Magazin
TEMA TJEDNA: HRVATSKI POPULIZAM I POPULISTI (I.)

Sve se svodi na politikantstvo i galamu bez čvrstih argumenata
Objavljeno 21. travnja, 2018.
AKTUALNA DOGAĐANJA IZNOVA SU POKAZALA KAKO JE KOD NAS POPULIZAM JAK SAMO NA RIJEČIMA, A NIMALO NA DJELIMA

Kako u svijetu, tako i kod nas, populizam je vruća tema uz koju se vežu aktualna i manje aktualna zbivanja. Populizma smo se naslušali i glede Istanbulske konvencije, zahtjeva za smjenu mninistrice Dalić, Agrokora i niza drugih stvari, ponajviše u kontekstu politike, političara, vlasti, oporbe... Kada govorimo o populizmu, u Hrvatskoj se uglavnom sve ili puno toga svodi na riječi, a manje na djela.

O populizmu se u RH raspravlja nerijetko i s posve krivih polazišta. Pritom se brkaju kruške i jabuke, da budemo malo trivijalni, pa se često kao primjeri populizma navode Vladimir Putin, Viktor Orban, austrijski kancelar Sebastian Kurtz, francuski predsjednik Macron..., što je, međutim, pogrešan smjer u shvaćanju i tumačenju što je zapravo teorija, a što praksa izvornog populizma, populizma u svojim negativnim, ali i pozitivnim konotacijama, da tako kažemo. Više stručnjaka slaže se kako je najbolja definicija populizma ona široka iz Encyclopedia Britannica: “Populist tvrdi da promiče interese običnih građana protiv elita; populisti se oslanjaju na ljudske strahove i entuzijazam i podržavaju određene politike ne hajući za njihove dugoročne posljedice.”

Tako se recimo Zlatko Hasanbegović, Ivan Pernar, Željko Glasnović, Gordan Maras, Milan Bandić, Željko Kerum, da spomenemo samo njih, uglavnom uklapaju u tu definiciju, ali i u mnoge uže, specifične odrednice, koje se vežu uz fenomen populizma na hrvatski način. U takvom kontekstu valja motriti i galamu oporbe oko smjene ministrice Martine Dalić, izglasavanja Istanbulske konvencije, Agrokora... temama koje su posljednjih tjedana dominirale naslovnicama hrvatskih medija. A u sjeni tih “velikih” priča obični su, “mali” ljudi, čiji su problemi itekako veliki i stvarni pa na njih i navedeni “populisti” počesto zaborave.

PROTIV ELITA

U Hrvatskoj doduše postoje Most i Živi zid (uz još neke minorne aktere), kojima se “lijepi” etiketa populista, premda oni to odbijaju priznati. Populizam je zapravo i kod nas dobrim dijelom urastao u mainstream, iako ne u tolikoj mjeri kao što je to u svijetu. Drugim riječima, u većini predstavničkih demokracija Zapada slijedom brojnih društvenih promjena, napose na valu posljedica krize, ali i terorizma, migrantskih pitanja i dr., dolazi do “logične” eskalacije “modernog” populizma. U današnje je vrijeme populizam postao mainstream fenomen i kao takav je sastavni dio demokracije, no ujedno ukazuje i na njezinu krizu, na krizu prave demokracije.

Prema politologu, sociologu i profesoru političkih znanosti te znanstvenom istraživaču Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba Anđelku Milardoviću, populizam označava izravnu komunikaciju određenih političkih predstavnika s narodom radi suprotstavljanja vladajućoj eliti te potiče mobilizaciju masa.

Inače, jedan od polarizacijskih obrazaca je podjela na ljevicu (SDP) te desni centar i desnicu (HDZ i HSP). Budući da se stajališta i sustavi vrijednosti svakog tipa stranke razlikuju, građani mogu odabrati stranku s čijim se politikama slažu i za nju glasati na izborima. No, ako je predstavnički oblik demokracije općenito u krizi, onda se i demokracija u Hrvatskoj nalazi u krizi. Hrvatska je prošla kroz mnoge društvene i političke promjene koje su prouzročile uzajamno nezadovoljstvo, čak i nedostatak demokracije. Cjelokupna je situacija stoga bila plodno tlo za razvoj populizma i populističkih pokreta, pogotovo desne tradicije. Milardović stoga govori kako je do 1989. u Hrvatskoj “populizam postojao kao lijeva populistička totalitarna diktatura”, dok se nakon toga javio u obliku “obrambenog masovnog pokreta protiv srbijanskog masovnog populističkog pokreta”, a tek su se poslije “formirale političke stranke na različitim polarizacijskim obrascima.” Pozivanje na narod zajedničko je svima - konzervativcima, liberalima, socijaldemokratima, desnim radikalima i regionalistima.

Dakle, populizam nije nešto što je politici strano. I ne samo to - jedno od drugoga odvojiti se i ne mogu. A da se populizmom može puno toga pokazuju i primjeri sa svjetske scene. Donald Trump na krilima populističkih metoda doletio je do mjesta najmoćnijeg čovjeka najmoćnije države svijeta. Nicolas Farage doveo je svojim populizmom do Brexita, pa je EU ostao bez jedne od svojih najmoćnijih članica. Da je populizma (tipa Most/Živi zid, ali i drugih “vrsta”, poput onakvog s kakvim se “diči” SDP-ovac G. Maras, među inima) u Hrvatskoj sasvim dovoljno, jasno je svakom tko vidi i čuju što se sve lupeta u javnosti, u Saboru, u medijima..., uglavnom na krivi način, u krivom smjeru i bez argumenata, tipično politikantski, a nerijetko i tračerski. No, populizam ne bi nikada dogurao tako daleko da ne nailazi na plodno tlo, da ga kao takvog ne percipira kao nešto pozitivno dio narodnih masa, da se tako izrazimo, bez nakane da nekog uvrijedimo, uz naravno uvažavanje opravdanog nezadovoljstva građana kojima je pun kufer elitne politike i političara.

“U korijenu svega zapravo je duboko nepovjerenje u politiku i u političare. Pojavljuju se alternativci koji zapravo kažu 'mi nudimo nešto drugo, napravit ćemo ono što vi želite, ono što je u vašem interesu'” - pojašnjava profesorica sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinart Novosel. Činjenica je da postoji “kritična masa” nezadovoljnih ljudi, koji žele brza rješenja, i njima vjerojatno galama populista zvuči kao “zrno utjehe” u beznađu kojem su izloženi. Rijetko se pritom zaboravlja da koliko god populisti bili više ili manje uvjerljivi, jer se hvale kako imaju rješenja za sve, da zapravo ne uspijevaju (ili ne znaju) svoje ideje pravilno artikulirati i ponuditi mehanizme kojim će riješiti probleme u društvu. Zato populisti, i u Hrvatskoj naravno, zvuče nerijeko neozbiljno i stihijski, a ne konstruktivno i vizionarski.

Naravno, i političke elite na vlasti također u tom smislu imaju “putra na glavi”, jer da su znale riješiti probleme, onda toliko mjesta za populiste ne bi ni bilo. Zato je populistima važno igrati svoju igru u mainstreamu, urastati u masovnost, stalno pod agendom brige za narod, tradicionalne vrijednosti, u konačnici demokraciju, naglašavati da zemlja ide u krivom smijeru zbog nesposobne vlasti i kolega političara velikih stranaka koji su skrenuli s puta.

“Populisti ustvari tjeraju političare da rade bolje, bar one koji su zastranili od građana, koji su u nekom svom oblaku i misle da su neka kasta bogomdana i da uvijek vladaju umjesto da se jednostavno spuste na zemlju među ljude i vide koji su njihovi problemi i što ih zanima”, kaže PR stručnjak Krešimir Macan.

UVLAČENJE U NAROD

Među nezadovoljnim pukom nije se tako teško ni probiti. Jer, prosječan birač je površan i bira one od kojih čuje ono što želi čuti, naglašavaju sugovornici Media servisa te dodaju da na kraj populizmu mogu stati samo ozbiljnije političke opcije (stranke) koje su populizmu na kraju krajeva i dale krila.

Sve u svemu, populisti su uvijek puni velikih riječi koje su u nerazmjeru s djelima. Pragmatičnim se čine dok napadaju vlast (koja i sama zna biti sklona populističkoj retorici), no njihova se pragmatika uvelike svodi na izvanjsku formu bez konkretnog sadržaja (u medijskom mainstreamu je to doduše zabavno; Pernar je dokaz), uz poneki vid konkretnosti kad se recimo pobune protiv deložacija, ovršnog zakona ili pak nekog drugog problema. U biti, koliko god se populisti borili protiv političkih elita, oni koji se vlasti dokopaju (Trump, recimo, ili Macron), i sami postaju elita. U tome i jest kvaka.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Svjesno i javno varanje ljudi

“Hrvatska politika ogrezla je u populizmu, i to onom najgore vrste - svjesnom i javnom laganju i varanju ljudi samo zato da bi se političari na vlasti u miru mogli baviti svojom omiljenom igrom 'kako što duže ostati na vlasti'. Zasigurno najgori primjer pozivanje je na jeftino domoljublje, na proziran scenarij u kojemu glavni glumci jednu ruku drže na srcu, čitaj na novčaniku, a pritom na sav glas pričaju o ljubavi prema svojoj domovini, dok drugom rukom kradu od te iste države i njezinih građana”, kaže ugledni hrvatski znanstvenik, fizičar i političar Ivica Puljak.

MARKO MUSTAPIĆ

LEGITIMNI DIO MAINSTREAMA

 

Zbog brojnosti oblika u kojima se populizam pojavljuje, nema teorijskog suglasja o jednoznačnosti ovoga pojma. Postoje velike razlike u teorijskim i istraživačkim pristupima. Dominiraju dva teorijska određenja populizma kao ideologije, odnosno političkog stila. Populizam je 'tanka' ili 'skučena' ideologija koja počiva na konceptu konflikta poštenog naroda i korumpirane i izopačene elite.

Kako se populizam prilagođava političkom kontekstu?

- Ova ideologija ima snažan antiinstitucionalni karakter i inzistira na radikalnim zahtjevima za društvenim promjenama. Takvi su politički akteri malobrojniji nego oni koji se temelje na političkom stilu, a prisutni su u mainstream strankama. On se najčešće očituje upornim pozivanjem na 'narod', 'malog čovjeka', 'narodno jedinstvo' i slično. Također, očituje se i u različitim stilskim odrednicama poput korištenja kolokvijalnog jezika, neformalnog odijevanja, itd. Oba tipa populizma nastoje se potpuno prilagoditi lokalnom političkom kontekstu. Pritom se njihova politička komunikacija ne fokusira na mainstream medije, nego na društvene mreže.

Koji su faktori odgovorni, da tako kažem, za razvoj populizma?

- Hrvatska demokracija je vrlo mlada. Kada se radi o procesima vezanim uz stabilnost političkog sustava, a u koje valja ubrojiti i ključne razloge pojave i razvoja populizma, naša je demokracija opterećena velikim nepovjerenjem građana u političke institucije. To ukazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja posljednjih desetak godina. Dugotrajna recesija, institucionalna atrofija i brojne korupcijske afere, ponajprije vezane uz HDZ i SDP, stvorile su ozračje u kojem se radikalizirala politička retorika i afirmirali populistički akteri, ne samo na političkoj nego i na javnoj sceni, primarno u civilnom društvu.

Populizam u svijetu i populizam u Hrvatskoj, dojam je da ta pojava kod nas ipak nije toliko raširena?

- Ovisi s kim se Hrvatska uspoređuje. Ipak, očito je da bipolariziranost hrvatske političke scene između HDZ-a i SDP-a neće biti u stanju poremetiti 'stare' stranke. Iako je takvima rejting kontinuirano u opadanju. Populistički akteri, bez obzira na to bili oni ideološkog karaktera, ili samo oni koji inzistiraju na specifičnom stilu političke komunikacije, imaju tendenciju rasta. Navedeno se očitovalo solidnim rezultatima stranaka i nezavisnih lista na prošlim nacionalnim i lokalnim izborima, a još više rastom rejtinga koja bilježe u redovnim mjesečnim istraživanjima javnog mnijenja. Dakle, populizam je nedvojbeno afirmiran na našoj političkoj sceni.

Desni i lijevi populizam, koje su sličnosti, a koje razlike u retorici?

- Nekada posve jasne ideološke odrednice kojima su se akteri određivali lijevima ili desnima danas u suvremenom globaliziranom svijetu znatno su fluidnije, nerijetko višeznačne. To posebice vrijedi kada govorimo o populizmu. Zbog svoje slabe ideološke utemeljenosti lokalni populisti najčešće se oslanjaju na raznolika obilježja desnih i/ili lijevih ideologija jasno razumljiva građanima. Inzistiranje na obnovi uloge nacije, vjere i obitelji u modernom društvu te nesnošljivosti prema manjinskim skupinama i slično, vezane su uz populističke aktere koji inkliniraju desnici. Dakle, radi se o neokonzervativnim tendencijama koje su prisutne diljem Europe kao politička i kulturna reakcija na globalizacijske procese i migracije. S druge strane, ideja naroda kao zasebne klase naspram ekonomske i političke elite, s naglašenim zahtjevima odbacivanja daljnjih neoliberalnih reformi (atrofija socijalne države, daljnja liberalizacija financijskog tržišta, privatizacija javnih sektora i sl.), vezana je uz populističke aktere koji inkliniraju ljevici.

Slušajući što sve i kako govore primjerice oporbeni SDP-ovi čelnici i čelnici recimo Mosta (tu su, naravno, i HDZ, HNS u poziciji vladajućih), ne vide se baš neke razlike, više sve zvuči kao trivijalni oblik populizma, odnosno kao politikantstvo. Kako to komentirate?

- Demagogija je oduvijek bila u politici, ali nju treba razlikovati od populizma. U Hrvatskoj se jedino Živi zid u ideološkom smislu profilirao kao ozbiljan politički akter. Vodeće ličnosti ove stranke stasale su 'na ulici', izgradili svoju prepoznatljivost društvenim aktivizmom i borbom za prava egzistencijalno ugroženih društvenih skupina. On što im dodatno osnažuje percepciju boraca protiv političkog establishemnta jest njihovo uporno odbijanje bilo kakve participacije u vlasti kroz koaliranja na nacionalnoj i lokalnoj razini. Držim da će tom strategijom dugoročno profitirati među biračima. Istraživanja političke komunikacije ukazuju na korištenje populističkog stila od strane brojnih i raznolikih pripadnika etabliranih stranaka, i slijeva i zdesna u našem kontekstu. Ipak, od najistaknutijih aktera i stranaka, u tome prednjače pojedini lideri Mosta te Milan Bandić i Željko Kerum.

Pomaže li populizmu kriza demokracije? 

- Kriza demokracije i ekonomski problemi pogoduju rastu rejtinga populističkih aktera. Nestabilnost i nezadovoljstvo građana ojačava argumentacije njihove političke retorike. Vodeći teoretičari i istraživači populizma u Europi naglašavaju da on nije puka patološka pojava nego dio mainstream politike u suvremenim demokracijama. Sve veća podrška građana populistima posve je legitimna, ali i razumljiva zbog načina na koji se s društvenim problemima i izazovima vremena nose etablirane stranke. Zato etablirane stranke trebaju što prije ići u vlastito restrukturiranje u vrijednosnom i kadrovskom smislu da bi dugoročno bili relevantni akteri. Brojni su primjeri atrofija, pa i kolapsa donedavno moćnih političkih stranaka u Europi. To posebice vrijedi za desni dio europskog političkog spektra, jer je, kako istraživanja pokazuju, od 1945. do 2016. broj glasova na parlamentarnim izborima za populističke stranke u zapadnoj Europi udvostručen. Sklonost autoritarnim vrijednostima dijela biračkog tijela, posebice u ruralnim područjima, sve je očitija. Dakle, porast ksenofobije i netolerancije te dovođenje u pitanje određena manjinska prava, zasigurno mogu imati trajno negativne učinke na demokraciju kao politički sustav kakav poznajemo u Europi.(D.J.)

DR. SC. MARKO MUSTAPIĆ
Sociolog, viši znanstveni suradnik, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike