Osijek
OBILAZAK DRŽAVNE IMOVINE NA DRAŽBI

Kupite atraktivan stan u centru i tri smećem zatrpane potleušice
Objavljeno 20. travnja, 2018.

Ministarstvo državne imovine objavilo je javni poziv za kupnju stanova u vlasništvu Republike Hrvatske na području Osijeka. Riječ je o četiri nekretnine koje je trenutno moguće razgledati, a za koje je moguće podnijeti ponude do 3. svibnja.

Razgledali smo ih i mi, a iako nismo bili jedini, zaključak je da će ih biti teško prodati. Naime, imaju nešto zajedničko - ne prodaju se na dražbi prvi put. Usto, u poprilično su lošem stanju.

Osim jedne, svakako najatraktivnije među ponuđenim nekretninama - stana u središtu grada, površine 34,59 četvornih metara u Adamovićevoj ulici na kućnom broju 4. To što se nalazi na petom katu u zgradi derutna pročelja najveće su mu mane. S druge strane, za tu kvadraturu riječ je o stambenom prostoru dobra razmještaja koji sadrži jednu sobu, kuhinju, blagovaonicu, kupaonicu, predsoblje i malo, ali ugodno iznenađenje - balkon koji se proteže duž čitave vanjske površine stana. Ako se tomu doda da uz stan dolazi i pripadajuća drvarnica, te da sama zgrada ima predviđen prostor za ugradnju lifta, ne čudi što je upravo tu lokaciju za sada posjetilo najviše potencijalnih kupaca. Računica je jasna - početna cijena stana je 156 tisuća kuna, odnosno približno 610 eura po “kvadratu” što je odlična ponuda za tu lokaciju. Čak i kada se uračunaju dodatna ulaganja nužna da se ta nekretnina pretvori u dom, i dalje je riječ o prilici za kupnju atraktivnog stana u središtu grada ispod tržišne vrijednosti.

Preostale tri nekretnine daleko su od ovoga nivoa.

Stan u prizemlju dvorišne kuće, u Hercegovačkoj ulici na kućnom broju 3, bez ikakvog je sanitarnog čvora, vode, struje, a i krovu opasno prijeti urušavanje. Ta nekretnina od 32,22 četvorna metra potpuno je neuvjetna za život, a onaj koji će ju kupiti morat će uložiti značajna sredstava kako bi ju učinio pogodnom za bilo što. Stoga u ovome slučaju, malo je reći, početna cijena od 72.900 kuna čudi. Susjedi na istoj adresi koje smo zatekli prilikom obilaska kažu kako je ovo drugi put da se stan prodaje te da, kao i prvi put, dolaze potencijalni kupci. No, kada vide o čemu je riječ, samo odu. Oni su, kažu, jedini stvarno zainteresirani za kupnju jer bi to za njih značilo proširenje “kvadrata” svoga stana, ali - “cijena je pretjerana, vidjet ćemo”, zaključuju dok nas ispraćaju.

U jedva nešto boljem stanju dva su identična stana na istoj adresi - Zapadno predgrađe 19. Oba su površine 29,45 “kvadrata”, imaju istu početnu cijenu - 56.600 kuna te jednak raspored prostorija. Sastoje se od po jedne sobe i kuhinje uz koje idu pripadajuće drvarnice. Dio su poprilično derutne nekretnine, okružene povelikom, ali zapuštenom te smećem i teškim otpadom zatrpanom okućnicom. S obzirom na lokaciju te na također znatna potencijalna ulaganja da se ta nekretnina adaptira u objekt pogodan za normalan život ili ponovno stavljanje na tržište, zainteresiranih se da izbrojiti na prste jedne ruke. No, procjenjuje se kako će i ovaj put stanovi ostati neprodani zbog činjenice da država uopće ne vodi računa o tomu u kakvom se stanju nalaze nekretnine koje stavlja na tržište. Naime, bar u slučaju ta dva stana, veliku razliku za potencijalnoga kupca učinilo bi samo obično - čišćenje.

Ivana SOLAR
KAKO LICITIRATI NEKRETNINE

Ponude će se otvarati u Ministarstvu državne imovine 3. svibnja 2018. u 14 sati. Ponude poslane poštom prije posljednjeg dana određenog za predaju, koje će biti zaprimljene nakon isteka roka za podnošenje ponuda, smatrat će se zakasnjelim ponudama i neće se razmatrati. Obvezujuća ponuda mora biti potpisana. Ponude se podnose u kunama, a ponude dostavljene u drugoj valuti neće se razmatrati. Ponuđena cijena ne može biti niža od objavljene početne cijene, a najboljim ponuditeljem smatrat će se ponuditelj koji ponudi najvišu cijenu. Ako ponuditelj čija se ponuda prihvati odustane od svoje ponude, gubi pravo na jamčevinu. U slučaju odustajanja prvog najboljeg ponuditelja, najboljim ponuditeljem smatrat će se sljedeći ponuditelj koji je ponudio najvišu cijenu, uz uvjet da prihvati najvišu ponuđenu cijenu prvog ponuditelja. Ako pristignu dvije identične potpune ponude, s istim iznosom ponuđene ugovorne cijene, ponuditelji će biti pozvani da u roku od tri dana po primitku obavijesti u zatvorenoj omotnici dostave nadopunu ponude kako bi se donijela odluku o najpovoljnijem ponuditelju.

odluka

PONUDE SE OTVARAJU 3. SVIBNJA 2018. U 14 SATI

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike