Magazin
SLAVONSKI AKTIVIZAM

Povratak u garažu: Radno i udarno u belišćanskom klubu mladih!
Objavljeno 21. travnja, 2018.
SVOJI NA SVOME: KLUB “GARAŽA” ORGANIZIRAO JE I JAVNU TRIBINU “ODSELITI SE ILI NE?”

Kada je pod okriljem Udruge za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju “Zvono” iz Belišća, prije dvije i pol godine pokrenut novi projekt nazvan Klub mladih “Garaža” Belišće, čije je trajanje predviđeno na rok od tri godine, malo je tko mogao predvidjeti koliko će pozitivnih promjena u svojoj sredini donijeti ova skupina mladih ljudi.

- Trenutačno smo na pola treće godine provedbe programa Kluba mladih “Garaža”, koji danas broji nešto više od 90 članova i članica, a svi su bar na neki način pridonosili radu i aktivnostima, počinje priču njegova predsjednica Sonja Novoselić te nastavlja: “Garaža je, za najaktivnije članove, prije svega sigurno mjesto gdje se mogu doći družiti, povjeriti se kroz razgovor, upoznati ljude sličnih interesa i provoditi slobodno vrijeme kvalitetno i kreativno. Klub je otvoren pet dana u tjednu, aktivnosti i radionice provodimo i u našem klubu, ali i izvan njega, neovisno o vremenu. Kod nas su česti dani društvenih igara na kojima se najviše nasmijemo i zbližimo, kreativne radionice na kojima stvaramo od vune, papira, tkanina, starih stvari, a počeli smo i s kreativnim radionicama za Reunited, valpovački festival koji će se održati 15. i 16. lipnja, u valpovačkom dvorcu Prandau-Normann, a na kojem će članovi 'Garaže' volontirati”.

NEOBIČNO I OBIČNO

Nakon što su dobili prostor u Belišću u prostorima stare gradske Knjižnice, voditelji “Garaže” prvo su krenuli u obilazak škola u Belišću i Valpovštini, ne bi li u direktnoj komunikaciji dobili odrednice i smjerove za daljnje aktivnosti. I pokazalo se da je upravo to pravi recept za privlačenje mladih. Počeli su tako sa žonglerskim i plesnim radionicama za djecu i mlade te DJ radionicama sa slušanjem i miksanjem glazbe. Floru i faunu svoga kraja upoznavali su putem predavanja lokalnog biologa Zdravka Pavlovića, a u suradnji s Udrugom za kulturu i umjetnost “ZUM” iz Belišća, organizirali su besplatnu dvodnevnu fotoradionicu sastavljenu od teorijskog dijela u kojem su voditelji polaznike proveli kroz povijest i razvoj fotografije, tehnički pregled i praktičan rad, dok je drugi dio radionice bio rezerviran za terenski rad gdje su polaznici izlazili na teren i fotografirali.

Svjesni gorućeg problema masovnog iseljavanja iz Belišća i Valpovštine, posebice mladih ljudi, Klub je još prije više od dvije godine organizirao javnu tribinu pod nazivom “Odseliti se ili ne?”. Iz razgovora sa svojim vršnjacima i kolegama mladi iz “Garaže” bili su itekako svjesni koliko je mladima teško donijeti odluku o napuštanju doma i domovine te su okupili mlade i na tribini pokrenuli konstruktivnu raspravu o temi iseljavanja. Gosti tribine bili su učenici Srednje škole Valpovo i njihov profesor sociologije Krunoslav Vukelić.

Mladi iz “Garaže” otišli su još korak dalje i pozivajući se na glazbu kao univerzalni jezik koji svi razumiju, pokrenuli radionicu “Glazbena produkcija na računalima”. Na njoj su besplatno svim zainteresiranima pružili priliku steći osnovna znanja o audiotehnologiji, snimanju i obradi zvuka, a potaknuti trendovima, posebnu pozornost posvetili su sampleovima i drugim zanimljivim tehnikama. Voditelji radionice bili su Mihael Pušić i Domagoj Oklopčić, glazbeni producenti s nekoliko uspješnih izdanja za međunarodne izdavačke kuće, koji su prikazivali tajne korištenja Ableton LIVE programa te njegovu primjenu. Bila je tu i bubnjarska radionica pod vodstvom Branka Trajkova, poznatijeg kao Trak, inače bubnjara Zabranjenog pušenja. Onima kojima glazba nije toliko bliska, ponudili su još jedan inovativni sadržaj: radionicu sitotiska gdje su otkrivali tajne kreativnog i kvalitetnog tiska na majice, u čemu ih je vodio fotograf i grafički dizajner Bojan Molnar.

GOMILA AKTIVNOSTI

“Mladi i poduzetništvo”, naziv je javne tribine u organizaciji “Garaže”, na kojoj su okupili mlade uspješne poduzetnike koji su predstavili vlastite poduzetničke pothvate i uspjehe te svojim primjerom okupljenim mladima dali motivaciju za ulazak u poduzetništvo i izazove s kojima se i sami susreću. Gosti tribine bili su Iva Soldo (suvlasnica tvrtke za web-razvoj i digitalni marketing Bamboo lab), i Bojan Molnar (vlasnik grafičkog obrta Efekt).

Klub mladih “Garaža” potaknuo je prije nekoliko godina i organizaciju rujanskog Forest ART festivala - manifestaciju koja okuplja mlade umjetnike i kreativce, potiče kreativnost, stvaralaštvo i zajedničko druženje. Forest ART omogućuje mladim umjetnicima kreativno izražavanje, promoviranje, razmjenu znanja, ideja i iskustava. Umjetnici i kreativci ovdje imaju priliku predstaviti sebe kroz izlaganje svojih umjetničkih radova, ili kroz izvedbu svojih radova pa tako mogu prezentirati svoja znanja i vještine te prikazati svoje skulpture, slike, grafike, instalacije, performanse i sve drugo što žele prikazati. Forest ART festival održava se na Citadeli - kampu udruge Zvono, gdje se tijekom dana održavaju radionice te popratni glazbeni sadržaj, a večernji program upotpunjuje se akustičnim glazbenim programom.

Nastavljajući razvijati umjetnost uličnog perfomansa članove je poučavala članica “Garaže” Stela Novak, koja je, nažalost, tragično preminula u prometnoj nezgodi koncem prošle godine u Valpovu.

Nizu atraktivnih radionica mladi Belišćani dodali su i radionicu modeliranja gline s kojim je zainteresirane polaznike podučavala Željka Fuderer Levak, mag. art., inače profesorica kiparstva u Školi za primijenjene umjetnosti i dizajn u Osijeku te radionicu izrade svijeća koju je vodila Lidija Lovrenčić Hosi.

Već ionako bogatim programskim aktivnostima, mladi su pridružili i brigu za životinje, pa su tako još prošle godine počeli organizirati posjete osječkom azilu gdje šetaju pse, ali i pomažu u svim ostalim poslovima koje treba odraditi. Na njih uvijek mogu računati i u udruzi Četveronošci Belišća i Valpova kojima pomažu zbrinjavati napuštene životinje i pronalaze im privremeni ili trajni smještaj u domovima Valpovštine.

“Reunited nije jedini festival s kojim surađujemo, svake godine organiziramo i sudjelujemo na festivalima sa udrugom Zvono. Članove potičemo na volonterstvo i aktivizam kroz rad za zajednicu te kroz borbu za ljudska i prava životinja. Podržavamo rad lokalnih udruga za mlade, često surađujemo s Udrugom Revolution i Karašickom Republikom, a sudjelujemo na razmjenama mladih i raznim edukacijama, radimo na osvještavanju mladih o ljudskim pravima i solidarnosti”, kaže predsjednica Sonja Novoselić.

Trudimo se biti svjesni i aktivni članovi društva te ga, kao i sebe, svakodnevno mijenjati nabolje. Daljnji su nam planovi još kreativniji i raznolikiji nego sada. Planiramo održati edukativne radionice o ekologiji, vršnjačkom nasilju, organizirati Foto hunt, nastaviti s posjetama osječkom Azilu, održati garažnu rasprodaju, proslaviti Noć knjige, imati zelene akcije, organizirati živu knjižnicu na temu programa mobilnosti, okupiti improvizacijusku grupu te započeti radionice kazališta potlačenih te započeti s akcijom Razgovor sa strancem uz čaj - pojašnjavanju svoje ambicije u Klubu “Garaža”.

PROLJETNI OPTIMIZAM

- Što se tiče najnovije akcije “Pozitivne porukice”, koju smo pokrenuli, glavni razlog bila je situacija u Slavoniji, ali i cijeloj državi. Stoga smo odlučili pokušati razveseliti ljude pripremajući im pozitivne poruke koje odmah mijenjaju raspoloženje, pogotovo kada ih susretnete na nasumičnim mjestima po gradu, poštanskim sandučićima te kad su vam tako šarene i lijepe uručene u ruku. Sve su to načini na koje smo ih dijelili. Na radionici su sudjelovali članovi “Garaže” totalno nesvjesni koliko će pozitivnih komentara primiti ova akcija, a samim time i “Garaža” te koliko će se za nju čuti nakon toga - priča predsjednica Sonja.

Sve u svemu “Garaža” se pokazala iznimno uspješnom u svemu što je do sada pokrenula i što još planira izvesti. Fraza “na mladima svijet ostaje” u ovom slučaju pokazala se posve opravdanom. Makar i u situaciji kad je mladih u Slavoniji sve manje, a u Irskoj sve više...

Piše: Lidija ANIČIĆ
Ulična umjetnost u Belišću

Za Forest ART festival mladi su Belišćani tijekom nekoliko tjedana na radionicama sami izrađivali originalne ukrase i instalacije. Među različitim sadržajima koji su se ovdje prezentirali valja izdvojiti i internacionalnu izložbu stickera Artbeat koja promovira street art umjetnost koja predstavlja uličnu umjetnost kao urbani fenomen. U raznim izdanjima Artbeata sudjelovalo je više od 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana. Ukratko, manifestacija na svjetskoj razini.

Sve poznatiji i sve aktivniji

Premda bismo, prema onoj staroj da nitko nije prorok u svome selu, mogli pomisliti da je Klub mladih “Garaža” neka opskurna alternativa koja ne nailzazi na razumijevanje svoje sredine, činjenice upućuje na suprotno. Drugim riječima, “Garažu” grad Belišće zbog svega što rade sve više podržava, gura i potiče, ali je još uvijek mnogo mladih koji za “Garažu” nisu čuli. Prema iskustvima predsjednice Sonje, kada se to ipak dogodi i mladi se upoznaju s njihovim radom, priključuju se aktivnostima te im bude žao što nisu došli ranije. No, bolje ikad nego nikad, rekli bismo.

Najčitanije iz rubrike