Sport
TRIPUT JE TRIPUT

Boban zaključio osječki dan u Maksimiru
Objavljeno 18. travnja, 2018.
Nakon kadeta i juniora, koji su se plasirali u finale Kupa, i seniori Osijeka slavili u Maksimiru

Eto, kako čovjek da bude pametan kad je Osijek u pitanju? Utakmica u Maksimiru samo je potvrdila pravilo iz cijele ove sezone – bijelo-plavi baš znaju odigrati derbije. Pobijedili su Dinamo na njegovu terenu i potencijalno dobro zakomplicirali prvenstvo i zaključili prekrasan osječki dan na Maksimiru, u čijem su kompleksu prethodno slavili i kadeti i juniori bijelo-plavih.

Osijek se nije samo branio, tražio je igru, želio napasti i zato je pobijedio. Složilo se konačno. Od sjajno postavljene taktike i pogođenog izbora igrača. Zoran Zekić začepio je usta kritičarima. Ovaj je susret bio jasan pokazatelj njegova trenerskog talenta, a kredit ide i cijeloj momčadi, u kojoj su svi, napokon, bili spremni poginuti jedan za drugoga.

Odličan ulaz

U posljednje vrijeme već je postala tradicija da Osijek u Maksimiru odlično otvori utakmicu. Tako je bilo i ovaj put, a početna hrabrost bijelo-plavih uvijek je bila nagrađena konkretnim učinkom. Naime, ovo je bila četvrta utakmica zaredom u kojoj je Osijek protiv Dinama kao gost poveo u prvih 20 minuta! Krenuli su gosti odvažno i nakon nekoliko dobrih akcija koje nisu završile konkretnijom prijetnjom došli su u vodstvo zahvaljujući akciji istog trojca koji je prije četiri dana otvorio Istru 1961. Istina, uloge su bile malo pomiješane, ali konačni proizvod isti – pogodak. U 15. minuti začetnik je akcije bio Hajradinović, ključnu loptu odigrao je Marić za Bobana, kojem nije bilo teško iz neposredne blizine u padu pogoditi mrežu. Još pet minuta nakon što je došao u vodstvo Osijek je bio aktivan, a onda je pod pritiskom domaćina otišao u ilegalu. Od 20. minute pa do kraja poluvremena Dinamov pritisak rastao je sa svakim novim napadom, ali Osijek je uspješno odolijevao. Prvu opasnost otklonio je Milović požrtvovnim startom nakon udarca Ćorića u 20. minuti, a iz kornera koji je slijedio u skoku je najbolji bio Benković, no nije pogodio cilj. Tri minute poslije Stojanović je poslužio Ćorića, čiji udarac s 12-13 metara odlazi visoko preko vrata. U 38. minuti atraktivno je škaricama pokušao Soudani s desetak metara, ali je to otišlo poviše vrata. U završnici prvog dijela Osijek se počeo “grčevito” braniti, u 42. i 43. Malenica je bio na iskušenju. Prvo je dobro reagirao na dobar udarac Ćorića s 25 metara, a nakon toga je imao lakši zadatak, nakon udarca Gavranovića glavom. Osijek je tako izdržao veliki pritisak i na odmor otišao s minimalnom prednošću.

Malenica nije dao

Tijekom odmora su se Osječani očito resetirali, jer su u nastavku opet, kao na početku, težili igri, a ne isključivo destrukciji. Takav je pristup odgurao Dinamo od Malenice, a mirna nije mogla biti ni obrana modrih. Zato su se prijetnje domaće momčadi svele na prekide. U 51. minuti Rrahmani je iz blizine pucao glavom, nakon ubačaja Ćorića iz kornera, ali nije pogodio okvir, a u 55. minuti pokušao je Hajrović iz slobodnog udarca s 23-24 metra, lopta je išla pod gredu, a Malenica je bio na mjestu. U 57. minuti zatresla se mreža Dinama, ali pogodak opravdano nije priznat jer je strijelac Marić bio u zaleđu. Nakon te situacije s klupe Osijeka udaljen je ekonom Željko Vincek. Marić je bio vrlo agilan pa je u 63. minuti odigrao još jednu upotrebljivu loptu, ovaj put za Hajradinovića, čiji je udarac s 12-13 metara otišao pokraj vrata. Dvije minute poslije Ćorić je udarcem s ruba kaznenog prostora stavio Malenicu na velike muke, a Osijekov vratar reagirao je vrhunski i uspio skrenuti udarac, koji je išao u lijevi kut, u korner. Kako se približavao kraj susreta, Dinamo je pritiskao, ali Osijek se nije dao. Pokušavao je napasti kad je god to bilo moguće, ali nedostajalo je samo nešto više mirnoće u završnom dodavanju. U 79. minuti volejem je s ruba kaznenog prostora pokušao Soudani, no nije bio precizan, a u 82. minuti Malenica je još jednom bio na visini zadatka, kada je glavom pucao Gojak. Oba puta kod tih situacija asistent je bio Stojanović. U samom finišu Dinamo je krenuo u završni pritisak, ali je Osijek svemu odolio i treći put otkako se igra HNL slavio u Maksimiru. Drugi put mu je to uspjelo otkako na klupi sjedi Zoran Zekić.

Dalibor KELER

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme: sunčano. Teren: odličan. Gledatelja: 2451. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 7. Strijelac: 0:1 Boban (15). Žuti kartoni: Marić, Mudražija (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARKO MALENICA (OSIJEK)

dinamo

0(0)

Livaković 5,5, Stojanović 6,5, Rrahmani 5,5 (od 66. Fiolić 5), Benković 6, Sosa 5,5, Ademi 6, Doumbia 6, Soudani 6, Ćorić 6,5 (od 80. Gojak -), Hajrović 6, Gavranović 6

osijek

1(1)

Malenica 7,5, Šorša 6, Škorić 7, Milović 7,5, Barišić 6, Jambor 7, Mioč 6,5, Hajradinović 6,5 (od 70. Mudaržija -), Boban 6,5 (od 78. Bočkaj -), Lopa 6(od 46. Grgić 6), Marić 7

0:1

Hajradinović je odlično proigrao Marića, koji je došao do korner-linije i onda povratnom loptom u sredini pronašao Bobana, kojem nije bilo teško iz blizine pogoditi mrežu.

Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

Najčitanije iz rubrike