Svijet
PORUKA OPEC-U

Amerika zaprijetila: Nećemo tolerirati visoke cijene nafte
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u petak Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zbog ograničenja opskrbe koje je podiglo cijene nafte, poručivši da se to "neće tolerirati".

"Čini se da u OPEC-u opet nešto izvode. Nafta je posvuda, rekordne količine, uključujući prepune brodove. Cijene nafte umjetno su jako visoke! To nije dobro i neće se tolerirati!", poručio je Trump na Twitteru. Dužnosnici Bijele kuće nisu odmah bili dostupni za komentar o eventualnim potezima koje Trumpov kabinet planira poduzeti u vezi s naftom ili OPEC-om. Prije predsjednikove poruke na Twitteru cijene nafte bile su u plusu a potom su pale. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su ograničenje opskrbe za 1,8 milijuna barela od početka prošle do kraja ove godine kako bi spustili zalihe u razvijenim zemljama na petogodišnji prosjek i poduprli cijene. U međuvremenu su signalizirali i spremnost na uspostavu mehanizama trajnije suradnje. Danas su se sastali u Džedi kako bi raspravljali o provedbi sporazuma. Tom je prilikom ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mohamed al-Mazrouei opovrgnuo Trumpovu ocjenu o visokim cijenama nafte, istaknuvši da članice OPEC-a i neovisni proizvođači korigiraju tržište u skladu sa svojom ulogom.

"Neću komentirati riječi (američkog) predsjednika ali definitivno postupamo u skladu sa svojom ulogom korektora tržišta a ono - kao što smo kazali - još nije uravnoteženo i mislim da ova grupa mora odraditi svoj posao i mi to i dalje činimo", istaknuo je Mazrouei.

Članice OPEC-a sastat će se u lipnju u Beču kako bi definirale proizvodnu politiku. Vodeća izvoznica Saudijska Arabija priželjkuje rast cijena nafte prema 80 ili čak 100 dolara za barel, kazala su sredinom tjedna tri izvora u industriji.

SAD ne može zakonskim putem utjecati na cijene nafte, mogu samo prodavati strateške zalihe, što s vremena na vrijeme i čine. Prošli su puta to napravili 2017. godine, nakon tropske oluje Harvey.H

Cijene odmah pale

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 73 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump kritizirao Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC), ustvrdivši da su cijene nafte "umjetno" visoke. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 52 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,26 dolara. U SAD-u barelom se trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 67,81 dolar.

Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

O NAPADU OBJE STRANE SUZDRŽANO

I Izrael i Iran smanjuju značenje napada

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike