Novosti
POMAKA IMA, ALI SU NEDOVOLJNI

Ulagačima smetaju visoki porezi i spora birokracija
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Istraživanje provedeno nedavno među članicama Američke gospodarske komore (AmCham) u Hrvatskoj pokazuje da je većina poduzeća ostvarila bolje poslovne rezultate i povećala broj zaposlenih u 2017. u odnosu prema godini prije, a 47 posto njih ukupno iskustvo poslovanja ocjenjuje kao dobro ili vrlo dobro. AmCham Hrvatska okuplja više od 220 američkih, hrvatskih i drugih međunarodnih poduzeća koja u RH zapošljavaju više od 70 tisuća ljudi. Istraživanje o poslovnom okruženju provedeno je na uzorku od 140 članova uprava, a sudjelovalo je podjednako poduzeća u domaćem i stranom vlasništvu.

Da su im poduzeća u 2017. ostvarila bolje rezultate u odnosu prema 2016. godini, ističe 65 posto ispitanika, dok ih desetak posto navodi da su oni bili slabiji nego godinu prije. Broj zaposlenika je povećalo 64 posto poduzeća.

“Loše” i “prosječno”

Kada je riječ o sveukupnom iskustvu poslovanja u RH, 37,5 posto ispitanika izabralo je odgovor “dobro”, a 9,3 posto “vrlo dobro”. Gotovo 11 posto ga smatra “lošim” i “vrlo lošim”, a najviše, 42 posto, ocjenuje ga “prosječnim”. Gotovo pet godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 45 posto ispitanika ocjenjuje da su se uvjeti poslovanja u našoj zemlji u tom razdoblju poboljšali, 40 posto da su ostali isti, a 15 posto da su se pogoršali. Kao glavne ograničavajuće faktore od 2013. do danas navode nestabilan regulatorni okvir, duge i kompleksne administrativne procedure i oporezivanje rada, a kada je riječ samo o prošloj godini, tome dodaju i nedostatak odgovarajuće radne snage. Kao područja u kojima su uočili najveća pogoršanja, najviše, čak 49 posto, odnosi se na provedbu pravnih pravila i procedura, 41 posto na pravosuđe, a 39 posto na kvalitetu zakonskog okvira. Kao najveća poboljšanja od 2013. navode (41 posto) potražnju za robama i uslugama te uvjete financiranja (33 posto).

Na pitanje kako su regulative i aktivnosti državne administracije utjecale na poslovno okruženje u tih pet godina, 43,5 posto ih je odgovorilo da je učinak bio negativan, 9 posto da je bio značajno negativan, a 34 posto da nisu utjecale. To je ukupno čak 86 posto onih koji taj učinak smatraju negativnim ili nepostojećim. Slično je i kada je u pitanju i lokalna administracija, gdje 53 posto ispitanih bira odgovor “nisu utjecali”, 25 posto “imali su negativan učinak”, 10,5 posto “imali su značajan negativan učinak”, a tek 11 posto odgovara “imali su pozitivan učinak”. Samo devet posto ispitanika uvjete poslovanja u RH smatra boljima u odnosu na zemlje srednje i istočne Europe, 44 posto lošijima, a najviše, 47 posto, bira odgovor “prosječni uvjeti, kao u usporedivim zemljama”. Kao naše najveće nedostatke u odnosu prema tim zemljama najviše navode sporost administracije i razinu oporezivanja, a 42 posto ističe i “malo tržište” i “izostanak dugoročne Vladine strategije”. Najvećim prednostima su pak ocijenili turistički potencijal zemlje, članstvo u EU-u i geostrateški položaj.

Ekonomski analitičar Luka Brkić kaže kako oko mnogih od tih pitanja nije riječ o znanju ili neznanju jer mi i sami dolazimo do takvih zaključaka, ističući crne točke hrvatskog gospodarstva.

- To nam govori i Europska komisija u okviru Europskog semestra, samo se mijenjaju datumi, a zaključci su isti. Znači, probleme znamo, pitanje je samo političke volje da se to učini ili ne. Ako nje nema, a nema je, to je rezultat toga što je sustav tako postavljen da su pojedine lobističke grupe izborile ono što jesu. Promjena regulatornog okvira ili nečega drugoga pogađa vrlo jasne i konkretne materijalne interese tih grupa i stoga su tu veliki otpori, a vezano s tim i opasnost da izgubite vlast. U konačnici, uvijek je riječ o preraspodjeli moći, utjecaja i materijalno-financijskih utjecaja. Zato to tako teško i sporo ide. Puno toga se i ne može razriješiti u mandatu jedne vlade, čak i da je ona predana reformama i ima političke hrabrosti i volje da istraje u njima, pa i po cijenu gubitka izbora. To mi još na ovim prostorima nismo vidjeli - zaključuje Brkić.

Ipak će zapošljavati

Bilo kako bilo, pozitivan je zaključak istraživanja kako u sljedeće tri godine 79 posto tvrtki članica AmChama planira širenje poslovanja u RH, 18 posto ih kani zadržati isti opseg, a samo tri posto planira smanjenje. Također, 71 posto ih planira i nova zapošljavanja, a samo 10 posto kani smanjivati broj radnih mjesta.

Igor BOŠNJAK/H
Doko Jelušić: Trend - zaostajanje za Rumunjskom i Bugarskom

Izvršna direktorica AmChama u Hrvatskoj Andrea Doko Jelušić ističe da trendovi pokazuju određeno zaostajanje kroz godine za zemljama regije, prije svega što se tiče Rumunjske i Bugarske, koje imaju vrlo snažnu ekspanziju. “To je konkurentska utakmica koja već traje neko vrijeme, pri tome Hrvatska se kreće, no čini nam se ne toliko brzo poput te dvije zemlje”, kazala je. Bez obzira na pomake i postojanje optimizma unutar poslovne zajednice, istaknula je Doko Jelušić, smatraju da Hrvatska treba brže i odlučnije krenuti u provedbu reformi koje će izravno utjecati na glavne nedostatke u odnosu prema drugim zemljama. Prije svega, to su reforma javne uprave, daljnje porezno rasterećenje gospodarstva, kao i reforme u pravosuđu.

Vrtimo se stalno u istom krugu

Brkić kaže kako su problemi barijera u poslovanju, koje su pitanje kapacitiranosti javne i državne administracije i regulatornog okvira koji se prečesto mijenja iz čega proizlaze nesigurnost i neizvjesnost poslovanja, nešto što Hrvatsku prati iz godine u godinu. “Razne analize posljednjih godina neprestano ponavljau iste zaključke i preporuke, tako da je to nažalost konstanta u hrvatskom gospodarstvu i naravno da negativno utječe na percepciju i iskustva potencijalnih investitora i na investicijsku klimu. Nažalost, ni oko toga nismo čuli ništa novoga, a ni ohrabrujućega u smislu da se to pokušava otkloniti. Vrtimo se stalno u istom krugu, pokušavajući uhvatiti vlastiti rep. Mi, istina, imamo višu poreznu presiju u odnosu prema zemljama okruženja, ali to je po meni čak i manji problem od sporosti administracije i slabijeg regulatornog okvira, i nešto lakše rješiv”, ističe Brkić.

U sljedeće tri godine 79 posto tvrtki članica AmChama ipak planira širenje poslovanja u RH

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om