Novosti
NATO I GOSPODARSTVO

Više od 150 tvrtki želi raditi za NATO
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Vezani članci

VOJNI SAVEZ I GOSPODARSTVO

Članstvo u NATO-u treba iskoristiti za bolje poslovanje

Ulaskom u članstvo NATO-a Hrvatska je ostvarila jedan od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, no ujedno je hrvatsko gospodarstvo dobilo priliku sudjelovati na novom tržištu te pokazati svoje kompetencije s najboljim svjetskim igračima, rekao je u srijedu u Opatiji, otvarajući konferenciju “NATO i gospodarstvo”, potpredsjednik HGK-a za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš.

Konferenciju namijenjenu hrvatskim tvrtkama i predstavnicima znanstvene zajednice koji žele saznati više o poslovnim mogućnostima u okviru postupaka javne nabave NATO agencija NATO Communications and Information Agency (NCIA) i NATO Support Agency (NSPA) organizirao je HGK u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.

- HGK je jedan od partnera NATO-a, kao i gospodarstva, i naš je posao da obavještavamo članice o mogućnostima koje gospodarstvu nudi članstvo u tom savezu. Upravo zato smo oformili web-stranicu www.natonatjecaji.hr, na kojoja našim tvrtkama dajemo osnovne informacije koje se nude zainteresiranima za natječaje. Radimo i na informiranju naših članica o postizanju potvrda o prikladnosti i certifikata za sudjelovanje u natječajima i do sada smo izdali više od 80 stručnih mišljenja. U registru imamo više od 150 zainteresiranih tvrtki, a od ulaska u NATO objavili smo više od 500 natječaja - kazao je Radoš.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić kazao je kako je Vlada mnogo učinila od početka mandata u stvaranju boljeg poslovnog okružja te da se treba zapitati što HGK i ministarstva mogu učiniti i kako pomoći da stvorimo više prijava na NATO natječaje.

Konferencija je okupila stotinjak sudionika, među kojima su bili predstavnici 80-ak tvrtki. Antonić je dodao kako je to pravi primjer gospodarske diplomacije, jer su se na poticaj HGK-a iz Bruxellesa u organizaciju konferencije uključila ministarstva, kao i dvije NATO agencije. - Interes naših tvrtki je velik, jer postoji mnogo prostora za osiguravanje poslova za hrvatske tvrtke - zaključio je Bruno Lopandić, zamjenik direktora predstavništva HGK-a u Bruxellesu.

I.Mikulić

I HV MOŽE BITI SNAŽAN U SURADNJI SA SNAŽNIM GOSPODARSTVOM

Pomoćnik ministra obrane za materijalne resurse Roman Mikulić istaknuo je kako rezultati naše industrije na međunarodnoj razini pokazuju da se domaća vojna industrija može natjecati na svjetskoj razini. - Početkom godine Ministarstvo je potpisalo ugovore vrijedne 281 milijun kuna s domaćim tvrtkama, što je 45 milijuna kuna više nego godinu prije. Postajemo prepoznatljivi po znanju i iskustvu te po opremljenosti i izgledu hrvatskog vojnika, koji je u cijelosti opremljen opremom domaće proizvodnje. Ministarstvo i dalje računa na domaće gospodarstvenike i znanstvenike, jer HV može biti snažan samo u suradnji sa snažnom hrvatskom znanošću i snažnim hrvatskim gospodarstvom - istaknuo je Mikulić.

Možda ste propustili...