrasili“ su učenici 3.a razreda OŠ Josipa Kozarca, koje je učiteljica Ankica Horvat pripremila u sklopu Erasmus projekta Seeing and Reading the Values.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike