Novosti
JOŠ JEDAN OBRAT U SLUČAJU “LAŽNI MAĐARI”

Svjedok: Policijski inspektor
me je ucijenio i prijetio mi
tražeći da govorim o mitu!
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Nakon iznenađujućeg iskaza svjedoka Dalibora Vrbanića na prethodnom ročištu, kada je ustvrdio da mu je „bivši saborski zastupnik“ platio da laže DORH-u, policiji i medijima, na Općinskom sudu Osijek nastavljeno je u srijedu suđenje Atili Soki i Gordani Musi Balaš koje optužnica tereti da su Baranjcima plaćali od 100 do 200 kuna da promijene nacionalnost u mađarsku kako bi mogli glasovati na izborima prije dvije godine. Od petero pozvanih svjedoka, na raspravi su se pojavili Katica Novaković i Silvana Nikolić, dok se nisu pojavili Stana Rajić, Antonija Novaković i Indira Groš.

Dva svjedoka koja su se odazvala pozivu iskazivala su kako nisu sudjelovala ni u kakvom mitu, dok je jedna od svjedokinja, Silvana Nikolić iz Karanca, izjavila da prvooptuženog Atilu Soku nikada prije nije vidjela. Njezino je svjedočenje izazvalo najviše polemike u sudnici jer je sutkinji Mirni Grgić rekla kako je bila prisiljena u studenome 2016. dati iskaz u kojemu je stajalo da je prije izbora promijenila nacionalnost u mađarsku te da je za to dobila 200 kuna. “Ništa od toga nije istina. Netom sam rodila dijete, kada je u kolovozu 2016. pokraj mene stao auto u kojemu su bili muškarac koji se predstavio kao inspektor i žena koja je bila u policijskoj odori. Rekli su da moraju razgovarati nekoliko minuta sa mnom zbog glasovanja. Ušla sam u auto i pričala s njima oko sat vremena, a dijete je ostalo pokraj auta u kolicima. Rekli su kako su čuli da sam glasovala za 200 kuna, no to nije istina! Nitko me nije prisilio niti ponudio novac za glasovanje”, rekla je Nikolić dodajući kako se uplašila jer joj je muškarac prijetio socijalnom skrbi. “Upravo sam rodila i uplašila sam se. Bila sam prisiljena iskazati onako kako se to navodi u policijskom zapisniku iz studenoga 2016. godine. To međutim nije točno, nitko me nije nagovarao da promijenim nacionalnost u mađarsku. Ja sam im govorila ono što govorim danas vama, a što su oni napisali prije godinu i pol, ne znam”, rekla je svjedokinja.

U nastavku svjedočenja Silvana Nikolić rekla je kako optuženog Atilu Soku vidi prvi put u životu.

- Nacionalnost sam promijenila jer je moj suprug Mađar, a i dijete je iste nacionalnosti - kazala je svjedokinja. Opovrgnula je i dio policijskog iskaza u kojemu se navodi da je Jasna Kukić bila s njim u autu kada je išla u Osijek. “Još jednom ponavljam da sve što stoji u policijskom zapisniku nije istinito. Ja sam sve to rekla samo da me puste da budem s djetetom jer su spominjali centar za socijalnu skrb”, rekla je Nikolić ostajući pri tome, iako je upozorena da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Tužitelj je na kraju istaknuo kako je svjedočenje neistinito u cijelosti isključivo usmjereno na pogodovanje prvookrivljenom Soki. M. Bugarić

PING-PONG DRŽAVLJANSTVOM

I svjedokinja Katica Novaković promijenila je svoj iskaz u odnosu prema onome danom policiji u studenome 2016. Atilu Soku upoznala je kada je s njim dogovarala da napravi spomenik preminulom suprugu. Na groblju ju je Soka pitao želi li gasovati za Mađare, na što je pristala. “Iskreno, ne znam zašto sam promijenila nacionalnost u mađarsku uoči izbora 2016. Bila sam u tuzi i nisam znala što radim. Nacionalnost sam promijenila u mađarsku u Uredu državne uprave u Osijeku. U međuvremenu sam je opet promijenila u hrvatsku”, kazala je Novaković, dodavši kako je Soka znao ostaviti 50 ili 100 kuna njezinoj kćeri, ali prijateljski, nikako kao mito. Tužitelj je stavio primjedbu na svjedočenje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike