Regija
DAN PLANETA ZEMLJE

Na županjskom trgu
16 velikih kalenica
Objavljeno 20. travnja, 2018.
Tvrtka Čistoća odlučila je hortikulturno urediti trg i promovirati gradsku tržnicu

ŽUPANJA - Županjska tvrtka Čistoća jučer je bogatim programom na Trgu kralja Tomislava u središtu grada, u kojem su sudjelovali mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak i učenici osnovnih škola, obilježila svjetski Dan planeta Zemlje. “Organizirali smo niz edukativnih radionica i kviz za učenike 3. razreda osnovnih škola o zaštiti okoliša, a postavljen je i prigodan štand o temi šetnje gradskom tržnicom. Organizirano je i hortikulturno uređenje našega trga”, kazala je Manda Đurić, voditeljica u Čistoći.

Direktor Čistoće Ante Klanac istaknuo je da se svake godine u povodu obilježavanja svjetskog Dana planeta Zemlje vrtićarcima, osnovcima, ali i svim građanima Županje nastoji prikazati nešto novo i poučno. Ove godine odlučili su se za hirtikulturno uređenje gradskog trga, promociju gradske tržnice i prodaju domaćih proizvoda o čijoj kvaliteti i prednostima djeca trebaju učiti već od malih nogu. A županjska tržnica uključena je i u projekt seljačke tržnice koju tvrtka Čistoća provodi s Udrugom hrvatskih tržnica.

Na Trgu kralja Tomislava postavljeno je 16 ukrasnih kalenica veličine 110 x 120 centimetara, koje su oživile taj prostor i dale mu novi, veseli štih. U njih su zasađene sadnice ukrasnog drveća, ukrasnog grmlja i oko 200 komada sezonskog cvijeća, nemesije, dalije i begonije. Posađeni su cijepljeni kuglasti bagrem, fotinije i sadnice japanskog crvenog javora. Ukrasne posude s pelargonijama postavljene su i na kandelaberima. A i ovog će proljeća Županju krasiti tisuće sadnica u cvjetnim gredicama uzgojenih u Vrtnome centru županjske Čistoće.

- I ove ćemo godine nastaviti tradiciju i posaditi oko 8000 sadnica sezonskog cvijeća i 200-tinjak trajnica. U cvjetnim gredicama upravo su u punom cvatu lukovice tulipana, a ovih će dana procvjetati i ukrasni luk - kazala je Đurić. M. Lešić Omerović

Najstih 2.c razreda OŠ I. Kozarca

Proglašeni su pobjednici i uručene nagrade sudionicima natječaja Eko pjesma. Naime, Čistoća je prije nekoliko mjeseci pozvala djecu iz Dječjeg vrtića Maslačak te učenike od 1. do 4. razreda Osnovnih škola Ivan Kozarac i Mato Lovrak da sudjeluju u nagradnom natječaju i osmisle stih o zaštiti okoliša i razvrstavanja otpada u Županji. Najoriginalniji stih, koji će biti korišten kao reklamni spot u programu lokalne radiopostaje, osmislili su učenici 2.c razreda OŠ Ivana Kozarca s učiteljicom Sanjom Raonić. Izabran je iz pjesme koju je razred sastavio, a glasi: “Županja je i tvoj grad”. Projekt Eko pjesma dio je sustavne edukacije o zaštiti okoliša svih dobnih skupina. Svaki razred i vrtićka skupina koji su sudjelovali na natječaju od Čistoće su dobili posude za odvojeno prikupljanje otpada, a škole i vrtić će na poklon dobiti uređenje zelenih površina u sklopu svojih dvorišta.

Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

Najčitanije iz rubrike