Dome slatki dome
SAVJET

Biljke opasne za kućne ljubimce
Objavljeno 19. travnja, 2018.

Mnoge popularne cvjetne vrste koje rastu na balkonima, u vrtovima i domovima sadrže štetne sastojke koji mogu biti vrlo opasni za zdravlje mačaka i pasa. Do sada je zabilježeno oko 700 vrsta biljaka koje mogu štetiti kućnim ljubimcima - mačkama i psima, i to zbog otrova koje sadrže. Stoga prije odluke da nabavite ljubimca provjerite što ste zasadili na svom balkonu, u vrtu ili što držite u kući. Dracena je otrovna za pse i mačke zbog saponina koji sadrži. Asparagus, sobna paprat, posebno njezine bobice, sadrži tvar koja je otrovna za pse i mačke. Javljaju se simptomi poput povraćanja i dijareje. Difenbahija je otrovna za ljubimace i konzumacija listova može izazvati jaku iritaciju usne šupljine, poteškoće pri gutanju te povraćanje. Ako životinja proguta ciklamu, to će izazvati povraćanje, izlučivanje pljuvačke i proljev. Ako ljubimac pojede veliku količinu lukovice ove biljke, može doći do nepravilnog srčanog ritma, nekontrolirane drhtavice, pa čak i do smrti.

Filadendron je toksičan za pse i mačke.

Krasula može izazvati otrovanje kod kućnih ljubimaca. Ako pas ili mačka slučajno progutaju neki dio ove biljke, može doći do povraćanja, depresije, usporenog rada srca i gubitka koordinacije mišića.

Aloa je poznata po svom blagotvornom djelovanju za ljude, vrlo je toksična za pse i mačke. Većina vrsta aloe sadrži otrovnu supstancu aloin, žute boje i gorkog ukusa, koja dovodi do povraćanja i pojave crvenkastog urina. J.Kn.

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike