Regija
MATURANT JURA PERKOVIĆ

Plastenici i uzgoj povrća draži su mu od društvenih mreža
Objavljeno 20. travnja, 2018.

NAŠICE

Da bavljenje poljoprivredom nije samo zadnja opcija koja uz sebe veže “mukotrpan i neisplativ posao” i “preživljavanje” svjedoči sve više mladih ljudi kojima jedini hobi nisu ispunjavanje binga i kladioničarskih listića popraćenih ispijanjem višesatnih kava i dokonim pričama na terasama ili surfanje po društvenim mrežama. Među njima je i Jura Perković, 18-godišnjak iz Martina, učenik četvrtog razreda Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, smjer poljoprivredni tehničar - opći, koji se uspješno bavi plasteničkom proizvodnjom povrća. Počeo je prije tri godine s prvim plastenikom površine 40 četvornih metara, a onda je podigao i drugi od 60 kvadrata. Povrće prodaje na našičkoj tržnici. Poznat je po češnjaku i jagodama. Do prije tri godine aktivno se bavio slikarstvom i lani je imao veliku samostalnu izložbu u Zavičajnom muzeju Našice.

No Juri, kako sam kaže, slike više nisu važne i najviše vremena provodi u svojim plastenicima i u vrtu na otvorenom.

Krastavci prvi

Uspješni mali proizvođač povrća dočekao me u dvorištu kuće u kojoj živi s 80-godišnjom bakom Anom koja mu najviše pomaže, a uskaču i otac Srečko i teta Dubravka. Poveo me u šetnju plastenicima. U jednom je donedavno bio mladi luk, još je malo jesenske salate, koja će se potrošiti u kućanstvu i posadit će se rajčica, krastavci i paprika, dok su u drugom plasteniku jagode i krumpir. Ističe kako sadi sortu krastavca koja prve plodove ima već za pet tjedana.

- Završio sam s mladim lukom i ostalo je još malo salate koju ćemo potrošiti u kućanstvu. Prošli tjedan počeo sam sadnju krastavaca, rajčice i paprike. Sadim otporne i stabilne sorte. Krastavci će najprije biti za berbu, koju očekujem sredinom lipnja. Imam ih dugo u plasteniku i berem ih do studenoga. Za osobne potrebe posadio sam krumpir, koji je u fazi ogrtanja i lijepo napreduje, a tu su i jagode u bujnom rastu i ukusne plodove ću na tržište staviti za dva-tri tjedna. Kako je vrijeme ugodno i sunčano, oplijevio sam češnjak i počinjem pripremati tlo za sjetvu ranih povrtnih kultura. Posijat ću grašak, mahune, mrkvu i peršin – kazuje Jura, pokazujući jesenski češnjak na otvorenom koji je preživio zimu i naočigled raste. A po njemu je postao poznat u Našicama.

Ekološki

- Češnjak prodajem dvije godine na tržnici, dobre je sorte i ekološki. Vjenčić prodajem po deset kuna, mislim da je to pristupačna cijena i svake godine imam kupaca. Ljudi me zaustavljaju na ulici i pitaju za češnjak - ističe Jura.

Pojašnjava da uvijek vodi računa o plodoredu i da se bavi ekološkom proizvodnjom povrća.

- Ne želim kemiju u svojim proizvodima i koristim različite pripravke od maslačka i kamilice. Redovito plijevim korov i okopavam. Plodovi su zdravi, ukusni i mirisni. U trgovačkim lancima paprika ima samo boju, ali je bez okusa, kao i rajčica koja je gumena - kaže mladi poljoprivrednik.

Mladi povrćar pamti i teške trenutke svoje kratke poljoprivredne karijere.

- Imam dosta problema s vodom u sušnom razdoblju kada povrće moram jače zalijevati. Tada angažiram dovoz vode iz Našičkog vodovoda, što mi nije baš jeftino, a nije ni opcija da napravim bunar jer su to velika ulaganja, a nemam veliku proizvodnju – kaže Jura, koji još nije odlučio što će poslije mature.

- Prvi mi je plan maturirati, a nakon toga ću vidjeti. Ne želim brzati sa zaključcima. Želio bih nastaviti s povrćarstvom, ali razmišljam i o plastenicima s cvijećem i ukrasnim grmljem. To mi se čini zanimljivo. No želio bih unaprijediti svoju proizvodnju i pokušat ću upisati hortikulturu – rekao je Jura Perković.

Na konstataciju da odskače od svoje generacije koja misli da je sramota baviti se poljoprivredom, odgovara kao iz topa:

- To me čini sretnim i zadovoljnim, kao i čitanje knjiga. Ponosan sam na život koji vodim i koji sam izabrao – iskren je Jura.

Snježana FRIDL

Ne želim kemiju u proizvodima i koristim različite pripravke od maslačka i kamilice

Jura se aktivno bavio slikarstvom, imao je samostalnu izložbu u Zavičajnom muzeju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike