Osijek
NOVI DUHOVNI VOĐA OSJEČKIH PRAVOSLAVACA

Želja nam je sagraditi još jednu pravoslavnu crkvu u središtu grada
Objavljeno 21. travnja, 2018.

Nakon dvije godine gotovo danonoćnog uređenja unutrašnjosti srpske pravoslavne saborne crkve Uspenija presvete Bogorodice u Donjem gradu, a na kojoj su radila čak četiri akademska slikara iz Beograda, radovi su završeni.

Osim nove unutrašnjosti crkve, od kolovoza prošle godine osječki pravoslavni vjernici dobili su i novog duhovnog vođu. Naime, odlukom episkopa bačkog, administratora Eparhije osječko-poljske i baranjske, Irineja od 15. kolovoza prošle godine za paroha i arhijerejskog namjesnika osječkog postavljen je 40-godišnji Aleksandar Đuranović. Ovaj simpatični svećenik u Osijek je stigao iz Dalja, gdje je bio u službi paroha prve daljske parohije. Inače, prota Aleksandar u Donji grad stigao je sa suprugom i četiri kćeri, gdje je prije njega 17 godina službovao protojerej stavrofor o. Ratomir Petrović, koji je od lani umirovljen. Inače, Đuranović je završio duhovnu akademiju u Moskvi, i to u najvećem duhovnom centru Ruske pravoslavne Crkve.

- Kako sam odmah dobio i funkciju arhijerejskog namjesnika, što je ekvivalent katoličkom dekanu, moram reći da je odgovornost velika. Recimo kako je do posljednjeg rata Osijek imao dvije parohije, ali danas je broj Srba u Osijeku drastično smanjen i prema posljednjem ih je popisu oko 6700. No, ne praktriciraju svi vjeru i naš je zadatak da sada napravimo popis i vidimo koliko vjernika stvarno imamo. Parohija je velika i proteže se do Divoša, a nekada je najviše pravoslavaca bilo u Donjem gradu, no sada to više nije tako. Prema posljednjoj odluci Ureda državne uprave zgrada crkve u Radićevoj ulici proglašena je vlasništvom Republike Hrvatske i sve manje polažemo vjeru u to da ćemo taj prostor dobiti ponovno na korištenje. Stoga razmišljamo realno, a pokazalo se da je to i želja vjernika, o tome da gradimo novu crkvu na području Gornjeg grada. Ove bismo godine krenuli u obnovu kapelice Prenosa moštiju svetog oca Nikolaja na Donjogradskom groblju iz 1892. godine, a sljedeće godine obilježavamo i 90 godina postojanja kapelice Rođenja svetog Jovana Krstitelja na Aninu groblju, koju bismo također željeli obnoviti do jubileja. U planu je i obnova zgrade prve srpske škole iz 1715. godine koja se nalazi u dvorištu donjogradske crkve, a pod zaštitom je kao spomenik kulture. Tu bismo pravili mali muzej i prostor za mlade te druženja i predavanja - poručio je osječki prota Aleksandar. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike