Novosti
DAN PACIJENATA

Za biološke lijekove pisani pristanak
Objavljeno 18. travnja, 2018.

U povodu Europskog dana prava pacijenata, udruge Europa Donna Hrvatska i Koalicija udruga u zdravstvu te suradne udruge bolesnika koji se liječe biološkom terapijom jučer su na konferenciji za novinare zatražile uvođenje informiranog pristanka za pacijente pri propisivanju bioloških i biološki sličnih lijekova.

Odabir lijeka treba se temeljiti na procjeni pacijenta, bolesti i lijeku te u dogovoru s pacijentom potpisom informiranog pristanka. Svaki liječnik mora imati neograničene mogućnosti odabira lijeka na osnovi procjene omjera koristi i rizika za pacijenta, istaknuto je na konferenciji.

- Budući da praksa zamjene bioloških lijekova u Europi i svijetu nije nova te da mnogi zdravstveni sustavi nameću liječnicima zamjenu izvornih bioloških lijekova biosličnim lijekovima iz nemedicinskih razloga kao što je niža cijena, ovakva zabrinutost za prava i sigurnost pacijenata u hrvatskome zdravstvenom sustavu nije neopravdana - rekla je predsjednica Europa Donne Hrvatske, prim. dr. Vesna Ramljak. Udruge pacijenata zaključile su da će se uvođenjem informiranog pristanka učvrstiti povjerenje te će se odgovarajuća odluka o propisivanom biološkom lijeku moći provoditi samo uz autonomnu odluku liječnika i partnerski odnos s pacijentima. N. Z. E.

Problemi zbog slobodnog dana

Na konferenciji je istaknuto da pojedini bolesnici zbog preuzimanja terapije i traženja slobodnog dana ili dana bolovanja imaju problema s poslodavcima. Udruge pacijenata istaknule su kako je došlo vrijeme za moderniji pristup preuzimanju supkutane terapije, to jest preuzimanje terapije u ljekarnama na recept, jer se već provodi kod oboljelih dječje i adolescentne dobi te u susjednoj Sloveniji. Takav bi način uvelike olakšao oboljelima način preuzimanja te smanjio troškove bolesnicima iz udaljenih mjesta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike