Novosti
GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK NA ODLASKU IZVIJESTIO SABOR O RADU

Cvitan: Učinio sam sve da se procesuiranje ratnih zločina ubrza
Objavljeno 18. travnja, 2018.

Vezani članci

VLADA PREDLOŽILA NASLJEDNIKA DINKA CVITANA

Čak se i SDP slaže: Jelenić je dobar kandidat za državnog odvjetnika

Glavni državni odvjetnik na odlasku Dinko Cvitan potvrdio je u srijedu u Hrvatskom saboru da su on i njegova obitelj pod policijskom zaštitom.

“Ne volim o tome govoriti, no procjena je policije da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo, i to iz dva izvora, i zato se štiti mene i moju obitelj”, odgovorio je Cvitan zastupniku Branimiru Bunjcu (ŽZ), koji ga je pitao jesu li on i njegova obitelj u programu policijske zaštite i tko im prijeti.

Cvitan, kojemu nije dan još jedan manadat, poručio je kako je zadovoljan s protekle četiri godine te kako se osjeća kao slobodan čovjek. Zadovoljan sam s protekle četiri godine, moglo je i bolje, ali je učinjeno puno toga što javnosti nije vidljivo, odgovorio je Cvitan SDP-ovu Peđi Grbinu nakon što je Saboru podnio izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu.

Nezavisnom Željku Glasnoviću glavni državni odvjetnik je “priznao” da nije zadovoljan procesuiranjem počinitelja kaznenih djela ratnih zločina nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu.

“Tada, kad je to bilo friško, nisu poduzimane sve radnje i nisu prikupljani relevantni dokazi, danas smo u situaciji da se dokazi i potencijalni svjedoci i počinitelji nalaze na područjima druge države”, izjavio je Cvitan, istaknuvši da je učinio sve da se ubrza procesuiranje ratnih zločina te da su od 2014. procesuirani zločini u Voćinu, Četekovcima, na Trpinjskoj cesti, u dalmatinskom zaleđu, raketiranje Banskih dvora...

Znam da je percepcija građana loša, vjerojatno sam i ja za to odgovoran, jer nisam htio izlaziti u javnost, nego sam šutio i radio, odgovorio je Cvitan na tvrdnju Ivana Pernara (ŽZ) da se građani, zapravo, smiju radu DORH-a, jer neki krupni slučajevi ni nakon niza godina nisu dobili epilog.

Trebali ste govoriti, jer stvari koje ne idu, na vas su išle, to mi je najveća zamjerka na vaš rad. Mandat je bio vrlo dobar, šteta da nije još jedan, rekao je glavnom državnom odvjetniku Orast Miljenić (SDP).

Cvitan je ocijenio da Zakon o USKOK-u treba mijenjati, da USKOK treba godišnje raditi deset velikih predmeta, a ne zaprimati “hrpetine smeća kaznenih prijava, podnesaka itd.”.

Ne mogu govoriti o konkretnom predmetu, radnje koje provodi Državno odvjetništvo u istražnom postupku vremenski su ograničene, statistika govori da se 85 posto istraga završava u šest mjeseci, iznimno istrage traju godinu do godinu i pol, a za to što nema pravorijeka, puno je razloga, rekao je Cvitan na Bunjčev upit je li točno da Državno odvjetništvo usporavanjem predmeta protiv nekih zastupnika, konkretno Sauche, Bandića, Vrdoljaka, održava tanku parlamentarnu većinu.Hina

POHVALJENO LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE OSOBA S INVALIDITETOM

I vladajući i oporba u srijedu su u saborskoj raspravi hvalili zakonske izmjene koje bi trebale olakšati zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali i pozvali na veće senzibiliziranje javnosti za njihove probleme. Cilj izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom jačanje je osoba s invaliditetom na tržištu rada, jačanje centara za profesionalnu rehabilitaciju i unaprjeđivanje sustava profesionalne rehabilitacije, istaknula je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

DAN POBJEDE BEZ POKROVITELJSTVA

Saborski zastupnik Branimir Bunjac (ŽZ) poručio je u srijedu da je sramotno što je Predsjedništvo Sabora odbilo pokroviteljstvo nad Danom pobjede nad fašizmom, koji slavi cijeli svijet. “Sudjelovanjem u antifašističkoj borbi Hrvatska je postala dio pobjedničke koalicije i stekla zaslužno mjesto u povijesti svijeta. I dok sve zemlje sudjeluju u proslavi 9. svibnja kao Dana pobjede, jedino Hrvatska to ne čini, iako bi mi po svome doprinosu antifašističkoj borbi trebali stajati u prvom redu, jer smo jedina zemlja u Europi koja se praktički sama oslobodila okupacije”, rekao je Bunjac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike