Dome slatki dome
STANOVANJE

Prozračivanje i zagrijavanje toplozračnim kolektorom
Objavljeno 19. travnja, 2018.
Toplozračni kolektor cjelovito je rješenje za prozračivanje i dodatno zagrijavanje kuća, stanova, garaža, vikendica...

Solarni toplozračni kolektor novost je na hrvatskom tržištu. To je danski proizvod koji je na tržištu već šest godina i u tom je razdoblju prodano oko 50.000 kolektora po cijelom svijetu. Toplozračni kolektor cjelovito je rješenje za besplatno prozračivanje i dodatno zagrijavanje kuća, stanova, garaža, vikendica na moru ili u brdima (klijeti), mobilnih kućica, drvenih kuća, podruma, plovila….

Za hladnih, ali sunčanih dana kolektor dobiva dovoljno sunčane energije da pokrije gubitak topline zbog niskih temperatura, tako da dodatno zagrijavanje prostora nije ni potrebno.

Tijekom jako hladnih zimskih dana (najčešće su to i sunčani dani), kad su gubitci topline najveći, kolektor predaje dovoljno topline u prostor da je potrebno vrlo malo dodatne toplinske energije za dogrijavanje prostora klasičnim grijanjem. Naravno, ako u prostoru nitko ne boravi, nema potrebe za dodatnim grijanjem. U slučaju da se radi o prostoru u kojem se boravi (npr. dnevni boravak), uz upotrebu solarnog kolektora nema potrebe za otvaranjem prozora jer će zrak u prostoriji uvijek biti svjež. Na taj način ostvarujemo dodatnu uštedu energije za grijanje i prozračivanje.

Jednostavna montaža

SolarVenti najbolje je instalirati u uspravnom položaju (na nosače koji su dio opreme), na južnu, jugoistočnu ili jugozapadnu stranu objekta. Važno je da zimi, kada je sunce nisko, na kolektor ne pada sjena okolnih zgrada ili nekih drugih objekata. Montaža je jednostavna i korisnik je može sam napraviti, naravno, uz priložene upute. Smetnju može izazvati jedino bušenje rupe u vanjskom zidu kuće, promjera približno 13 cm. Sav potreban materijal dobiva se u isporučenom kompletu. Instalacija je moguća i na krovu, u kojem se slučaju zahtijeva dodatna potkonstrukcija na koju se montira solarni kolektor, a dužina cijevi je u tom slučaju ograničena na maksimalno dva metra.

Toplozračni kolektor sa stražnje strane ima perforiranu aluminijsku ploču s velikim brojem rupica kroz koje vanjski svježi zrak ulazi u kolektor, gdje se zagrijava. Zrak putuje kroz apsorber (aluminijska ploča presvučena specijalnim premazom) u kolektoru, gdje se zagrijava. Kolektor, s pomoću ventilatora upuhuje topli i svježi zrak u prostor kroz gibljivu cijev koja prolazi kroz zid. S unutarnje strane zida montira se zračni ventil za ventilaciju s mogućnošću ručnog reguliranja količine zraka koju želimo u prostoru. SolarVenti za rad koristi samo sunčanu energiju.

Fotonaponska ćelija ugrađena je u unutrašnjosti kolektora te pokreće ventilator (12V) – priključak na električnu mrežu nije potreban. Funkcioniranje je automatsko i potpuno bez troškova.

Ako u prostor u kojem boravimo instaliramo kolektor model SV7 (s elektronskim regulatorom), on će upuhivati 50-60 m3/h zraka pri sunčanom vremenu. Snaga kojom ovaj kolektor zagrijava zrak je 500 W. Godišnji primjer: U Zagrebu ima prosječno 1776 sunčanih sati, od čega su 1074 sunčana sata bez ljetnih mjeseci lipanj, srpanj, kolovoz. Dakle, 500 W x 1074 h > 537 kWh, što znači da kolektor proizvede godišnje 537 kilovatsati (u ljetnim je mjesecima isključen). Ako prosječna cijena energije iznosi 1,05 kn/kWh, ušteda grijanja iznosi približno 564 kune godišnje. No, to nije sve. Važno je imati na umu da zbog instalacije kolektora zimi nema potrebe za prozračivanjem prostora otvaranjem prozora, čime se izaziva gubitak topline, te time smanjujete i troškove grijanja.

Ušteda

Konačno, kvaliteta zraka u prostoru i zadovoljstvo bit će neusporedivo bolji. Ako ugrubo procijenimo gubitak zbog prozračivanja na 250 kuna godišnje, to bi značilo da SolarVenti SV7, uz zdravu klimu, uštedi vlasniku cca 810 kuna godišnje i potpuno se otplati za šest godina.

SolarVenti kolektori nezamjenjivo su i jeftino rješenje za prostore koji su prazni tijekom velike većine godine kao i za prostore gdje se živi. Pri tome rade potpuno samostalno, bez troškova električne energije i troškova održavanja. Jamstvo proizvođača i distributera vrijedi pet godina, a životni vijek kolektora je minimalno 15 - 25 godina. Razdoblje povrata investicije od ulaganja ovisi o veličini kolektora i iznosi 4 - 6 godina te se vrlo često isplaćuje prije isteka garancijskog roka.

Za različite prostore

Pet različitih veličina kolektora zadovoljava potrebe svakog prostora veličine od 10 do 150 četvornih metara. Kaskadnim instaliranjem više kolektora moguće je prozračiti i velike prostore kao što su dvorane, bazeni, galerije i slično.Osnovni je okvir kolektora u boji aluminija, a moguća je dobava i u crnoj ili bijeloj boji. Ventilator se može regulirati s pomoću termostata, regulatora brzine ili običnog prekidača. Za objekte gdje se povremeno boravi dovoljan je obični prekidač koji dolazi u setu, a za prostore gdje se živi i radi preporučuje se instalacija kolektora koji je za razred veći od onoga koji je propisao proizvođač zbog boljih karakteristika i opremljen elektronskim regulatorom. Smanjenjem broja okretaja ventilatora na regulatoru podižemo temperaturu upuhivanja zraka u prostor.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna