Svijet
RUSIJA PODIŽE ULOG

Putin uskoro šalje u Siriju rakete S-300?
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Američki vojni udari protiv Sirije prošli su tjedan uklonili bilo kakvu moralnu obvezu Rusiji da uskrati S-300 protuzrakoplovne sustave raketa svom savezniku Sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi RIA agencija.

U prošlu subotu Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija lansirale su 105 projektila usmjerenih na ono što je Pentagon rekao da su tri postrojenja za kemijsko oružje u Siriji, kao odmazdu za navodni napad kemijskim oružjem koji se navodno dogodio u Dumi 7. travnja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin sljedećeg je dana upozorio da bi daljnji napadi na Siriju od strane Zapada prouzročili kaos na svjetskoj političkoj sceni.

Lavrov je također citirao da je prije američkih udara na sirijske ciljeve Rusija rekla američkim dužnosnicima koja područja Sirije predstavljaju "crvene linije" za Moskvu, a američka vojna akcija nije prelazila te linije.

"Sada nemamo nikakvih moralnih obveza. Imali smo moralne obveze, obećali smo ne učiniti prije desetak godina, mislim, na zahtjev naših poznatih partnera", izjavio je Lavrov.

Također je rekao da je uvjeren da ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Donald Trump neće dopustiti oružani sukob između svoje dvije zemlje.

Zapovjednik ruske vojske također je rekao da će Moskva razmotriti opskrbu S-300 raketnih sustava Siriji nakon napada SAD-a.

Rusija ima S-300 i novije S-400 sustave koji štite zrakoplovnu bazu i mornaričku postrojbu u Siriji. Ovaj put, međutim, napredni sustavi obrane pomoći će štititi širi sirijski zračni prostor.

Prema vojnim analitičarima, raketni sustav zemlja-zrak S-300 poboljšat će sposobnost Rusije da kontrolira zračni prostor u Siriji, gdje Moskovske snage podržavaju vladu predsjednika Bašara al-Asada i mogu biti usmjerene na odvraćanje teže američke akcije. V.Tešija

Trump pozvao Putina u Washington

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u telefonskom razgovoru ruskog kolegu Vladimira Putina u posjet SAD-u, rekavši da bi mu bilo drago vidjeti ga u Bijeloj kući, objavila je u petak ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova. Agencija citira šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova koji kaže da je Trump to nekoliko puta spomenuo u telefonskom razgovoru prošloga mjeseca i da Moskva sada očekuje da formalizira poziv. Putinov posjet SAD-u mogao bi razljutiti Trumpove političke protivnike koji optužuju Rusiju za neprijateljstvo prema zapadnim zemljama, uključujući SAD. "Podsjetio bih vas da je Donald Trump nakon tog telefonskog razgovora, na Tweeteru i uživo, rekao kako je nužno riješiti otvorena pitanja s Rusijom, da želi dobre odnose s Rusijom, da je to bolje nego biti u lošim odnosima i da samo budale mogu misliti drugačije", rekao je Lavrov. Trump i Putin telefonski su razgovarali 20. ožujka.H

Možda ste propustili...

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

JEZIČAC NA VAGI I U SLJEDEĆEM SAZIVU EUROPSKOG PARLAMENTA

Liberali ne žele s ECR-om

Najčitanije iz rubrike